Отидете към основна версия

6 814 9

БДЖ продава апетитен имот в Приморско

  • правителство-
  • имоти-
  • промяна-
  • статут-
  • бдж-
  • приморско

Правителството промени статута на редица имоти

Снимка: БГНЕС

Кабинетът даде съгласието си „Холдинг БДЖ” ЕАД да продаде недвижими имоти, находящи се в гр. Приморско, област Бургас. Решението предвижда продажбата да се извърши чрез електронен търг при условията и по реда на Наредбата за електронната платформа за продажба на имоти - частна държавна собственост, и на имоти - собственост на търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала, както и по цена, не по-ниска от определената от независим оценител. По този начин допълнително ще се извърши увеличаване на приходите и понижаване на разходите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД, тъй като тези недвижими имоти не са необходими за оперативната дейност на дружеството.
За частна държавна собственост бяха обявени общо 16 сгради, разположени в гр. София, гр. Мездра, гр. Димово, гр. Провадия, с. Ясеновец, с. Борущица, с. Венчан, с. Невша, с. Житница, с. Мадара и с. Първомайци. Правителството даде съгласието си те да бъдат премахнати от активите на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ заради отпадналата необходимост от използването им, както и лошото им конструктивно състояние. В сградите не са разположени обекти на железопътната инфраструктура, съгласно § 1, т. 1 от Допълнителните разпоредби на Закона за железопътния транспорт. През тях не преминават действащи кабели и съоръжения на железопътната инфраструктура, както и нямат функционално и технологично значение за сигурността на железопътните превози.

С три правителствени решения за публична държавна собственост са обявени общо девет имота, разположени на територията на с. Завой, община Тунджа и в гр. Ямбол. Правителството предостави безвъзмездно тяхното управление на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Това ще позволи реализацията на обект „Модернизация на участък Ямбол-Зимница, при гара Завой“ и на обект „Премахване на прелезите и изграждане на надлези/подлези за железопътен участък Пловдив-Бургас“, които са част от проекта с национално значение „Рехабилитация на железопътния участък Пловдив-Бургас-фаза 2“.

Правителството обяви също така имот - частна държавна собственост, предоставен за управление на Министерството на вътрешните работи, за публична държавна собственост. Имотът се намира в гр. София - район „Красна поляна“ и се използва за изпълнение функционалните задължения на дирекция „Български документи за самоличност“ към МВР.

На община Дупница се предоставя правото на управление върху имоти - публична държавна собственост. Имотите се намират в гр. Дупница, пл. „Свобода“ № 1, и представляват два самостоятелни обекта, намиращи се на трети етаж в пететажна административна сграда. Към момента те се използват от общинската администрация, като в тях работят служители, предоставящи социални услуги, и служители от звеното за местни данъци и такси. Досега имотите са били в управление на областния управител на област Кюстендил.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.

Свързани новини