Отидете към основна версия

7 442 35

Накъде тръгнаха сделките с имоти у нас

  • имоти-
  • сделки-
  • българия

Спадът е най-силен в големите градове

Снимка: М. Богданова ©

Пандемията от коронавирус се отрази значително по-малко от очакваното върху пазара на недвижими имоти. Да - близо 2 месеца реалните огледи бяха ограничени, но за сметка на това по-големите агенции успяха бързо да се пренасочат към виртуално представяне на жилища и къщи на потенциалните купувачи.

Обемът на сделки обаче спадна през първото полугодие. Най-силно това се наблюдава в София - 13% спрямо януари-юни 2019 г. В Пловдив и Бургас е между 15% и 18%, а във Варна едва 7.5%, сочат официалните данни.

Големият въпрос е защо така дългоочакваното поевтиняване на жилищата не се случи? Според анализатори, спад в цените ще има, но първо той няма да е значителен, и второ - ще бъде видим в края на текущата година. Реално през летните месеци на тази година отстъпките при сделките са били малко по-големи спрямо предходни години.

Сегментът на жилища като най-голям ще отчете най-малки сътресения. По-големи са те в офисния, тъй като значителна част от частния бизнес премина на дистанционна работа. Някои от компаниите ще върнаха част от персонала си, други обмислят да го направят до края на текущата година, в случай, че няма нова вълна на вируса, а трети преосмислят цялостно политиката си в посока каква част от бизнеса им може да премине трайно към работа извън офиса. Това несъмнено ще доведе до редуциране на наетите площи. Пазарът на търговски имоти като че ли най-силно ще пострада. Причината е, че и ресторанти, и заведения, и хотели са свързани пряко с туристическия отрасъл. Сериозни спадове се отчитат и в търговията на дребно, което пък засяга магазините.

Пазарът на жилища ще остане стабилен не само до края на тази, но и през следващата година, прогнозират анализатори. Причината е, че когато става дума за влагане на сигурно място на спестяванията, българинът избира да и инвестира в недвижими имоти и по-конкретно в дом. Ръст се наблюдава в търсенето на извънградски имоти. Добра опция е покупката на апартамент във ваканционните ни селища. От една страна, собственикът може да живее в тях постоянно по време на пандемия (бел. ред. в случай, че е възможна дистанционна работа), а в останалото време - може да го отдава под наем и да печели от него.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 19 гласа.

Свързани новини