Last news in Fakti

10 Септември, 2020 09:21 7 437 35

Накъде тръгнаха сделките с имоти у нас

  • имоти-
  • сделки-
  • българия

Спадът е най-силен в големите градове

Накъде тръгнаха сделките с имоти у нас - 1
Снимка: М. Богданова ©

Пандемията от коронавирус се отрази значително по-малко от очакваното върху пазара на недвижими имоти. Да - близо 2 месеца реалните огледи бяха ограничени, но за сметка на това по-големите агенции успяха бързо да се пренасочат към виртуално представяне на жилища и къщи на потенциалните купувачи.

Обемът на сделки обаче спадна през първото полугодие. Най-силно това се наблюдава в София - 13% спрямо януари-юни 2019 г. В Пловдив и Бургас е между 15% и 18%, а във Варна едва 7.5%, сочат официалните данни.

Големият въпрос е защо така дългоочакваното поевтиняване на жилищата не се случи? Според анализатори, спад в цените ще има, но първо той няма да е значителен, и второ - ще бъде видим в края на текущата година. Реално през летните месеци на тази година отстъпките при сделките са били малко по-големи спрямо предходни години.

Сегментът на жилища като най-голям ще отчете най-малки сътресения. По-големи са те в офисния, тъй като значителна част от частния бизнес премина на дистанционна работа. Някои от компаниите ще върнаха част от персонала си, други обмислят да го направят до края на текущата година, в случай, че няма нова вълна на вируса, а трети преосмислят цялостно политиката си в посока каква част от бизнеса им може да премине трайно към работа извън офиса. Това несъмнено ще доведе до редуциране на наетите площи. Пазарът на търговски имоти като че ли най-силно ще пострада. Причината е, че и ресторанти, и заведения, и хотели са свързани пряко с туристическия отрасъл. Сериозни спадове се отчитат и в търговията на дребно, което пък засяга магазините.

Пазарът на жилища ще остане стабилен не само до края на тази, но и през следващата година, прогнозират анализатори. Причината е, че когато става дума за влагане на сигурно място на спестяванията, българинът избира да и инвестира в недвижими имоти и по-конкретно в дом. Ръст се наблюдава в търсенето на извънградски имоти. Добра опция е покупката на апартамент във ваканционните ни селища. От една страна, собственикът може да живее в тях постоянно по време на пандемия (бел. ред. в случай, че е възможна дистанционна работа), а в останалото време - може да го отдава под наем и да печели от него.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ехсофето9

    54 8 Отговор
    Cпaд, щe имa и тo дocтa, oт cкoрo пoчнaх дa хoдя нa oглeди дa купя нa мaлкaтa дъщeря, и ги cлeдя нeщaтa. Викaм нa брoкeркaтa cлeдя някoлкo aпaртaмeнтa и извeднъж вcичкитe ги кaчихa c тoчнo 5000 eврo, мaцeтo мe cвeтнa, зaщoтo cъм купувaл и прeди oт нeя, вдигaт цeнaтa зaщoтo щe имa cпaд и дa имa мeгдaн зa пaзaрлъци, купувaчитe нe иcкaли вeчe cтaндaртнитe 3% oтcтъпки a нaпрaвo 10 - 15 % oтcтъпкa oт цeнaтa

    Коментиран от #4

  • 2 Селянин

    55 14 Отговор
    Спадът няма да е голям. Само 40-50%.
  • 3 Гост

    47 7 Отговор
    Чакайте само да удари кризата и банките да вдигнат лихвите. Цените ще стигнат 2012 година.
  • 4 бл.134 в Зап. парк

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "ехсофето9":

    Как накъде бе ? Нагоре към небето!
    6 милиона мишлета с по 5 апартамента и 1300 месечна фалшива история.Болгар, болгар.. .ще му ядете главата ...Ромите и китайците да бачка
  • 5 Хитрото

    48 4 Отговор
    Каквото и да прави имотната мафия , инвеститорската мафия , пазара ще ги помете всичките.Като няма кредити и като няма платежоспособни клиенти само обявите ще останат.
  • 6 Бай Ставри от Банишора

    34 7 Отговор
    Откакто дойде ковида си изтърках инструмента да го слагам на брокерици по огледи. Понеже не се купуват копторите далаверата са огледите. 20 кинта пълно обслужване. Далавера!!! За тея пари само хотел не можеш да наемеш, а на огледа е ол инклузив за двайсетачка. Дано не свършва скоро кризата. На голяма далавера е в момента....имотния пазар.
  • 7 да бе да

    8 27 Отговор
    Спад в абсолютна цена няма как да има при положене,че яко се печатат долари и евро.Спад в цената конвертирана в цена на злато има.Аз още Април пидах,че заради ковида ще има поскъпване на имотите и по целия свят това е факт,просто защото младите живеещи все още с родителите си ще си купят отделно жилище па макар и с кредит.

    Коментиран от #10

  • 8 Хахаххахаа

    27 8 Отговор
    Мечтиии мечтиии и мокри сънища на брокерите. Кризата не се е развилняла още в САЩ. При нас идва със закъснение от поне 1година. Сега е моментът за продажба на жилище ако има такова и след нова година продажбата е на всяка цена или остава за собственика.

    Коментиран от #9

  • 9 МУАААХАХАХАХАХА

    10 12 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаххахаа":

    Ами смени си жилището за хартиики и си свиркай.Яко ще си на далавера-по две за лев ще ги дават следващата година!

    Коментиран от #11

  • 10 Умен

    29 5 Отговор

    До коментар #7 от "да бе да":

    Много логически грешки и оттам грешни разсъждения. Първо: сякаш до сега не са се печатали долари и евро. Напук на всички, които чакате световна инфалция(каквото и да е това животно), еврото и долара остават стабилни. Второ: цените по целият свят падат. Виж един Ню Йорк, с цели 10-15% са паднали цените. Трето: тия млади дето толкова години са живеели с родителите за къв да купуват точно сега на високите цени и ако ви се вярва ще стават още по-високи(което едва ли ще стане) при положение, че голяма част
    ще останат без работа и се очаква лихвите да тръгнат нагоре. Просто се чудя как някои хора не могат да мислят. Още един довод е, че досега винаги при кризи е имало дефлация.
  • 11 Умен

    15 3 Отговор

    До коментар #9 от "МУАААХАХАХАХАХА":

    Моля да се аргументираш логически или поне исторически защо се очаква инфлация!

    Коментиран от #26

  • 12 Кръстан

    33 6 Отговор
    2500 на квадрат в Лозенец, 1500 в Кръстова Вада. За най-бедната и корумпирана държава в Европа това са абсурдни цени. Всичко е надуто изкуствено. Очаквам спад до 30% от сегашните нива до края на 2022-2023, когато ще бъде пикът на предстоящата криза.

    Коментиран от #13, #14

  • 13 разбирач

    10 20 Отговор

    До коментар #12 от "Кръстан":

    как така 30 % спад - аз предвиждам 300 % спад до нова година и после още 400-500% спад
  • 14 Умен

    25 2 Отговор

    До коментар #12 от "Кръстан":

    Като това са цени с общи части, които вече достигат 30%. Не знам как е на запад, но все си мисля, че я нямат тая измишльотина.

    Коментиран от #15

  • 15 Кръстан

    27 1 Отговор

    До коментар #14 от "Умен":

    Не просто няма общи части, там не се смятат и стените, и терасите, и скосяванията. Само светлата площ.
    Буквално за да сравниш цените в София с тези в Германия или Полша, можеш да ги умножиш по 2 (при новото строителство) или по 1,5 при старото (а вече дори при старите тухли продавачите наглеят и ми слагат някакви въображаеми общи части, че даже и паркомястото някои броят за площ). Гледаш оферта на прилична цена, отиваш на оглед и се оказва, че реалната площ е наполовина на обявената. Не ги разбирам брокерите и продавачите - толкова ли си мислят, че купувачите са пълни идиоти, за да се вържат? Ако някой може да извади 200к за жилище е лесно да се предположи, че може да сметне площта на един апартамент.

    Аз оценката за един имот си я правя на базата на светлата площ без терасите и стените. Това е единственият начин да можеш да сравниш две оферти. Обявените квадатури и цени на квадрат са на практика неизползваеми. Отиваш на място, караш го да ти даде скица с мерките на стаите, взимаш молива и смяташ. Ако не може и не иска, си тръгваш и не се вързваш на глупостите му.

    Коментиран от #17, #20

  • 16 то е смешно но със закъснение

    19 2 Отговор
    Мен ми е най интересно за какво влагане се говори.Когато всички дето познавам за или 85% ипотека 15 % потребителски. Или влагат 30 бона за да ги запазят.Като изтеглят още 100 :D
  • 17 Умен

    22 1 Отговор

    До коментар #15 от "Кръстан":

    При нас се наблюдава и друга идиотщина. Виждал съм покривна тераса на битум да ти я продават като застроена площ! Каква застроена площ като няма стени и таван?!
  • 18 666666

    4 16 Отговор
    Хаха спад ,ама друг път
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мале Мила

    26 2 Отговор

    До коментар #15 от "Кръстан":

    А като калкулирате и разликата в качеството на строителството и материалите ще ви призлее. Защото след 5 години драсканата мазилка е излющена, дограмата се е изметнала, на последните етажи тече, а мазетата са пълни с непрозрачни води. В 5 апартамента ново строителство съм живял през последните 10 години и то в центъра. Да не говорим за стаите със странни форми и разпределенията и архитектурата.
    Но цените и качеството са такива, защото има много "интелигентни и предприемчиви" българи с доста пари, които се чудят къде да набутат припечеленото "от заплата". А има и доста хептем умни, дето си купуват апартаменти на последен етаж, дето всяка стена е на скос до пода и стаите му са трапецовидни коридори всъщност.
  • 21 Гост

    14 3 Отговор
    Защо не сте написали името на "експерта"? По оферти всигат цените, за да могат да свалят. Аз ходя на огледи за разнообразие. Може да се появи нещо ма цена! Няма да им дам повече от 50% от обявената стойност.
  • 22 Разум

    11 0 Отговор
    Проблема в България е, че не слагат адреса на имота, който продават и снимки на сградата отвън.
    Това е абсурдна логика! Ако искаш да си продадеш жилището най-бързо публикувай му адреса за да го знаят купувачите.
    Сега се слага продажба на жилище в "имагинерното" пространство и си мислят, че ще ударят 6та от тотото.
  • 23 Разум

    16 0 Отговор
    Потърсете на гуугъл house for sale hollywood, dalas, miami и т.н. и ще видите, че всеки имот е показан с адреса на който е!
    Кои знаят как се продава имот най-бързо и изгодно, Американците или ние, които крием адреса, като, че ли е строго секретна продажбата и никой не трябва да знае за нея. Агенциите за Н.И. са пародии в България.

    Коментиран от #24, #25

  • 24 Умен

    15 0 Отговор

    До коментар #23 от "Разум":

    Колко обяви съм виждал с "на 5 минути до метрото" а то реално се води в друг квартал и е на поне 15 минути. Трябва да се урегулира брокерската дейност, да се въведат стандарти, лицензи, изисквания. Да им се вмени отговорност на брокерите пред закона. Съгласен съм, че трябва да ги има, но не и във вида, в който са сега.

    Коментиран от #35

  • 25 фдгдфгс

    10 0 Отговор

    До коментар #23 от "Разум":

    Е ти шегуваш ли се - не е обявен адреса за да не се свържат купувачите директно със собственика. Щото ако бяха нормални брокерски фирми като в другите държави никой няма да иска да ги прескача, ама у нас е друга работа.
  • 26 Специалист продажби

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "Умен":

    Когато се наливат пари в икономиката без покритие се получава инфлация. Няма смисъл да ти обяснявам 750млрд. евро да се налеят в икономиката на ЕС кава инфлация ще напомпят. Който има събрани пари може да пие една студена вода. Вече е късно и за покупка на имот. Собствениците обикновенно са информирани хора и предвидливо вдигнаха цените, ако има някакъв спад изобщо ще бъде на нивото преди ковид кризата.

    Коментиран от #29

  • 27 Именно

    3 1 Отговор
    Със сигурност ще паднат, въпросът е само цената на кое ще падне по-бързо - на имотите или на парите!
  • 28 pipi

    1 6 Отговор
    мнго сте ограниченои за каккав спад говорите в имотите
    да не строи некои нови епк или на тиах миасто кащти като на запад
    никаде по света не пдат имот в столица камоли еврпопеиска .
    с хартите може да се избаршите дупета след година .
  • 29 Умен

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Специалист продажби":

    Страшна логика. Хората остават без доходи обаче инфлация щяло да има. Раздаваха евтини пари под формата на нисколихвени заеми и едвам добутваха до 2% инфлация а сега като секнат тия пари пак инфлация щяло да има. Направи една справка какви пари бяха налети заради кризата от 2008-2009 и до каква инфлация е довело това.
  • 30 Провинция вън

    1 3 Отговор
    Ами не, няма да продам апартамента в София за без пари. Минимум 3000 евро квадрата. Който не го устройва, под наем.
  • 31 мадрид

    5 0 Отговор
    Целият IT сектор сега като мине онлайн, ще видите, кой ще ви купува имотите.

    Коментиран от #34

  • 32 В е л и к и я

    1 6 Отговор
    Ако искате да имате собствено жилище ще трябва да си свиете задника , а вие сте свикнали всяка година на море , по заведения .. и после ревете че апартаментите били скъпи .. Ами вие колко повече оставате без работа те по скъпи ще стават , това е номера .. Тези които продават апартамент имат по няколко и са си вързали гащите , само някой който има само един и е закъсал тотално за пари може да го продаде за по малко пари ама това е почти невъзможно или много рядко .. ! Според мен ще се задържат сегашните нива и другата година и то само ако продължи пандемията защото тя повлича след нея икономическа криза и безработица като никога до сега ,евентуално до 5-7% надолу ако се спазариш с някой закъсал за пари с кредити .. !

    Коментиран от #33

  • 33 Умен

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "В е л и к и я":

    Тия с няколкото апартамента ще дават всяка година, че и всеки месец едни пари за да им стоят празни апартаментите. Все едно да имаш няколко коли а да караш само една, същото нещо е. Изумен съм колко хората не могат да разсъждават.
  • 34 хахахахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "мадрид":

    Много сте прост. Та точно сега вече всичко мина онлаин
  • 35 EdinotBG

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Умен":

    Най харесвам с описание "на пешеходно разстояние от морската градина". Което често се оказва, че е минимум 40мин.