Отидете към основна версия

10 742 14

Имотите ще поевтинеят с 9% до края на годината

  • испания-
  • жилища-
  • недвижими имоти-
  • прогноза-
  • bankinter

Прогнозите за испанския пазар не са оптимистични

Снимка: Shutterstock

Анализатори от банката Bankinter са песимисти по отношение пазара на недвижими имоти в Испания до края на текущата година. Вече има реален спад в цената на квадратен метър жилищна площ от 5%, а до края на годината към тях ще се прибавят още 4%. За 2021 г. поевтиняването ще е 5%. Възстановяването на пазара ще започне най-рано през 2022 г. Още през април Bankinter прогнозираха 6% понижение в рамките на две години.

При някои случаи понижението може да е още по-силно. Така например, в скъпите квартали на големите градове анализатори очакват спад от 10%.

По отношение динамиката на сделките, експертите прогнозират, че за текущата година те ще спаднат с 35%, поради ниската активност, която се очаква в остатъка до края на годината.

Също така популярността при дистанционната работа и електронната търговия по време на пандемията от корованируса ще доведе до спад в запълняемостта и наемните нива на офисите и търговските центрове. Ниската туристическа активност ще повлияе на хотелския сегмент, който ще се възстанови чак през 2023 г.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.

Свързани новини