Last news in Fakti

15 Октомври, 2020 10:37 10 737 14

Имотите ще поевтинеят с 9% до края на годината

  • испания-
  • жилища-
  • недвижими имоти-
  • прогноза-
  • bankinter

Прогнозите за испанския пазар не са оптимистични

Имотите ще поевтинеят с 9% до края на годината - 1
Снимка: Shutterstock

Анализатори от банката Bankinter са песимисти по отношение пазара на недвижими имоти в Испания до края на текущата година. Вече има реален спад в цената на квадратен метър жилищна площ от 5%, а до края на годината към тях ще се прибавят още 4%. За 2021 г. поевтиняването ще е 5%. Възстановяването на пазара ще започне най-рано през 2022 г. Още през април Bankinter прогнозираха 6% понижение в рамките на две години.

При някои случаи понижението може да е още по-силно. Така например, в скъпите квартали на големите градове анализатори очакват спад от 10%.

По отношение динамиката на сделките, експертите прогнозират, че за текущата година те ще спаднат с 35%, поради ниската активност, която се очаква в остатъка до края на годината.

Също така популярността при дистанционната работа и електронната търговия по време на пандемията от корованируса ще доведе до спад в запълняемостта и наемните нива на офисите и търговските центрове. Ниската туристическа активност ще повлияе на хотелския сегмент, който ще се възстанови чак през 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ганьо

    23 7 Отговор
    а в софия ще паднат с 90% няма да се учуда и ако с 900% паднат

    Коментиран от #7

  • 2 Умен

    43 4 Отговор
    А сега да се попитат наще пишман "експерти" (брокери) с какво Испания е по-зле от нас, че да има тука покачване или най-малкото запазване на цените на имотите. Инфраструктурата ли ни е по-добра, заплатите ли ни са по-добри, климата ли е по-добър?

    Коментиран от #4, #8

  • 3 Реалист

    13 4 Отговор
    Там я няма тази култура парите да се инвестират в апартаменти. Данъците са високи и да имаш излишен имот е по-скоро тежест. Като теглят чертата тая година на бюджета и видят, че пари за кюлчета за следващата няма, може на Баце да му подшушнат, че данъците на имоти имат много мегдан за вдигане... И тогава ще стане интересно на пазара и у нас.
  • 4 Ооо

    4 8 Отговор

    До коментар #2 от "Умен":

    Чекмеджетата са ни по-запълнени с подходящи неща!
    И като всеки вижда, че идва Видовден, гледа да изпразни чекмеджето!
    (толкова ли е трудно да се проумее това ?)
  • 5 Инвеститорите

    15 2 Отговор
    Да идват в София. Тук има безценни жилища из разни вади, ливади и долини. Може и супер луксозно имение на баира, разбира се без канализация.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Иван

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "Умен":

    И аз съм брокер и много често ги питам собствениците как са определили такава цена на имота,като им давам пример с Испания и цените там.Така,че не ние определяме цените а алчните собственици и не желаят стотинка да свалят.

    Коментиран от #10

  • 9 Мирисков

    4 1 Отговор
    За съжаление, поредната безсмислена статия. Нито сме в Испания, нито имаме имоти там. Е, някои имат имоти, но са твърде малко. Чини ми се, че просто се превежда отнякъде, понеже е по-важно да има нещо, отколкото то да е смислено и приложимо. Една звезда. По-малко няма как да дам. Най-вече за клик-бейт заглавието, типично за тази рубрика.

    Коментиран от #11

  • 10 Умен

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    Не лъжи. Как собствениците ще ви казват на какви цени. Нали те четат статиите с вашите колеги-"експерти", които изтъкват какви ли не причини и откровени лъжи за покачване на цените на имотите. То не беше, че емигрантите купували и имали пари, то не беше фалита на КТБ, сега пък имали хората много спестявания, то се очаквало световна инфлация, лихвите били ниски, цените щели да скочат като приемем еврото и т.н. Всичко тръгва от брокерите.

    Коментиран от #13

  • 11 Умен

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "Мирисков":

    Има голям смисъл от тази статия. Тя много ясно и категорично оборва лъжите на брокерите. Защото една от лъжите им е, че цените в западна европа се покачвали и затова и тук така трябвало.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 буци

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Умен":

    Давам ти 10 за коментара
  • 14 Рошко

    0 5 Отговор
    Те в БГ от 15г. цените падат