Отидете към основна версия

7 822 10

Уникална възрожденска къща тъне в разруха

  • пангалова къща-
  • смолян-
  • възрожденци

Собствениците могат да кандидатстват за средства по програма „Опазване на недвижимото културно наследство“

Министерството на културата ежегодно предоставя целева финансова подкрепа за извършване на специализирани консервационно-реставрационни дейности за недвижими културни ценности. Собствениците на имота или лица с прехвърлени права на управление могат да кандидатстват за отпускане на средства по програма „Опазване на недвижимото културно наследство“, е отговорил министърът на културата Боил Банов на зададения от народния представител д-р Даниела Дариткова въпрос дали може държавата да се намеси за запазване на един от най-ценните образци на родопска къща от времето на Възраждането – Пангаловата къща в Смолян.

Преди товар той съобщава, че през 2016 г. е имало сигнал за проникване във възрожденската къща. Извършена била проверка от инспектор в Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ в Министерството на културата и специалист „УТОС“ при община Смолян, уточнява actualno.com. Установено било, че са изпаднали каменни плочи, липсваща дограма по фасадите и изпочупени стъкла на прозорците, липсваща мазилка от еркерните участъци, избит отвор от северната фасада и следи от проникване във вътрешността на сградата. Тогава бил изготвен констативен протокол за състоянието на сградата с указания за предприемане на незабавни мерки по затваряне на подхода от северната страна, за да се предотврати проникване на външни лица. В определения 10-дневен срок собствениците направили необходимото, за да я обезопасят откъм проникване.

Пангаловата къща обявена за архитектурен и художествен паметник от национално значение през 1998 година и е типичен пример за родопската възрожденска архитектура. Намира се в кв. Райково и е разположена на площ от 315 квадратни метра. Строена е от 1856 до 1960 година от Уста Харит Кисьов за големия търговец на аби и шаяци Вълчо Пангалов. От 1952 до 1983 г. в нея се помещава експозицията на Родопския народен музей, в последствие Окръжен исторически музей – Смолян. Първата музейна експозиция е открита на 9-ти септември 1955 г.

Къщата е реституирана през 1998 година. Оттогава многобройните наследници не са предприели никакви действия за поддържане на собствеността си. През годините община Смолян е уведомявала многократно собствениците за състоянието на сградата“, бе посочила д-р Дариткова в питането си до министъра.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 10 гласа.

Свързани новини

  • Изкопи подкопават основите на десетки къщи

    Жителите на квартал "Устово" в Смолян подадоха жалба в прокуратурата срещу изпълнението на проекта за водния цикъл в областния град. Хората ...
    26.04.2021
    2 488
    3
  • Мъж в рокля стряска Смолян

    Непознат мъж, облечен в рокля, притесни смолянчани. От няколко дни в редакцията на СмолянБГвести се обаждат притеснени жени и деца. Някои от учениците ...
    15.11.2020
    9 074
    34