Отидете към основна версия

4 302 6

Искат да купят и разрушат дома на Хитлер

  • къща-
  • хитлер-
  • австрия-
  • браун ам ин-
  • русия-
  • депутат

Руският депутат от партия „Единна Русия” Франц Клинцевич е готов да купи родната къща на Адолф Хитлер, за да я разруши. Къщата, която се намира в австрийския град Браун ам Ин, където на 20 април 1889 г. е роден фюрерът, се продава за 2.2 млн. EUR. Клинцевич се надява с помощта на спонсори да събере сумата. Вадим Соловьов, член на фракцията КПРФ на руската Дума, предполага, че комунистите могат да вземат пари за покупката на къщата от партийната каса.

Председателят на Московската антифашистка централа (МАЦ) Евгений Прошечкин уталожи малко страстите като заяви, че първо трябва да се провери дали е възможна продажбата на чужденци. Дори да се стигне до покупка, новите собственици ще трябва да се съобразят с някои изисквания, като например запазване автентичността на фасадата.

В началото на септември беше публикувана информация, че къщата може да бъде превърната в жилищен комплекс, а имотите в него да се продават срещу 500 000 EUR. Друга възможност е постройката да бъде превърната в музей.

Къщата на Хитлер е необитаема от септември 2011 г. Собствеността на имота през години се е сменяла няколко пъти. През XIX век на партерният етаж се е помещавала пивоварната на семейство Поммер. През 1938 г., по идея на Мартин Борман (личен секретар на Хитлер) сградата е превърната в музей на нацисткото изкуство. След Втората световна война имотът отново бива върнат на Поммер. Къщата е била също така училище, градска библиотека, банков клон, технически институт и център за рехабилитация на деца-инвалиди.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини