Отидете към основна версия

3 532 5

Наемите падат повече от цените

  • дубай-
  • абу даби-
  • оае-
  • пазар-
  • цени-
  • жилища

Свъхпредлагане и слаб интерес от купувачите на имотния пазар в Дубай

Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата в Дубай през третото тримесечие на текущата година продължават да падат, но с по-бавни темпове спрямо наемите, сочат данните на Централната банка на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Причината е свръхпредлагане и спад в търсенето. С 0.9% са поевтинели жилищата през третото тримесечие на текущата година спрямо същия период на миналата. При наемите спадът е 6.9%, независимо че доходността се е повишила до 6.6% през третото тримесечие на годишна база спрямо второто, когато е била 6.3%.

Продажбите растат най-вече в сегмента на къщите и таунхаусите, а броят на сделките при жилищата от вторичния пазар в Дубай достигнаха седемгодишен връх.

Макар цените на имотите да се повишиха на тримесечна база с 0.9% в Абу Даби спрямо второто тримесечие, това беше достатъчно, за да се компенсира отрицателната динамика на предходните тримесечия. В продължение цените на жилищата през третото тримесечие на текущата година отчетоха спад от 5.5% на годишна база.

Наемните нива в Абу Даби отчетоха спад от 3.9% на годишна база след понижение от 4.9% през второто тримесечие спрямо същия период на 2019 г. Доходността от наем през третото тримесечие е 7% на годишна база.

За периода юли-септември повечето банкови показатели отчетоха положителна динамика благодарение на схемата на адресна икономическа поддръжка (TESS), предоставена от CBUAE на банките. Депозитите нараснаха с 5.8% спрямо третото тримесечие на миналата година, а кредитите за съпоставимия период отчетоха ръст от 4.9%.

CBUA прогнозира, че БВП за 2020 г. ще спадне до 6%. Прогнозата за следващата година е той да се повиши с 2.5%.

Банките предупреждават, че прогнозите са с висока доза на несигурност, отчитайки пандемията от коронавируса.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.

Свързани новини