Отидете към основна версия

5 803 37

Защо в градовете винаги е по-топло, отколкото в селата

  • град-
  • село-
  • температура-
  • причини-
  • наука

Причините са търсени близо 1800 години

Снимка: Shutterstock

При пътуване извън града със сигурност сте забелязали, че в големите населени места винаги е по-топло, отколкото в селата. Явлението може да се забележи както през зимата, така и през лятото. Какво обаче е обяснението? Отговор на този въпрос учените търсят от 1800 години, а през последните 200 успяха да открият основните причини. Един от любопитните изводи, до които те са стигнали е, че в градове с население над 10 000 жители винаги е с няколко градуса по-топло. Също така има много сгради, а пътищата са покрити с асфалт. Всичко това спомага за по-високите температури в градовете.

За пръв път разликата в температурата между град и село открива британският учен Люк Хоуърд през 1833 г. Именно благодарение на него научните общества официално признават, че големите сгради формират свои мироклимат. За всеки отделен голям населен пункт е характерна собствена средна температура на въздуха и особености при движението на вятъра. Особеностите на климата в голяма степен зависят от броя сгради, от техните разбери и на какво разстояние една от друга са разположени. В големите и добре развити градове винаги е по-топло, отколкото в малките.

Асфалтът и каменните къщи през деня, когато е слънчево, силно се нагряват и вечерно време излъчват топлина. В селата почти няма пътища покрити с асфалт, а къщите основно са направени от дърво. Тези съоръжения не могат силно да се нагреят и да излъчват топлина, колкото тези в градска среда. Разбира се, днес много селски къщи са облицовани с камъни, а покривите им са от ламарина, но височината им е не повече от 2-3 етажа, а и са разположени далеч една от друга. Затова акумулираната през деня топлина много бързо се излъчва и хората по селата са принудени да се обличат топло, докато тези в града дълго след като слънцето е залязло не усещат хлад.

На температурата силно влияе вятъра. В градовете поради наличието на високи сгради е лесно да се намери завет. В селата вятърът духа практически навсякъде.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 18 гласа.

Свързани новини