Last news in Fakti

30 Януари, 2021 09:21 5 799 37

Защо в градовете винаги е по-топло, отколкото в селата

  • град-
  • село-
  • температура-
  • причини-
  • наука

Причините са търсени близо 1800 години

Защо в градовете винаги е по-топло, отколкото в селата - 1
Снимка: Shutterstock

При пътуване извън града със сигурност сте забелязали, че в големите населени места винаги е по-топло, отколкото в селата. Явлението може да се забележи както през зимата, така и през лятото. Какво обаче е обяснението? Отговор на този въпрос учените търсят от 1800 години, а през последните 200 успяха да открият основните причини. Един от любопитните изводи, до които те са стигнали е, че в градове с население над 10 000 жители винаги е с няколко градуса по-топло. Също така има много сгради, а пътищата са покрити с асфалт. Всичко това спомага за по-високите температури в градовете.

За пръв път разликата в температурата между град и село открива британският учен Люк Хоуърд през 1833 г. Именно благодарение на него научните общества официално признават, че големите сгради формират свои мироклимат. За всеки отделен голям населен пункт е характерна собствена средна температура на въздуха и особености при движението на вятъра. Особеностите на климата в голяма степен зависят от броя сгради, от техните разбери и на какво разстояние една от друга са разположени. В големите и добре развити градове винаги е по-топло, отколкото в малките.

Асфалтът и каменните къщи през деня, когато е слънчево, силно се нагряват и вечерно време излъчват топлина. В селата почти няма пътища покрити с асфалт, а къщите основно са направени от дърво. Тези съоръжения не могат силно да се нагреят и да излъчват топлина, колкото тези в градска среда. Разбира се, днес много селски къщи са облицовани с камъни, а покривите им са от ламарина, но височината им е не повече от 2-3 етажа, а и са разположени далеч една от друга. Затова акумулираната през деня топлина много бързо се излъчва и хората по селата са принудени да се обличат топло, докато тези в града дълго след като слънцето е залязло не усещат хлад.

На температурата силно влияе вятъра. В градовете поради наличието на високи сгради е лесно да се намери завет. В селата вятърът духа практически навсякъде.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    26 4 Отговор
    В селата вЕтъра духа практически навсякъде! Бухахахаха
  • 2 Браво

    47 1 Отговор
    Много мъдро проучване, защо филията пада на намазана та страна. И съм сигурен ча преди 1800 години не са спали за да разберат

    Коментиран от #12

  • 3 Да бе в града не се задържа!

    37 4 Отговор
    Я ела във Сливен да видиш дали не духа! А температурите в града скачат защото по града има много тъмни, а както знаеш черното привлича топлината!
  • 4 Елементарно

    20 2 Отговор
    Ами всеки човек отделя около 60 вата топлина
  • 5 Любопитно

    24 0 Отговор
    А знаете ли че д тецовете, температурата е по-висока и от града и от селото, през цялата година, независимо да ли духа, или става течение!
  • 6 сила

    32 5 Отговор
    защото в София има 2милиона селтаци и още толкова дизелови кенефи
  • 7 Аз40🏴‍☠️

    24 0 Отговор
    Каменните къщи са чудесни лятото. Имам една такава приземния етаж и лятото никога не е нужно ползване на климатик. Гледах преди време как хора в един квартал (в щатите) боядисаха пътищата с бяла боя и така занижиха температурата драстично. Затова много сгради са боядисвани в ясни цветове, където е горещо. Друг експеримент показва, че там където изсичат дърветата по градовете температурата също се покачва много (масово в Испания), а дъждовете намалят, реките изчезват.
  • 8 Синдикат на Ало Измамниците

    22 2 Отговор
    Честито! След 1800 години, откриха топлата вода!
  • 9 Алфа Вълкът

    20 2 Отговор
    Да им кажа да знаят, щот има повече сгради и са по-големи и пазят завет и така не се губи натрупаната топлина от Слънцето и кинетичната енергия! И аз като изляза от селото и духа повече и е по-студено! 1800г тъй никой не се сетил, че хубаво, че отворих статията да реша тая хилядолетна загадка!

    Коментиран от #11

  • 10 Белгиеца

    15 1 Отговор
    По-топло е заради трафика, високите сгради, които спират студените течения, отопляването на сградите, по-големия брой хора, извършващи всякакъв род дейност. Отделно гумите, които горят нашите мургави братчеди в гетата покрай големите градове, допринасят да е по-топло. :) Също и всички видове газ, отделян от населението, топли!:)
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Алфа доберманът

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Браво":

    Подобно на Алфа вълка, да взема да хвърля малко яснота и разяснение в тъмното ви средновековие... Линията пада на наказаната страна, защото й се променя центъра на тежестта. Логично е, че маслото или маргарина от едната страна добавят примерно 50 грама тежест от същата страна. Така тя се завърта с тежкото отдолу и пада върху пода... Сега очаквам от друг сведущи обяснение на тема защо чорапи, носени една седмица лятото без смяна, заживяват свой живот под формата на паметници...

    Коментиран от #17, #35

  • 13 мечо

    4 7 Отговор
    има повече хора нали сте чували че кравите като пардиат и саздават глубално затопляне сас метан задрастват ваздуха и става горешто

    Коментиран от #14, #26

  • 14 Алфа пинчерът

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "мечо":

    Естествено, а в "Столипиново" конете в апартаментите и блоковете направо го пречистват...
  • 15 Алфа Вълкът

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "Алфа Хиената":

    Нищо съществено не си казал както винаги. Не е ли да ти го пуснат от Позитано, нема акъл в твоята глава. Влез в един обор с добитък и в един обор без добитък и кажи в кой обор е по-топло. НЕ Е НЕОБХОДИМО ДА ХОДИШ НА СЕЛО. В СОФИЯ ВЪТРЕ В ГРАДА ИМА ПОВЕЧЕ ОБОРИ ОТКОЛКОТО В МОЕТО СЕЛО И ОКОЛО НЕГО. Не е ирония или метафора на нещо, а ФАКТ, ЧЕ В СОФИЯ-ГРАД ИМА ПОВЕЧЕ КРАВИ И ОБОРИ ОТ ПОВЕЧЕТО БЪЛГАРСКИ СЕЛИ!

    Коментиран от #23

  • 16 Гошко

    4 1 Отговор
    Голямо откритие, голямо нещо, "евалата", сега вече ще спя спокойно...
  • 17 Китаеца

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Алфа доберманът":

    Веднага ще ти отговоря: себе си ли имаш предвид? Жена ти толкова ли я мързи да ти изпере чорапите, или викаш:след пране намираш само единия?!

    Коментиран от #18

  • 18 Алфа доберманът

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Китаеца":

    Веднага да те информирам - тебе имах предвид! При вас всичко е хилядолетна история, носиш чорапите седмица, те придобиват способността да стоят прави и се вкаменяват. После научаваме за поредния китайски император и как китайците имали дори бронирани чорапи... За жена ми не се безпокой, тя не пере, пере пералнята... Жената се ползва само за готвене и секс...
  • 19 ГрУЮ

    1 2 Отговор
    Повечко хора пръцкат, затова е и по-замърсен въздуха
  • 20 Празнословец

    6 0 Отговор
    Къде ги видя тези къщи от дърво в селата!?
  • 21 тошо

    3 2 Отговор
    Днес изглежда е ден за майтапи, весел ден !!! Относно въпросът ,ами
    изключително просто ! В едно средно по големина село в БГ живеят около 800-900 човека , а в градовете 200 - 400 хиляди !!! Всеки гра
    жданин като се изпърди и готово , температурата се покачва !
    Къде са 800 , къде са 400 000 ???!!! Просто !!!
  • 22 Пловдивчанин

    7 1 Отговор
    Качих се на Марково - отсреща в далечното пространство връх Ботев се вижда, та чак блестеше на слънцето, но долу в краката ми Пловдив забулен в един такъв сив, полупрозрачен смог. Това е причината.
  • 23 Говедо

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Алфа Вълкът":

    Ние в Подуяне на кравите им викаме говеда.

    Коментиран от #24

  • 24 Алфа Вълкът

    10 2 Отговор

    До коментар #23 от "Говедо":

    Аз можеше да напиша говеда, ама не исках да стане объркване с местното коренно население!
  • 25 Варна

    0 0 Отговор
    Евала мечо,кефиш ма
  • 26 Мецана

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "мечо":

    На село мечо, няма лаптопи, а те греят! И ако имат лаптопи, те не са от 2 хилки!
  • 27 Да бе

    0 1 Отговор
    Тогава защо, когато в София вали сняг в Пловдив слънце пече..А бе да ви имам....фффффф
  • 28 Русенец

    6 1 Отговор
    Бетон, панел, асфалт, сеч и обезлесяване...... Изляза ли извън града, температурата на таблото пада с 3-5 градуса.
  • 29 Димов

    6 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "За пръв път разликата в температурата между град и село открива британският учен Люк Хоуърд през 1833 г." -------- но някак си, учените търсят решение на въпроса вече цели 1800г?!?!?!
  • 30 Георги

    1 0 Отговор
    Има и доста специфики според мен на микро ниво. В градовете именно заради високите подредени сгради, по главните улици обикновено зимата брише леден вятър. Ускорява се като в аеродинамична тръба. В София влияе много Витоша, в Пловдив е поле и вятър да искаш, в Бургас пък вее от морето...Навсякъде е индивидуално.
  • 31 Верно ли?

    6 0 Отговор
    Не съм учил,че преди 1800 години са използвали асфалт за пътища и бетон за високи сгради,странно????!
  • 32 гост

    2 1 Отговор
    Дървета и растителност намалят температурата. Добави и това, че в едно село на една и съща площ има 1000 души, а на същата площ в града има 10х.души, всички с температура на тялото 36гр. отдаващи тази температура на околната среда, охлаждащи апартаментите си като извличат топлината от вътрешността и я освобождават в атмосферата, заведения, магазини, всичко готви на високи температури, охлажда, и къде отива топлината? Най-добре е първо да се помисли за изолацията така се намалява нуждата от охлаждане, след това трябва да се намали консумацията на енергия, да се мисли за озеленяване и пасивно охлаждане като навеси, вентилация. И дори това да се направи пак не може да компенсира зеленината на селксите дворове. За да е коректно трябва да се пресметне на глава от населението в град и село, инак е наука в стил БАН и техния самолет до Юпитер.

    Коментиран от #33

  • 33 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Всяко ново строителство задължително със зелен покрив и тогава ще се пооправят нещата.
  • 34 Мъдейра

    1 1 Отговор
    Защото в града има ТЕЦ. На село немате.

    Коментиран от #36

  • 35 Шайба

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Алфа доберманът":

    Ниският център на тежестта не влияе на падането на филията откъм намазата страна.Изобщо тежестта не влияе на скоростта на падане на предметите на земята привлечени от гравитацията,скоростта на падане се влияе изключително от въздушното съпротивление.Това се доказва от Нийл Армстронг на луната,където пуска едновременно чук и перо и те падат по едно и също време на повърхността.И така при филията въздушното съпротивление на намазаната и ненамазаната част е практически еднакво,тоест падането на филията предимно на намазаната страна не се влияе от физичните закони,а е по-скоро психологически ефект,описан подробно в законите на Мърфи или как човешката психика и настройка може да влияе и манипулира реалността в определена посока.
  • 36 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Мъдейра":

    Дишай си теца. На село дишаме чист въздух.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.