Отидете към основна версия

2 800 9

С 12% поскъпнаха имотите в Турция

  • инвестиция-
  • цени-
  • жилища-
  • турция

Пазарът на недвижими имоти в южната ни съседка е във възход. Най-голямото доказателство за това е регистрираният 12% ръст в цените за 2012 г. в сравнение с година по-рано и значително повечето чуждестранни предприемачи.

Стабилен инвестиционен интерес към турските имоти се наблюдава през последните пет години, отчитат от GYODER – Асоциацията на компаниите, обединяваща инвеститорите в недвижими имоти в Турция.

„Нестабилността на местната икономика в резултат на високата инфлация отдавна е в миналото”, обяснява Герман Кок, председател на консултантската компания Multi Corporation. Според него, икономиката на страната е много стабилна, а държавният дълг е 40% от БВП на глава от населението, което е значително по-малко в сравнение с Германия или Франция.

Ако преди няколко години чуждестранните инвестиции са възлизали на 2.5 млрд. EUR годишно, то сега тази сума е 10 млрд. EUR. Обект на сделки са предимно къщи по крайбрежието и ваканционни апартаменти в известни турски курорти. Чуждестранните клиенти са главно от ОАЕ и Русия.

Не всички погледи са насочени единствено към частния сектор. През последната година се наблюдава интерес и към инвестиция в търговски обекти. През 2013 г. акцентът ще бъде покупката на парцели за застрояване.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини