Отидете към основна версия

27 838 21

Изкуствени острови в Поморие копират Дубай

  • поморие-
  • инвестиции-
  • остров-
  • дубай

През първите седмици на новата година отново се заговори за построяването на изкуствен остров до Поморие. За плановете на кмета на общината пишат днес дори и руските медии. Идеята е да се изградят три острова на разстояние 100 метра от брега, а помежду си да бъдат свързани с пешеходни зони. На единият от островите ще има хотел, чиято категория да бъде между 5 и 7 звезди с цялата необходима инфраструктура, а на другите два острова се предвижда построяването на развлекателни комплекси, включващи аквапарк, аквариум, център за гмуркане, казина, ресторанти и други. Така Поморие ще може да привлича по-висока категория туристи.

Идеята за подобен комплекс датират отпреди няколко години, но тогава се считаше за утопична, тъй като предварителните изчисления показаха, че инвестицията възлиза на около 200 млн. EUR. Сега обаче има интерес от предприемачи от Русия и Катар за реализирането на подобен проект.

Какво се предлага в момента в Поморие

Справка в специализирания сайт imot.bg показва, че в черноморския град се продават около 320 апартамента. Цените започват от 23 500 EUR за имот с площ 32 кв.м, или 734 EUR/кв.м, който е ново строителство и е разположен в близост до морския бряг. Най-големите ваканционни апартаменти, които могат да бъдат купени, са с площ около 150 кв.м. Имот с подобна големина се търгува срещу 137 000 EUR. Намира се в новопостроена сграда, разположена на 30 метра от морския бряг.

Слабо остава предлагането на къщи. Преобладаващата част от 30-те оферти са за не много луксозни двуетажни къщи, строени в периода 2000-2008 г. Нова къща с Акт 16 и площ 133 кв.м, разположена в затворен комплекс се продава срещу 106 400 EUR.

Ограничено предлагане се наблюдава и при парцелите – около 80 оферти. Част от тях са със статут на земеделска земя и им предстои регулация. Подобен имот от 500 кв.м е с цена 24 500 EUR.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини