Отидете към основна версия

6 446 16

Най-големият призрачен град процъфтява

  • град призрак-
  • кангбаши-
  • китай-
  • възстановяване-
  • инвестиции-
  • университети-
  • училища

Започва строителство в Кангбаши

Кангбаши е сред най-известните призрачни градове на планетата. Намира се във вътрешността на Китай. Наскоро мястото започна да се оживява. Всички пустеещи жилища вече са продадени, а местни строители започват да реализират нови проекти. До края на годината трябва да започне строителството на 10 жилищни сгради със стотици апартаменти в тях.

Причината за внезапното оживяване на Кангбаши е жестоката конкуренция между подрастващи деца и техните родители и желанието на първите да се запишат в най-добрите университети. След като властите преместиха някои от най-елитните училища и университети в страната в Кангбаши в града масово започнаха да се заселват учащи се и техните семейства, както и учители. Всички те се превърнаха в реални купувачи на имоти. Така например, сега в града се намира средно общообразователното училище Ордос №1, от което излизат най-добрите кандидати за водещите университети в Пекин.

Работата по облагородяването на централната градска част започва още през 2009 г., когато държавните власти инвестират в него 610 млрд. USD. Това се случва след като Световната финансова криза „подпали“ интереса към Ордос. Когато балонът се спука, жилищата, които по време на пика на пазара струваха 1200 USD/кв.м. поевтиняха до 460-770 USD/кв.м.

Днес обаче цените в Кангбаши, по информация на местни брокери, са доста по-високи от пика преди 10 години. Средната цена на квадратен метър е 2300 USD, независимо от факта, че икономиката на страната се сви през 2019 г. и 2020 г.

Строгите правила, които действат в училищните окръзи, изискват родителите, желаещи да изпратят децата си в желаното училище, да разполагат с недвижим имот в района, в който то се намира. Това повишава неимоверно много цените на жилищата. Имотите в близост до добрите училища в Пекин или Шанхай достигат милиони долари.

Над 30% икономически ръст, който беше отчетен в Китай от пролетта до края на 2020 г., може да се обясни именно с инвестициите в недвижими имоти. Това надвишава средното вложение на сектора в икономиката за последното десетилетие. Много от областите не можеха да свържат двата края, ако нямаха приходи от продажбата на земя. По този начин те компенсираха отсъствието на данък жилище. За да увеличи приходите си Китай също така отдава под наем стотици необитаеми острови.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.

Свързани новини

  • Китай с реформа в образованието

    Постоянният комитет на Общокитайското събрание на народните представители прие промени в Закона за образованието. Целта им е да гарантира по-голяма сп ...
    30.04.2021
    2 463
    6
  • Град призрак във Франция (СНИМКИ)

    Градовете призраци не са само резултат от икономически сътресения. Те могат да се появят и след войни, като например френския град Орадур сюр Глан. ...
    14.07.2014
    5 283
    4
  • Град призрак в центъра на Вашингтон

    Чели сме за много градове призраци. Почти всички се намират в пустеещи части на планетата или в райони, които са в ужасно икономическо състояние и ...
    24.09.2013
    4 345
    0
  • И в Африка има градове призраци (ВИДЕО)

    В Африка откриха невиждано досега на този континент явление – град „призрак”. Наричаме го явление, защото досега фокусът при отра ...
    08.07.2012
    23 439
    21