Отидете към основна версия

6 723 7

Еднофамилна къща с нулево електрическо потребление

  • къща-
  • екология-
  • проект-
  • бан

Проектът е част от мултидисциплинарни демонстрационни проекти

Снимка: Shutterstock

Проектът „Зелена къща“ показва как еднофамилни къщи или бизнес сгради чрез автономно топло- и електрозахранване могат да използват електричество без да се отделят вредни емисии в атмосферата. За целта учените са изградили автономна хибридна възобновяема захранваща система с нулеви въглеродни емисии, която се състои от батериен и водороден цикъл за съхранение на енергия. Сградата се захранва с електричество от ВЕИ, водород и при недостиг на чиста енергия - от електрическата мрежа. Проектирана е система за мониторинг и управление на къща за едно домакинство с потребление на енергия около 10 000 киловат часа годишно.

„Зелената къща“ е част от мултидисциплинарни демонстрационни проекти, реализирани с участието на индустрията, местната власт и бизнеса, които бяха представени на онлайн информационна среща по Национална научна програма „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита (ЕПЛЮС)”.

В момента се извършва монтаж на хибридните енергийни системи на територията на Института по електрохимия и енергийни системи на БАН и на Технически университет – София. След като заработи системата, учените ще извършват наблюдения и ще обменят данни помежду си.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 23 гласа.

Свързани новини