4 Август, 2021 10:21 18 577 23

Къщите на бъдещето, които могат да бъдат купени и днес (СНИМКИ)

  • къща-
  • smart-
  • енергийна ефективност-
  • даниела грозева

Сглобяема smart къща

Къщите на бъдещето, които могат да бъдат купени и днес (СНИМКИ) - 1

Временна ситуация или по-скоро нов начин на живот - какво ни донесе пандемията? За всеки отделен човек отговорът е различен. Общото е, че всички осъзнаха нуждата от по-спокоен живот. А той може да бъде намерен единствено, когато човек е по-близо до природата. Къща с двор далеч от големия град е перфектният вариант. Предлагането на пазара е доста разнообразно. Могат да бъдат намерени нови, стари, големи, малки къщи. Малък е обаче процентът на т.нар. smart къщи, които включват в себе си и вариант на ниско енергийни и екологични постройки.

Един от най-удачните варианти са нискоенергийните сглобяеми къщи. При тях дървото е предпочитан строителен материал заради приятната, уютна и здравословна атмосфера, която създава. „Тези къщи се строят от материали, които се безопасни за човека и околната среда. Изолират се най-често с каменна вата, която има отлично звуко- и топлоизолацонни качества, пожароустойчива е и пропуска парите, което създава здравословна среда в сградата“, обяснява за читателите на ФАКТИ Даниела Грозева, управител на аг. „Веда Корект“.

Умната къща, от своя страна, е подчинена на идеята за комфортен, автоматизиран, безопасен, семеен живот при минимално изразходване на енергия. Създава се електроинсталация, позволяваща изграждането на умни системи с отдалечен достъп от компютър или телефон за управление. Чрез GSM-а се управлява осветление, климатизация, мултимедия, пердета и щори, вентилация в баните, контрол на достъпа, СОТ и видеонаблюдение, поливна система, осветление в двора. Може да се управлява допълнително с кинетични ключове, дистанционно управление, през телефон, ръчно.

„Строителството на подобни къщи се изпълнява при спазване на най-високи стандарти на качество. Тези имоти разполагат със сертификат за енергийна ефективност. В основата се поставят топло- и влагоизолации. В структурните елементи се залага обикновено топлоизолация - вата, а от външната страна – фибран. Подовете са със замазка и топлоизолация. Представете си, че сте в офиса и краят на работния Ви ден наближава. Мислите вече за уюта и прохладата на дома. С едно докосване на вашия смартфон, задействате климатизацията на желаната температура. Вече се настанявате удобно на дивана. Само с няколко докосвания на таблета или смартфона завесите са спуснати и филмът започва. Настройвате звука така, както го харесвате. Навън се стъмва и лампите на външното осветление се включват. Лягате си и всички врати на дома автоматично се заключват...“, обяснява Грозева.

Разбира се подобно на масовите къщи и сглобяемите имат своите предимства и недостатъци.

Предимства на сглобяемите къщи:

1. Изработват се от екологично чисти материали;

2. Изграждането им е в пъти по-бързо от това на монолитното строителство;

3. Притежават добра топлоизолация, което ги прави силно енергийно ефективни;

4. Също така разполагат с добра шумоизолация;

9. Няма мокри процеси и се избягва образуването на конденз;

10. Дървото е дишащ материал – при високо ниво на влажността в къщата, дървесината абсорбира част от нея. Когато нивата спаднат дървото започва да отдава обратно влажността за постигане на оптимален баланс;

11. Те са по-леки и могат да бъдат изградени на места, където монолитното строителство е невъзможно.

Недостатъци на сглобяемите къщи:

1. Много малко банки дават кредитиране за тези къщи. „Една от банките, които е усетила новите тенденции е Първа инвестиционна банка (Fibank), която отпуска кредит до 90% от оценката на имота. Оценителките фирми, от своя страна, нямат много практика и занижават стойността - цената на тези имоти, което прави по-трудно кредитирането. Само купувачи с по-голямо самоучастие могат да купят подобен имот с кредит“, казва Грозева.

2. Изискват по-сериозна поддръжка от монолитните. Един теч на покрива например ще окаже много по-сериозно въздействие върху дървената къща отколкото върху тухлената.

Един от основните въпроси, които вълнува колко е животът на сглобяемата къща? Експлоатационният срок на всяка сграда зависи от качеството на материалите и изпълнението ѝ, както и от нейната поддържка. Има сглобяеми къщи на над 100 години. При правилна експлоатация животът им е колкото на монолитното строителство.

На пръв поглед сглобяемите дървени къщи се предлагат на атрактивни цени, но когато се използват smart решения за умен дом, което се залага още в построяването на къщата, това оскъпява крайната цена. В перспектива дават по-добро качество на живот и по-ниски експлоатационни разходи. Процесът на узаконяване на дървените къщи е сходен с този при монолитното строителство. Нужно е:

1. Строежът на сглобяемата къща трябва да е в съответствие с предвидения подробен устройствен план, регламентиращ застрояването на терена;

2. Скица на терена и виза за проектиране;

3. Договор с проектант;

4. Договор с ВиК и ЕЛ дружество;

5. Необходимо е разрешение за строеж;

6. Договор със строителна фирма;

7. Разрешение за ползване.

Къщите на бъдещето, които могат да бъдат купени и днес (СНИМКИ)

Къщите на бъдещето, които могат да бъдат купени и днес (СНИМКИ)

Къщите на бъдещето, които могат да бъдат купени и днес (СНИМКИ)

Къщите на бъдещето, които могат да бъдат купени и днес (СНИМКИ)

Къщите на бъдещето, които могат да бъдат купени и днес (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 33 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пурко

    82 5 Отговор
    Ах Вие ... как лъжете само и то заради едната фалшива реклама!
  • 2 честен ционист

    21 26 Отговор
    Къщата ма бъдещето е пластмасова кутия 17м2 Сега като прокарат закона за изселванията от зони на високо разпространение на Ковид и ще видите панелките как падат една по една.
  • 3 Абе...

    47 10 Отговор
    То хубаво ,няма лошо,ама при един малко по силен ветрец ще летят части от смарт .
  • 4 ужасно

    21 10 Отговор
    грозни къщички
  • 5 Бай Манол

    59 6 Отговор
    Едно време хората не са били прости.Къщите са ги строили от камък и керемида,а не от талашит смарт.

    Коментиран от #11

  • 6 Душко

    25 2 Отговор
    Много е шукар,
    Даже има един прозорец към улицата на 2-я етаж - малък, но все пак джам!
  • 7 Бъци

    54 3 Отговор
    Тази статия е по-скоро реклама от колкото реална представа на хората какво да изберат. Цените на сглобяемите къщи направени от фирма излизат в някои случаи дори по-скъпо от монолитните такива. От опит мога да заява, че единственото им предимство е времето, за което се строят. Също така са изброени само една част от минусите, така че е редно като се пуска някаква статия тя да е обективна а не подвеждаща :)
  • 8 Мима

    41 4 Отговор
    Фибранът не е естествен материал, нито екологично чист. И не е вярно , че не правят конденз. Да не говорим, че излиза доста скъпо , а дори дървеният материал е със супер ниско качество.
  • 9 Пешо

    32 2 Отговор
    Аз исках да си направя сам къща от дърво само че не могло трябвало фирма проектанти глупости за това се отказах щях да си направя много по хубава къща от тази грозотия
  • 10 Анонимен

    22 7 Отговор
    Колко е живота на този боклук?
    10 години и внимавате през това време да не протече покрива. След това всичко наново.
  • 11 Бай Стоян

    7 12 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Манол":

    Бай Маноле, то едно време и ток е нямало, ама сега има.
  • 12 потребител

    18 3 Отговор
    То и при комунягите не се изискваха толкова разрешителни,вкл. и т. 7- разрешително за ползване,а разрешително за дишане на въздух и за акане са проуснати!
  • 13 ШОПО

    11 3 Отговор
    ТЪПА ГЛУПАВА ПОСТРОЙКА. ГАРАЖА Е ПО ОСВЕТЕН И ИМА ПОВЕКЕ ПЕНДЖУРИ ОТ ОДАИТЕ. ОДАИТЕ БЕЗ ПЕНДЖУР А ГАРАЖА СО ДВА ПЕНДЖУРА ГОЛЕМИ. ВЪТРЕ КЕ БЪДЕТЕ НА ИЗКУСТВЕНО ОСВЕТЛЕНИЕ.
  • 14 Тра ла ла

    22 3 Отговор
    Да сте чели някога приказката за трите прасенца? А ко не, прочетете я. Много е актуална за тези еко къщи. Първите две са точно ЕКО, едната направена от слама, другата от съчки. После идва голямото кумчо Вълчо и ... края го знаем. Стройте нормални къщи, а ако искате да са еко, то нашия народ векове наред е правил такива - камък, глина и дърво. Все още има много останали такива в провинцията, особено в планинските райони. Бил съм в някои от тях и имат много качества, и достойнства по - добри и от съвременните. Вервайте ми, това ми е професия, завършил съм строителен техникум и ВИАС.
  • 15 Мартин

    7 3 Отговор
    Нямам представа дали тези сглобяеми къщи са качествени или не, но е странно мaлкo бaнки у нас да дaвaт крeдитирaнe зa подобни къщи. Явно само от Първa инвecтициoннa бaнкa са се усетили, че могат да отпускат крeдити дo 90% oт oцeнкaтa нa имoтa. Добра бизнес възможност за тях!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тото 1 и Тото 2

    5 6 Отговор
    Бойко да се преориентиреа. Да купува такива къщи , а не скъпите в Барселона. Колко ли още миски и плеймейтки чакат неговата щедрост ?
  • 18 Бъци

    12 4 Отговор
    Не става въпрос за хейт, а за реалност. В България няма качествен дървен материал, с който тази къща да изкара доста години без да ремонтирате нещо по нея. Строителите на тези къщи съответно ще ви убедят в обратното, защото все пак това е техният бизнес и изкарват доста пари от това. От опит казвам, че в момента няма по-добро нещо от монолитната постройка(специално в България). Сега завършвам къщата си от тухли и бетон, но преди да започна и аз бях съблазнен от сглобяемите къщи. За радост изчетох доста статии, мнения и т.н, както и направих доста консултации със строители и стигнах до заключението, че няма смисъл от дървена къща, защото в 90% от запитванията ми към фирмите цената и излизаше по-висока от монолитната.
    Да не забравяме, че живеем в свободни времена и всеки има право да прави каквото си пожелае, но моят съвет, е че преди да започнете нещо питайте хора, които са минали през това, а не хора, които ви предоставят услугата, защото до сега не срещнах някой, който да не ми каже, че неговите услуги и материали са най-добрите на пазара :) Успех на всички и бъдете по-добри.

    Коментиран от #19

  • 19 Bai hoi

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Бъци":

    Абе пич , ти къде видя да пише че дървения материал се произвежда в България ?!
    В момента ми проектират такава дървена къща и имам оферта с австрийски материал. И масово големите фирми които строят от дърво не ползват материали от БГ.
    Кубичния метър на гредите за покрива са по 2200 лв кубичния метър.
    Хубаво и евтино няма. Даже излиза малко по скъпо от традиционните тухлени. Правя го заради всеки останали предимства, а не за да спестя пари .

    Коментиран от #21

  • 20 Дамян

    6 2 Отговор
    Въобще не може да ме изкушите с предложение, че ще мога да си включа отоплението и бойлера през телефона докато съм на работа. Ако аз мога да го сторя, то всеки хакер или корпорация (правителство) ще може да оперира с всичките данни за моя умен дом. Съответно да включва или изключва каквото си поиска. Не, благодаря. Точно защото имам наверение за се изнеса на монолитната си сканирана вила във Витоша. Сред работа ще си включа климатика, докато запаля камината. И то ръчно, не през телефона, колкото и старомодно да звучи. 🙂
  • 21 kkk

    7 3 Отговор

    До коментар #19 от "Bai hoi":

    И какви предимства освен бързото изграждане има тая кучешка колибка дето строиш?

    - дано не пиеш и не приемаш буйни гости, че лесно ще се обзаведеш с дупки у стената след някоя пиянска вечер
    - дано да е на един етаж тая колиба щото шансът подът на вторият етаж да ти стабилен, изолиран и т.н. едва прескача 0-та и повече клони към отрицателно число
    - сигурност НУЛА, всеки желаещ може да влезе през стената с 2 по-силни ритника. Е, повече ще трябва ама идеята я схващате
    - 98% от материалите които се ползват нямат нищо общо с "екологични", а 75% от тях са си откровено опасни за здравето
    - тая наша държава е ЗЕМЕТРЪСНА ЗОНА и хич не са редките дребните трусове- колибката няма да падне, но като се напукат леко и незабележимо стените и влагата стигне до дървото имаш 5-7 години докато всичко се прецака
    - да давам ли линк какво става с такава къща при един дребен пожар?


    Разбирам тея бараки да излизат максимум 40% от стойността на монолитна постройка, тогава има смисъл- малък, но все пак има смисъл...

    Ако ще е сглобяема единственото приемливо е метална конструкция + сандвич панели- дървените конструкции са тотална загуба на време и пари.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 незнайко

    1 0 Отговор
    Един огромен пожар и са чао !!! Няма как нещо построено почти изцяло от дърво да е ПОЖАРОБЕЗОПАСНО !!!