Last news in Fakti

12 Юни, 2021 11:15 6 651 7

Еднофамилна къща с нулево електрическо потребление

  • къща-
  • екология-
  • проект-
  • бан

Проектът е част от мултидисциплинарни демонстрационни проекти

Еднофамилна къща с нулево електрическо потребление - 1
Снимка: Shutterstock

Проектът „Зелена къща“ показва как еднофамилни къщи или бизнес сгради чрез автономно топло- и електрозахранване могат да използват електричество без да се отделят вредни емисии в атмосферата. За целта учените са изградили автономна хибридна възобновяема захранваща система с нулеви въглеродни емисии, която се състои от батериен и водороден цикъл за съхранение на енергия. Сградата се захранва с електричество от ВЕИ, водород и при недостиг на чиста енергия - от електрическата мрежа. Проектирана е система за мониторинг и управление на къща за едно домакинство с потребление на енергия около 10 000 киловат часа годишно.

„Зелената къща“ е част от мултидисциплинарни демонстрационни проекти, реализирани с участието на индустрията, местната власт и бизнеса, които бяха представени на онлайн информационна среща по Национална научна програма „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита (ЕПЛЮС)”.

В момента се извършва монтаж на хибридните енергийни системи на територията на Института по електрохимия и енергийни системи на БАН и на Технически университет – София. След като заработи системата, учените ще извършват наблюдения и ще обменят данни помежду си.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъмнозелената къща

    44 3 Отговор
    Да не е някоя къща в махалата, включена нелегално към енергото.

    Коментиран от #4

  • 2 Иван

    28 7 Отговор
    Призведете една батерия от рудата, от основните химически материали от природата и измерете. Сметнете и енергията да за унищожи-преработи-забоби в земята след експлоатация. Тез приказки за "нули" са за пъролаци (и за европейски пари от проекти).
  • 3 Еколог

    15 3 Отговор
    Тук основният проблем е, че Енергото си дерибейства и не му пука ни от държавата, ни от законите, ни от потребителите.... Възможно е да стане обаче, ако такива инсталации, лесни за монтаж и употреба, почнат да се продават в строителните хипермаркети
  • 4 Патладжан да си на днешно време!

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Тъмнозелената къща":

    Не само това! Водоизточникът е направо от Антарктида!
  • 5 пешо

    21 3 Отговор
    бравос, бравос! станали сме на крака и аплодираме! имаме сачо един въпрос... а колко струва тая пущина?
  • 6 Р404

    11 3 Отговор
    Пълна глупост..струва много пари 💰..само разни дето се чудят къде да харчат пари и да се хвалят в нета..познавам такъв човек..ще се храним с въздух след 10години по тяхното развитие
  • 7 Панел Пенев

    24 2 Отговор
    Хайде пак зелени глупости. На нас не ни трябва нулево електрическо потребление, а стабилно и евтино подаване на ел.енергия. Точно това обаче нашата корумпирана държава не може да осигури на българските граждани и ни праща за зелен хайвер. Ако спрат кражбите в енергетиката и плащането на големи хонорари на търговци и телевизионни експерти в тази област може да се оправим.