Отидете към основна версия

3 568 19

Собственици на 5000 частни имота плащат данъци, но не могат да ги ползват

  • имоти-
  • градинка-
  • зелени площи-
  • собственост-
  • данък

Терените попадат в паркове

Снимка: М. Богданова ©

Специалистите на общинското предприятие „Софияплан“ са идентифицирали 5000 частни имота, които попадат в столични паркове, градини или бъдещи зелени зони. Повечето са в Южния и в Западния парк, както и в предвидени зелени пространства. "Това не е странно, учудващото е, че толкова време те не са отчуждавани и остават частни", коментира Любо Георгиев, директор на „Софияплан“, цитиран от Радио София.

Той допълни, че макар и частни, терените в парковете са защитени от закона, в смисъл там площите не могат да бъдат преустроени на нищо друго (с друг статут). Собствениците не могат да строят, да го дават под наем, но плащат данък. Би трябвало поне да са задължени към общината, защото те де факто не използват имотите си за частни нужди.

София има нужда от тези зелени площи. Градът е особено жив в зеленината си. Това е част от градската култура и качествения живот, допълни Любо Георгиев.

За да се отчужди част въпросните частни имоти - по груби сметки – ще са нужни около 2 млрд. лева, което е непосилно за столичния бюджет.

Специалистите все още търсят други способи за компенсиране на собствениците на частните имоти в парковете, защото чрез заплащане с публични средства е почти невъзможно.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини