Отидете към основна версия

5 817 21

Защо едно време са се ползвали чугунени, а не стоманени вани

  • вана-
  • хрущовки-
  • чугун-
  • стомана-
  • материал

Практиката е била широко разпространена в бившия Съветски Съюз

Снимка: Shutterstock

При започването на строителството на т.нар. "хрущовки" в бившия СССР, се е предполагало, че техният живот няма да е повече от 30 години. Идеята е била в последствие те да бъдат заменени от жилищни сгради от нов тип. Трите десетилетия обаче преминали доста бързо, а типът строителство допаднал на руснаците.

Една от особеността на тези жилища била, че в тях се монтирали чугунени вани, а не стоманените. Причините за това били няколко. На първо място тя е по-евтина от стоманената. Второ - по-лесна е за монтиране. Големият минус е, че лесно се деформира, особено, особено ако този, който я ползва е по-тежък. Падането на твърди предмети в такава вана е равностойно на катастрофа, тъй като разрушава емайла. Основният проблем обаче е, че при напълване ударите на водата по чугуна издават много силен шум.

Ако ваната от стомана тежи между 20 и 40 кг, то чугунената е от 100 до 170 кг. Ваните от последни тип задържат за по-дълго време топлата вода. Явно всичко това тогавашните архитекти са отчитали при строителството на "безплатни" къщи.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 13 гласа.

Свързани новини

  • Къде да сложите ваната в малката баня (СНИМКИ)

    За малките жилища всички помещения са малки. В много от тях в банята ваната е заменена от душ кабина. Тя обаче не може да замести удобството, което съ ...
    13.04.2018
    3 036
    2
  • Продават имоти с кристални вани

    Кристал и малахит са двата основни материала, от които са направени ваните в луксозни имоти с адрес Дубай. Те се намират в известния сред богаташите к ...
    11.05.2017
    2 910
    1