Отидете към основна версия

18 747 23

Къщите на бъдещето, които могат да бъдат купени и днес (СНИМКИ)

  • къща-
  • smart-
  • енергийна ефективност-
  • даниела грозева

Сглобяема smart къща

Временна ситуация или по-скоро нов начин на живот - какво ни донесе пандемията? За всеки отделен човек отговорът е различен. Общото е, че всички осъзнаха нуждата от по-спокоен живот. А той може да бъде намерен единствено, когато човек е по-близо до природата. Къща с двор далеч от големия град е перфектният вариант. Предлагането на пазара е доста разнообразно. Могат да бъдат намерени нови, стари, големи, малки къщи. Малък е обаче процентът на т.нар. smart къщи, които включват в себе си и вариант на ниско енергийни и екологични постройки.

Един от най-удачните варианти са нискоенергийните сглобяеми къщи. При тях дървото е предпочитан строителен материал заради приятната, уютна и здравословна атмосфера, която създава. „Тези къщи се строят от материали, които се безопасни за човека и околната среда. Изолират се най-често с каменна вата, която има отлично звуко- и топлоизолацонни качества, пожароустойчива е и пропуска парите, което създава здравословна среда в сградата“, обяснява за читателите на ФАКТИ Даниела Грозева, управител на аг. „Веда Корект“.

Умната къща, от своя страна, е подчинена на идеята за комфортен, автоматизиран, безопасен, семеен живот при минимално изразходване на енергия. Създава се електроинсталация, позволяваща изграждането на умни системи с отдалечен достъп от компютър или телефон за управление. Чрез GSM-а се управлява осветление, климатизация, мултимедия, пердета и щори, вентилация в баните, контрол на достъпа, СОТ и видеонаблюдение, поливна система, осветление в двора. Може да се управлява допълнително с кинетични ключове, дистанционно управление, през телефон, ръчно.

„Строителството на подобни къщи се изпълнява при спазване на най-високи стандарти на качество. Тези имоти разполагат със сертификат за енергийна ефективност. В основата се поставят топло- и влагоизолации. В структурните елементи се залага обикновено топлоизолация - вата, а от външната страна – фибран. Подовете са със замазка и топлоизолация. Представете си, че сте в офиса и краят на работния Ви ден наближава. Мислите вече за уюта и прохладата на дома. С едно докосване на вашия смартфон, задействате климатизацията на желаната температура. Вече се настанявате удобно на дивана. Само с няколко докосвания на таблета или смартфона завесите са спуснати и филмът започва. Настройвате звука така, както го харесвате. Навън се стъмва и лампите на външното осветление се включват. Лягате си и всички врати на дома автоматично се заключват...“, обяснява Грозева.

Разбира се подобно на масовите къщи и сглобяемите имат своите предимства и недостатъци.

Предимства на сглобяемите къщи:

1. Изработват се от екологично чисти материали;

2. Изграждането им е в пъти по-бързо от това на монолитното строителство;

3. Притежават добра топлоизолация, което ги прави силно енергийно ефективни;

4. Също така разполагат с добра шумоизолация;

9. Няма мокри процеси и се избягва образуването на конденз;

10. Дървото е дишащ материал – при високо ниво на влажността в къщата, дървесината абсорбира част от нея. Когато нивата спаднат дървото започва да отдава обратно влажността за постигане на оптимален баланс;

11. Те са по-леки и могат да бъдат изградени на места, където монолитното строителство е невъзможно.

Недостатъци на сглобяемите къщи:

1. Много малко банки дават кредитиране за тези къщи. „Една от банките, които е усетила новите тенденции е Първа инвестиционна банка (Fibank), която отпуска кредит до 90% от оценката на имота. Оценителките фирми, от своя страна, нямат много практика и занижават стойността - цената на тези имоти, което прави по-трудно кредитирането. Само купувачи с по-голямо самоучастие могат да купят подобен имот с кредит“, казва Грозева.

2. Изискват по-сериозна поддръжка от монолитните. Един теч на покрива например ще окаже много по-сериозно въздействие върху дървената къща отколкото върху тухлената.

Един от основните въпроси, които вълнува колко е животът на сглобяемата къща? Експлоатационният срок на всяка сграда зависи от качеството на материалите и изпълнението ѝ, както и от нейната поддържка. Има сглобяеми къщи на над 100 години. При правилна експлоатация животът им е колкото на монолитното строителство.

На пръв поглед сглобяемите дървени къщи се предлагат на атрактивни цени, но когато се използват smart решения за умен дом, което се залага още в построяването на къщата, това оскъпява крайната цена. В перспектива дават по-добро качество на живот и по-ниски експлоатационни разходи. Процесът на узаконяване на дървените къщи е сходен с този при монолитното строителство. Нужно е:

1. Строежът на сглобяемата къща трябва да е в съответствие с предвидения подробен устройствен план, регламентиращ застрояването на терена;

2. Скица на терена и виза за проектиране;

3. Договор с проектант;

4. Договор с ВиК и ЕЛ дружество;

5. Необходимо е разрешение за строеж;

6. Договор със строителна фирма;

7. Разрешение за ползване.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 33 гласа.

Свързани новини