Last news in Fakti

20 Декември, 2021 15:31 41 534 55

Цената на енергийно независима къща в България

  • енергийна ефективност-
  • къща-
  • цена

Цената е близо 15 000 лв. за имот от 100 кв.м РЗП

Цената на енергийно независима къща в България - 1
Снимка: Shutterstock

Чисто нова къща в София има площ от 240 квадратни метра и сама произвежда тока, нужен на домакинството. Александър Рангелов е част от екипа, проектирал системата. „Виждаме инсталирани 8 киловата фотоволтаични панели. Площта, която заемат е около 80 квадрата от този покрив. Няма нужда да се покрива цялата къща с фотоволтаични панели, защото 8 киловата сме изчислили, че могат да осигурят автономно захранване на това домакинство. Там в ъгъла се вижда и една малка вятърна турбина, която при добри условия, генерира допълнително 700 вата“, обяснява изпълнителният директор на компанията, проектирала системата, цитиран от bTV. Соларните панели и перката са на покрива, а останалата част от системата е в специално помещение, каквато роля би могло да играе и мазето на къщата.

„Има токоизправителни модули, и конверторни модули. Те преобразуват енергията като една част отива за захранване на къщата. Друга част отива за зареждане на акумулаторната батерия. Тук съхраняваме всички излишъци, които биват генерирани през деня от вятъра и слънцето, за да може след залез слънце къщата да може да продължи да бъде автономна чрез използване на тази енергия от батерията“, посочва Александър Рангелов.

Средната цена за подобни инсталации е около 15 000 лева за 100 квадрата площ. Инвестицията за производство на ток на тази 240-квадрата къща стува 45 хиляди лева. Тя прави къщата 100% автономна само когато има достатъчно светлина. В останалото време на помощ идва токът от мрежата. През зимата около 60-70% от тока е от слънцето, през лятото домът е 100% независим.

„В тази къща средното натоварване на ел. енергия е около 2 киловата средно за денонощие като пиково достига 12 киловата. През лятното, пролетно и есенно време, с хубаво слънце на практика не се ползва ток от електропреносната мрежа. Обектът е автономен. В дни без слънце и без достатъчно слънцестоене, за да се зареди батерията, оптимизацията на сметките за ток са около 60-70%. По-важно е средно-годишната генерация на електроенергия, която за този обект е 12 мегават часа, което обърнато в пари, прави годишно спестяване на пари за електроенергия между 4000 и 5000 лева. Общата инвестиция е около 45 000 лева, като възвращаемостта, която се постига при този обект от електропреносната мрежа е под 10 години, като това се базира на старите цени на електроенергията. Вече новите, които са на пазара, правят възвращаемостта доста по-малка, т.е. под 6 години и половина“, смята Александър Рангелов.

Казано по-просто, ако искаш да си независим и да произвеждаш зелен ток, плащаш енергията си за следващите 6 до 10 години сега. Проектният живот на системата е 20 години. Но и това не означава напълно безплатен ток за оставащите 10 до 14 години след изплащането ѝ. Защото батериите са консуматив. Сменят се през 5 до 10 години и за тази къща струват около 15 000 лева.

„Инвестицията в момента в една такава система по правило в България се изплаща за под 7 години. При сегашните цени на тока за свободен пазар, би се изплатила и за под 5. А реално животът на токът тип система е 25 и нагоре“, отбелязва Мария Янева от Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия.

Средната цена на подобни системи за домакинствата е около 15 000 лева за 100 квадратни метра.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 91 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    145 25 Отговор
    Аз съм енергийно независим.Прекарал съм кабел от уличен стълб до зайчарника.
  • 2 гадно

    104 25 Отговор
    Вервам им през зимата пече едно слънце та се къса особенно през ноща.

    Коментиран от #20, #37

  • 3 Аферим

    99 5 Отговор
    Евтинийка. Само кинти да имаш ..... повечко 😇
  • 4 Независим

    83 18 Отговор
    Дали е свързана към електропреносната мрежа? Ако да - какво е независимото? Ако не - да се надяваме, че разполага с кашон свещи и топли одеала.
  • 5 Дуду

    122 9 Отговор
    Циганите нима плащат ток, вие купувайте панели, а циганите да ползват ток без пари и да ви гепят панелите.
  • 6 Евтинийка

    116 8 Отговор
    Хахха пълен смях за 10г дадеш едни 60 000лв и много си независим смях
  • 7 ник

    18 19 Отговор
    не си на ясно със соларни системи

    Коментиран от #23

  • 8 Шопо

    22 14 Отговор
    Нема кой да ви даде разрешително!
  • 9 асдаа

    79 10 Отговор
    Александър Рангелов разбира от това толкова, колкото баба ми от духова музика.
    Добре че са свързани с мрежата щото иначе зимата ще го ядат дебел и студен.
    Такава система НЯМА изплащане.
  • 10 Брадвата

    51 6 Отговор
    Може, само че отоплението е с подово на газ. Готви се също на газ. Както и бойлерите за къпането са на газ. Иначе не става
  • 11 Щик

    91 3 Отговор
    Така е другари, свободата е скъпа, робството е безплатно.
  • 12 БгТопИдиот

    62 3 Отговор
    Само ,че геЮвете от енергото искат узаконяване.А то е еднакво за собствена консумация и за продажба.А ТРЯБВА ДА Е НА УВЕДОМИТЕЛЕН РЕЖИМ.Според еврогейските директиви.
  • 13 James 🇺🇲

    55 6 Отговор
    Кой може да си позволи 60K за солар бе, бро. Дори аз не мога, в смисъл мога ама бих ги оползотворил по ефективно
  • 14 гошо

    56 3 Отговор
    моята колибка е горе-долу тоя размер. предполага се, че ще извадя 50 бона, за да боря климата, като разчитам на тоя, дето клати гората. въпросът е: за чий му е на дедо поп сФирка?
  • 15 Всички знаят

    19 4 Отговор
    Да! Обаче, първият голям ресурс е ниското потребление!
  • 16 Добре де

    72 5 Отговор
    Да сметнем по друг начин за ората които нямаме 60 к за панелки. Начи 100 лв средно на месец през годината сметка за ток са 1200 лв на година. Тъй после 60000 делено на 1200 = на 50 години. Хораааа за 50 години ще дадете пари без да се занимавате с панели, разрешителни, смяна на модули, батерии,кабели и т.н. още след 5-7 година. А след 50 год тоя с панелите на тавана ще ги е сменил поне още 2,5 пъти за да са ,,икономични,,, И кво стана то???? Май няма смисъл а??? Както казваше моят дядо- ,,евреите,моето момче, са го измислили отдавна ,, Ай честито на ,,модерните,, волтаикособственици. Просто условията, в момента така предложение, са брутално набутващи. Ам ся ко имате пари давайте. Ние нямаме и не разбираме, затова пишем и такива простотии като горенаписаната..Поздрави и Весели Празници. На момчетата с волраиците пожелавам повече слънчеви дни, че последния месец май няма много слънце и добре че е АЕЦ-а.......

    Коментиран от #40

  • 17 kkk

    54 2 Отговор
    Я да смятаме... 45 бона инвестиция + 2 смени на батериите за 20 години по 15 бона и общата сума става 75 000лв. инвестиция за 20 години напред. Както и да го въртите тези пари ще ги "избивате" минимум 15 години или общо взето никога няма да сте на печалба- само ще си чешете егото с лафове "аз си произвеждам сам тока"... И накрая идва най-интересното- токът е АКЦИЗНА стока и производството му се облага с АКЦИЗ. И пълната гавра е там, че в европейските директиви "след 2030г. да се облагат с акциз ВСИЧКИ ЕНЕРГИЙНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ" и познайте кой ще яде дебелата сопа... Засега се минава метър, но скоро няма да е така

    Коментиран от #22

  • 18 Климбо

    63 5 Отговор
    Ставаш циганин и си енергийно независим! Енергото не те търси и си е безплатно!

    Коментиран от #41

  • 19 MyHчо Юмручето

    8 21 Отговор
    Аз съм енергийно независим ! Взимам 13 бона заплатка и нямам лев разходи , ни за ток , ни за вОда !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 незнайко

    22 4 Отговор
    Значи все пак даваш едни 45 хиляди и не е сигурно, че ще си на 100% независим !!! Какви са тези батерии които са за 5 години ? Да не са ОЛОВНИ ? Кой нормален ще си направи такава инсталация при наличието на ЛИТИЕВИ с годност минимум 10 години а след това още !!!
  • 22 незнайко

    15 4 Отговор

    До коментар #17 от "kkk":

    Донякъде сте прав, но никой не може да Ви забрани да си произвеждате електричество, НО ДА НЕ ГО ПРОДАВАТЕ !!! Так, че спокойно на село може да си опънеш в двора или на покрива в града едни фотоволтаици за КЕФ, но без да ги свързваш с ЕНЕРГОТО !!!

    Коментиран от #25, #36

  • 23 Читател

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "ник":

    Не си "на ясно" с правописа.
  • 24 гост

    37 2 Отговор
    Я разкажете как сте успяли да получите разрешенията и присъединяването към ЕРП? Понеже аз опиттах и след месеци разправии ми обясниха от София, понеже никой друг не е компетентен и само ти казва, че не знае и да си подадеш молбата, че аз със моите 2кв ще бъда третиран като групен производител на електроенергия, годишни договори, проверки и най-глупавото: искат от мен да закупя системата, те да дойдат и да я видят тогава да ми кажат дали ще ме присъединят или не. Що за глупост е да нямат критерии, да нямат списък с изисквания, които след изпълнение да те правят легитимен? И не на последно място, ЕРП коли и беси, отворете форумите да видите колко хора по морето са изгоряли с инвестиции за много хиляди левове понеже ЕРП отказва да ги присъедини. Та всичко е сладко, ама корупцията и ганьовщината са си на власт, все още.

    Коментиран от #29

  • 25 БгТопИдиот

    22 1 Отговор

    До коментар #22 от "незнайко":

    На теория с прав.Обаче!! Имам 5 кв инсталирани (неузаконенени).Енергопедеругите няколко месеца пишат едни и същи сметки без да има потребление !След това няколко пъти сменят ел.мера.И те така.
  • 26 Хиноватор, ама от новите, Боювите!

    16 1 Отговор
    Рангелеее, ами като падне една градушка на лунна светлина ли ще се топлиш?
  • 27 11112222

    0 0 Отговор
    За колко време ?
  • 28 Какво направих Аз.

    21 9 Отговор
    В България има предимно разбирачи, хеитъри и мрънкачи. И ако може някой да им дава, помага, и сипва на масата, най-добре.
    То за това сме си и на това дередже.
    Ето какво направих аз. Имам къща около 250 квадрата. Инсталирах на покрива 20 панела за 5 кв. централа. Регистрирах централата в ЧЕЗ само за продажба. Понеже си го правих сам инвестицията ми излезна под 10000 лв. заедно с документите и проектите, които са около 2000 лв. Централата няма нужда от батерии. Отворих една сметка в банка където ЧЕЗ ми превеждат произведената енергия. От същата сметка си плащам и тока на къщата. Измина една година и в сметката имам +300 лв.
    Тоест къщата се самоиздържа на 100%. Всичко в къщата е на ТОК: отопление, кухня, бойлер. Естествено и отоплението и бойлера са термопомпени а къщата е с прилична изолация.
    Дали има смисъл оставям всеки да си прецени сам. За мен нещата стоят така: Даваш 10000 лв., 1 седмица труд и 6 месеца (по 2-3 пъти на месец) на гишето в ЧЕЗ и повече не плащаш ТОК.

    Коментиран от #30, #52

  • 29 Аз се справих

    18 2 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Да трудно е! Но аз се справих. Стана. И наистина по гишетата са малко не наясно, няма много регистрации. И се справих сам върнаха ме 100 пъти но сега имам 20 годишен договор. Парите които взимам от ЧЕЗ ми стигат за сметките за ток на годишна база. Тоест като се завърти годината и теглиш чертата, ток не плащам.
    Успех и на теб!

    Коментиран от #53

  • 30 Бай Цървул

    8 8 Отговор

    До коментар #28 от "Какво направих Аз.":

    Отговорът е НЕ,няма смисъл Ганьо

    Коментиран от #47

  • 31 Готин

    9 1 Отговор
    Идеята не е нова. Реализирането е възможно но, сметките в статията са напълно погрешни. 4500 лева за ток на година, при 240 м2 РЗП ,са пълна лудост. Това да не е енергиен вампир. Цената за монтажните работи е силно завишена. Аналог за 15 кв. със енергийна стена, струва около 25000 лева.
  • 32 Дуйни ми дуйни южен ветре!

    3 1 Отговор
    Така както са монтирани при първата по-сериозна буря са на земята. Не трябва да има аралък между покрива и панелите! Ина че на картинката изглежда много добре!
  • 33 Ал Тъпоне

    24 1 Отговор
    45 бона са множко! 8 киловата мощност това са 40 монокростални панела по 135 лева единият за такова количество или 5400,00 лв. Инвертор с високоволтови батерии 11 Кв е 16 бона. 700 ватовата турбина е 390 Евро. Аз и наполовината не мога да ги докарам до тези 45 бона. Тези явно работят, като фаянсаджиите -колкото материалите толкова и трудът.!

    Коментиран от #34

  • 34 333

    11 0 Отговор

    До коментар #33 от "Ал Тъпоне":

    Имаш разходи за проекти. Това над 5kW е далеч по-сложно, вероятно и скъпо от гледна точка на разрешителни и документи. Излиза изключително евтино с един инвертор, ама с инвертор на всеки панел или на група панели е много по-ефективно. В противен случай ако някои от панелите ти са на сянка ни един няма да работи. В общи линии не е много евтино начинание. Освен панели и конструкция ти трябва. И окабеляване. Това не са два панела да си ги вържеш сам.
  • 35 хихи

    8 0 Отговор
    Сметката е малко 100 коча 200 м.де
    ама както и да е
  • 36 kkk

    10 1 Отговор

    До коментар #22 от "незнайко":

    Изпускаш ВАЖНОТО: ти не продаваш, но и НЕ КУПУВАШ. А когато НЕ КУПУВАШ, а потребяваш дадена стока или услуга за държавата това е равностойно НА КРАЖБА. У съда му казват "пропуснати ползи" и за няма такива неща занапред са заложени промени. Ти си изграждай системите (слънце, вятър) на воля, но ще те принудят да сложиш електромер отчитащ потреблението ти и да си плащаш съответната сума за акциз... Честито на печелившите.

    Коментиран от #42

  • 37 Българин

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "гадно":

    Да беше прочел статията преди да драскаш бе де бил.. чукча не читател.. чукча писател!
  • 38 друга реалност

    11 0 Отговор
    Най-готиното в цялата работа е, че къщата ще заприлича на колата на Ловци на духове ))))) Иначе сериозно - в днешно време някой като ти предложи инвестиция в десет-годишна перспектива, разбирай, че те взимат за пълен малоумник.
  • 39 WhiteNoise

    5 0 Отговор
    не е кат да немам... последните 13 дена прави точно киловат два на ден. толко независимост. та така за двкември съм произвел по-малко от 100 киловата, а от енергото съм дръпнал 600. 15к за 8.8 и никога няма да ги избия
  • 40 гост

    12 2 Отговор

    До коментар #16 от "Добре де":

    Много ми е странно кои са тези 45 души, които са ти цъкнали + за тази глупост. За панелка хората са ти написали, че е 15х.лв, което са ти 150 месеца по твоята сметка. Хората са ти направили сметката за самостоятелна къща, голяма, истинска. Лошото е, че ЕРП не иска да работи с програми, защото са с първобитна мисъл и само ги интересува точене и кражби, а не реален и адекватен мениджмънт на мрежа. Ако бе нормално, тогава щяха да се радват да присъединяват такива системи, тогава получаваш един двупосочен електромер и договор за изкупуване на излишъка от ЕРП, нищо повече. Така е в белите страни, там по селата на плевните, на всяка трета къща има фотоволтаици, точно през деня връщаш енергия в мрежата, което намалява нуждата от мощности на ЕРП, те получават енергия с нулева инвестиция, това е превъзходно за всяка нормална фирма, не и за нас.
  • 41 Бимбо

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Климбо":

    Много кандидат цигани има,ама не става.Дали има некакъв начин?
  • 42 Селянин

    10 1 Отговор

    До коментар #36 от "kkk":

    От година и половина ползвам подобна система без проблеми. Електромера ми го провериха и не са се обаждали от енерго про. Карам с 43 панела 15 киловатчасова батерия, 2KW вятърен генератор и 10KW инвертор на 48-58V. Цената е по малко от половината в статията. Най скъпа е литиевата батерията с беемеса около 4000 лв. за 15KWh. Панелите са по 120 лв 270W. Генератора е 1000$, MPPT контролерите са 6 броя по 90$. Сега при слънчево време дава над 8 kw, а при облачно между 1 и 3 kwh. Като не стига паля камината.



    K

    Коментиран от #43, #45

  • 43 ДО 42

    4 4 Отговор

    До коментар #42 от "Селянин":

    ТОКА МОЖЕ ДА ТИ Е БЕЗ ПАРИ АМА ЖЕНАТА ТИ СИ ИСКА СЪВСЕМ ДРУГО И ЗАТОВА Я ВИЖДАМ ПО РАЗНИ ГОРИЧКИ КАК ПОТИ СТЪКЛАТА !

    Коментиран от #55

  • 44 Пълни глупости!

    7 0 Отговор
    Ама да има кой да им вярва и да им купува панелите.Панелите произвеждат ток. Този ток се изкупува от да кажем енергото и се продава вече на свободният пазар.Някой внушава, че видиш ли, щом имаш панели и вече сам се снабдяваш. През нощта кой ще ви дава ток?Ами когато е облачно, тия панели малко по малко губят ефективност, намалява прозрачността.Мой съсед (не съм в БГ) има някой и друг панел на къщата отгоре.Много хубаво действа монтажа на керемидите....Имам нужда от примерно при върхова консумация от киловати-4 фурна+1 хладилници+2 някой радиатор+ 1 осветление ....(отоплението ми е газ), + 2 за компютри и телевизори ...до тук 10 кв. Ами ако си купя Ел. Кола-тя е поне 10 кв заряд ( щели сме през нощта да ги зареждаме, като се върнем,не всеки ден ама през ден-два.....).Та какво стана тя?Независимостта?Пари на вятъра.Да не говорим колко им струва монтажа а и самите те,от къде идват тия волтаици, колко ще траят преди подмяна, как ще ги рециклират. ...Много сме модерни екологично.
  • 45 kkk

    8 0 Отговор

    До коментар #42 от "Селянин":

    Явно настояваш да ти го обясня като на особено про3т индивид:

    Никой не ти пречи да изграждаш каквото и да е и цени не съм коментирал. Само да те открехна- прецакали са те с цените поне с 60% ама това е твоя грижа. И не ми обяснявай колко велик разбирач и икономист си- изградил съм вече инсталации на повече от 200 обекта и не ми дреме за твоето мнение...

    Това което ПРЕДЕЛНО ЯСНО казах е следното: МНОГО СКОРО ще се приемат директиви на ЕС според които ВСЕКИ ползващ над 1киловат слънчеви панели и вятърни генераторчета ще бъде задължен да плаща на държавата съответните суми за акциз. Не продаваш- няма ДДС и данъци, произвеждаш на място- нямаш доставка, но понеже потребяваш АКЦИЗНА стока държавата ще те принуди да си платиш АКЦИЗА върху тока... И тогава много рязко всяка инвестиция в солари с цел "независимост от Енергото" ще стане безсмислена. И единственият начин да не плащаш акциз ще бъде там където ти е къщата да няма изградена мрежа от Енергото, а такива места които хем да стават за живеене, хем да няма жици с ток са изключително малко...

    Както казах- честито на печелившите които тепърва ще наливат пари в солари и вятър за лични нужди...

    Коментиран от #48

  • 46 Patton

    0 0 Отговор
    Бойко ива ли си го това в Банкя ? Или пък в барселонската къща !
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Логично е

    8 0 Отговор

    До коментар #45 от "kkk":

    Логично звучи, понеже няма как да си независим, да ползваш нещо, което е безплатно, като слънце или вятър, пък държавата или в случая световната корпорация, да седи с пръст в уста. Което още веднъж иде да покаже как на никой не му дреме за екология, зелено, затопляне и т.н. смешни думички. Чисто и просто това е начин да плащаме за въздуха, който дишаме, но по заобиколен начин

    Коментиран от #50

  • 49 глоги

    6 0 Отговор
    Аз тези 45 хиляди лева кога ще ги охарча за ток? Сигурно за 45 години. И какъв е смисълът да се правя на "голяма работа"? За другите направени неща е добре,всичко е ново,жената ще се радва.
  • 50 kkk

    8 0 Отговор

    До коментар #48 от "Логично е":

    Че то никога и на никой не му е пукало за екологията- единственото за което ги е грижа едни хора са парите и са готови да минат през планини от трупове за да ги получат тези пари. И го правят...
  • 51 Христо

    1 0 Отговор
    Само че тоя не казва, че и цените на панелите и контролерите скачат. Също не казва под каква гаранция си слага подписа, а разправя някакви срокове, които му е казал някой или е чел в някоя брошура от производителя. Да ми даде 15г гаранция на системата и 10 на батериите и веднага го викам да направи инсталация на къщата та и на кочината на прасето!
  • 52 Как ти повярвах аз

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Какво направих Аз.":

    Никак!
  • 53 Аз нетивярвам

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Аз се справих":

    Никак!
  • 54 аз съм бе да ви..

    0 0 Отговор
    Капан за глупаци;аз имам подобно система-става само за забавление.Гледаш едни цифри се сменят-много забавно.Като кълбенцата от парцалчета на Тодор Колев в Господин за един ден.Номера е гора до теб и резачка и време.И евтин природен газ върши работа .
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.