Отидете към основна версия

11 182 40

Българите в чужбина се активизираха

  • imot.bg-
  • жилища-
  • покупка-
  • инвестиции

Най-много жилища купуват завърналите се от Турция

Снимка: М. Богданова ©

През последните години се наблюдава тенденция не само на българи, решили да се установят в чужбина, но и на такива, които са взели решението да се върнат в родината. Последните инвестират значителни средства в покупката на собствен дом, тъй като повечето от тях се разделиха с тази инвестиция при напускането на България.

По последни данни на Националния статистически институт (НСИ) най-много българи са се завърнали от Турция. За покупката на жилища те се насочват към Кърджали и Пловдив. И в двата града кипи усилено строителство на жилищни сгради, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg.

За разлика от Пловдив, в Кърджали офертните стойности са в лева. Двустайни апартаменти в нови сгради на шпакловка и замазка в кърджалийския квартал Възрожденци се оферират между 65 000 лв. и 70 000 лв., което прави между 32 000 EUR-35 000 EUR. Тристайни могат да се купят на цени над 90 000 лв., или 45 000 EUR.

За разлика отпреди години, днес в Кърджали се продават над 500 жилища. Близо 160 от тях са разположени в центъра на града, като преобладават двустайните. Апартамент от 73 кв.м, в етап на строеж се продава срещу 40 500 EUR. Срещу въпросната сума купувачът получава антре, дневна с трапезария, една спалня, баня с тоалетна и тераса. Апартаментът е на непоследен етаж. Сградата се състои от четири секции, всяка от която е снабдена с асансьор, видео-наблюдение и ще бъде газифицирана. Сградата ще получи Акт 16 през 2022 г.

Далеч повече избор имат сънародниците ни решили да се върнат от съседна Турция при покупката на жилище в Пловдив. Оферират се три пъти повече имоти – близо 1500, сочат данните на imot.bg. От тях 800 е броят на тристайните апартаменти. За разлика от Кърджали, в Града на тепетата съотношението между ново и старо строителство е балансиран. Цените обаче са значително по-високи. Двустайните жилища в етап на строеж се оферират между 65 000 и 72 000 EUR.

За повечето завръщащи се от чужбина българи София остава първата опция за покупка на жилище. Градът предлага голям избор от жилища. Шансовете за намиране на желаната работа също са високи.

На следващо място интересът на българите, които се завръщат от чужбина, са морските градове Варна и Бургас. Там преобладават сделките „на зелено“. Търсенето е върху дву- и тристайни жилища. Интересът към къщи е много висок. Запитванията за къщи в района на двата морски града вече имат дял от 20%. Нараства и делът на реално сключените сделки с къщи.

Купувачите на имоти във Варна и Бургас са предимно хора, търсещи собствено жилище, като често това е първият им дом. Във Варна имоти купуват представители на всички възрастови групи, а добрите условия на банките за отпускане на кредити допълнително имат положителен ефект за броя на сделките.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 16 гласа.

Свързани новини

  • Защо жилищата у нас поскъпват

    През последната година като че ли пандемията изигра по-скоро ролята на катализатор, отколкото на спирачка за поскъпването на имотите, и в частност на ...
    10.08.2021
    8 812
    34
  • Нова схема предлага евтини жилища

    Пандемията насочи вниманието на живущите в столицата и по-големите градове към сателитните селища – пътят до тях е бърз, а имотите там могат цел ...
    06.07.2021
    33 774
    23
  • Нов комплекс от къщи край втория по големина град

    Зад стадиона на село Марково ще бъде изграден нов жилищен комплекс. Той ще се състои от луксозни къщи, поясни кметът Десислава Терзиева. Районът е изв ...
    22.04.2021
    16 261
    16