Last news in Fakti

6 Юли, 2021 10:02 33 723 23

Нова схема предлага евтини жилища

  • елин пелин-
  • imot.bg-
  • жилища-
  • къщи-
  • комплекс

Елин Пелин с иновативен проект

Нова схема предлага евтини жилища - 1

Пандемията насочи вниманието на живущите в столицата и по-големите градове към сателитните селища – пътят до тях е бърз, а имотите там могат целогодишно да бъдат ползвани. Това, което получават собствениците, са спокойствие и уют, като в същото време са на „една ръка разстояние“ от всички удобства, които предлага големият град.

През последната година жилищата, които се предлагат в по-малките градове около София отчитат значителен ръст. Готовите комплекси от затворен тип не са много. Към момента оферти за апартаменти в такива има в Елин Пелин и Нови Хан, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Цените са с 5000 EUR до 7000 EUR по-високи спрямо май-юни на миналата година.

Към момента в Елин Пелин и съседните на него села се оферират около 30 двустайни жилища. Средната цена на квадратен метър е около 770 EUR. Апартамент с площ 63 кв.м, който е в етап на строеж, се оферира срещу 44 050 EUR, или 700 EUR/кв.м. Продавачът предлага две схеми на плащане в зависимост от това дали имотът се придобива с кредит или само с лични средства. При първия вариант 40% от стойността на имота се плаща при подписване на предварителния договор за покупко-продажба, 50% при Акт 14 и 10% при Акт 16. При варианта без банка плащането се извършва на четири равни вноски – по 25% при предварителен договор, на етап груб строеж, при достигане на Акт 14 и при Акт 16.

Сред най-предпочитаните дестинации за покупка на жилище в близост до София е Елин Пелин. От там са създали проект за изграждането на комплекс от 230 къщи. Те ще бъдат построени върху общински терен от 100 декара, който се намира между Елин Пелин и село Мусачево, буквално на 15 минути от центъра на София. „Стремим се с критерии за млади семейства да ги стимулираме и да създадем предпоставки те да предпочетат да живеят в Елин Пелин, което ни е основна цел – до всяко подобно населено място да изградим зони с по-преференциални цени на жилища за млади семейства. Ние правим парцелирането. Реализирахме обществено допитване до гражданите, с кметовете на населените места, за да може да осъществим подобни проекти“, каза за imot.bg кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов.

Община Елин Пелин е благодатна, тъй като са малко хората, които знаят, че освен високите планини, между които сме разположени, в Софийското равно поле, има и минерална вода в Равно поле. Кметът на града уточни, че подобен проект у нас няма. Има аналогичен в Букурещ, но в много по-малък вариант.

До всеки един имот ще има ток, вода, газ и всичко останало. Интересно е да се отбележи, че община Елин Пелин е една от малкото със собствено газово дружество.

Предвидените 230 къщи ще са в три варианта – малка, средна и голяма. Те ще се продават на преференциални цени. „Проектирането на място може да достигне и 10 000 EUR, докато ако вземете един готов проект от общината, който да мултиплицирате, ще ви струва 1000 EUR. Стремим се да създадем всички предпоставки, за да сме още по-атрактивни за нови жители на общината“, уточни Симеонов.

В момента текат съгласувателни процедури за урегулиране на терена, както такива и с ЧЕЗ, ВиК, Министерство на земеделието и всички институции, за да се узакони проектът. След това ще се изградят основните пътни трасета и ще се предоставят парцелите с предпоставка купувачът да започне да строи още седмица след като е купил парцела.

Подобна схема с оферирането на толкова много къщи на атрактивно място несъмнено ще привлече погледите на инвеститорите. „Няма да допуснем инвеститори, тъй като не искаме спекула. Всички искат това нещо, но мениджмънтът на общината и в частност аз като ръководител на този мениджмънт не бил допуснал спекула. За мен е важно да се вземат максимално много лица и даже мисля да сложа в критериите срок, в който да се започне да се строи и срок, в който след това да не може да се продава. Искаме действително хората, които купят имот, да възнамеряват да живеят в него в следващите поне 10 години. Смятам, че ще се получи“ оптимист е Симеонов.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ква

    47 4 Отговор
    схема бе, човек ще каже, че е измама някаква, факти, фактиии
  • 2 Бррр

    74 12 Отговор
    Като чуя "схема" и се сещам за ГЕРБ и ме втриса!
  • 3 Електротехник

    44 2 Отговор
    И аз като чуя схема, ме втриса. Писнало ми е от схеми, чипове, кондензатори, съпротивления, поялници, тинол и пушек в очите. Бррррр. Аман!

    Коментиран от #16

  • 4 хаха

    68 1 Отговор
    какви 15 мин до центъра на София , най-малко 30мин и то без да има задръстване. за 15мин ще стигнеш до сухата река , освен там да са преместили центъра на София...

    Коментиран от #14

  • 5 плюс минус

    61 1 Отговор
    Прегледах обявите. Блок до блок, гледат си в прозорците. Автомобилите паркират върху гола поляна без асфалт или паваж. 4- 5 етажа без асансьор. Гледката - шлш близкия блок, или голо поле. Има ли канализация насред полето?
  • 6 Пръв на село

    23 13 Отговор
    Вместо да строят жилища да оформят големи места за паркиране,та като дойдат кандидат столичаните да имат къде да си оставят,каруците.
    БЕЗ ПРАВО НА СОФИЙСКО ЖИТЕЛСТВО !
  • 7 Димов

    61 0 Отговор
    Най-бързият и сигурен начин да привлечеш население в даден район е, като отвориш там фирма, предлагаща атрактивни заплати. Гарантиран демографски успех.
  • 8 Козме

    19 4 Отговор
    В София има и по-евтини жилища. Във Връбница 2 строят цял комплекс.
  • 9 мечо

    24 1 Отговор
    ефтинуту излиса пу скъпу
  • 10 Киро

    32 4 Отговор
    В тия евтинийки, като си ги купите, внимавайте да не забиете пирон в стената, че срутвате блока.

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Работя в ЕлинПелин

    43 0 Отговор
    Ивайло е от ВМРО. Чисто формално. Направи милиони за последните години. Млад мутреещ мъж, вързан с Герп и всякакви ченгета. Сниманият тук комплекс в Нови хан не е лош, но до Младост пътувате половин час (30 км). От Мусачево по Северната тангента е 30 км, ако влизате в София през Чепинци, ако минете по Ботевградско пак е половин час, до Хаджи Димитър обаче. В час пик, сложете още 15 Мин по всички направления. Тока спира всеки ден. Водта също. Вие си решете.
  • 12 tato

    25 1 Отговор

    До коментар #10 от "Киро":

    75% от стойността на новото стоителство е стериопора и мазилката, защото луд на шарено се радва. Правете сметка колко е битона в сградата. Сигърно като се купува се подписва декларация че не тежиш над 100 кг че констукцията няма да издържи.
  • 13 Работяга

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "Киро":

    Еее, няма страшно - нали ша има тапети! :)
  • 14 Новоханец

    21 0 Отговор

    До коментар #4 от "хаха":

    Tц! Пътувам ежеседмично по работа в тази посока. Към София от околовръстното до центъра (ЦУМ) са 30-40 мин. По-миналия петък в дъжда от Орлов мост до Вакарел с 30 км/ч. И то без затворени отсечки, катастрофи или каквото и да е. Правете си сметка. Комплексът след Нови Хан е кошмарен. Никаква инфраструктура наоколо метнат в полето край пътя (стария за Вакарел) на 3-4км от селото. Ама провинциалистите купуват на тройна цена.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Еднокнижника

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Електротехник":

    Кой за какво учил !
  • 17 имоти има навсякъде пари няма навсякъде

    12 1 Отговор
    Наемайте имоти за да сте свободни и да имате кеш в банките щото не знаете къде и кога и как ще се развие икономиката в различни райони на България и ЕС
  • 18 Тото 1 и Тото 2

    5 1 Отговор
    Колко шкафчета с евро прави това ! ?
  • 19 Коментара

    14 0 Отговор
    Платена статия като от вестник 200 Вица. 700 евро в Елин Пелин ....до-о-о-о-оооообре, 15 минути до центъра на кое?! Да не би да сте си мислили за центъра на Бусманци? Поне си пишете, че е платена реклама....лошо няма.

    Коментиран от #20

  • 20 Сеирджия

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Коментара":

    До скоро бяха по 300 Е там в нищото
  • 21 хапартмент

    7 1 Отговор
    Забележете само-нова схема, та то това отдавна го е имало там. Все пак имат вече продадени апартаменти там доста от преди години. Ако примерно семейство което живее там пътува всеки ден до софия ще дава доста за гориво, а като включим и таксата за комплекса, отежняват се нещата ,и кое му е изгодното? На българите ни липсва да мислим в някаква преспектива, разхода за имот не свършва с покупката. За съжаление потребителя е нагъзен от банки и предприемачи, да се облагат финансово, а другите да обедняват.Защо всички не се обединим и да спрем да купуваме имоти поне за 1-2 години, та тогава да ги видим като спрат парите как ще си дойде цената на имотите в нормални граници.
  • 22 бай Киро

    2 1 Отговор
    Както сме я подкарали скоро и Пазарджик ще стане квартал на София.
  • 23 Относно кмета..

    2 3 Отговор
    Само да поясня, че не е свързан с ГерП а с президента Радев. Цялата 2020 г. Заедно протестираха рамо до рамо. Снимков материал има достатъчно. Да се знае !