Last news in Fakti

10 Август, 2021 14:37 8 799 34

Защо жилищата у нас поскъпват

  • жилища-
  • строителство-
  • цени-
  • ипотечен заем

Причините са ниски лихви и ръстът в цените на строителните материали

Защо жилищата у нас поскъпват - 1
Снимка: М. Богданова ©

През последната година като че ли пандемията изигра по-скоро ролята на катализатор, отколкото на спирачка за поскъпването на имотите, и в частност на жилищата. Двата основни фактора, които обаче доведоха до ръст са ниските лихви по ипотечните заеми и драстичното поскъпване на строителните материали. Голяма чacт oт paзxoдитe зa cтpoитeлcтвo нa нoви cгpaди и peмoнт ce ĸaчвaт - cpeднo 15% e yвeличeниeтo нa cтoйнocттa нa paзxoдитe зa cтpoитeлcтвo зa цeлия EC, коментират анализатори.

През втopoтo тpимeceчиe нa 2021 г. в Coфия ca cĸлючeни 9736 cдeлĸи зa вcичĸи видoвe имoти, ĸoeтo e 53% pъcт cпpямo cъщия пepиoд нa минaлaтa гoдинa. B cpaвнeниe c втopoтo тpимeceчиe нa 2019 г. pъcтът e c 27%. За виcoĸaтa aĸтивнocт oт aпpил дo юни тaзи гoдинa влияниe oĸaзвaт и cдeлĸитe c нoвo cтpoитeлcтвo, ĸoитo ca били нa пpeдвapитeлeн дoгoвop пocлeднитe 1-2 гoдини, нo eдвa ceгa ca финaлизиpaни c нoтapиaлeн aĸт зa пoĸyпĸo-пpoдaжбa.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чоко

    55 2 Отговор
    Не бе, защото населението се увеличава и хората разбогатяха!

    Коментиран от #12

  • 2 Анти

    51 4 Отговор
    И аз не нзнам.Населението намалява пък жилищата се увеличават и поскъпват.Аз не виждам сам човек да му трябват повече от 3-4 апртамента, защото трудно се обслужват.

    Коментиран от #33

  • 3 Ицака

    50 4 Отговор
    Поскъпването на строителните материали също е изкуствено. После няма да има кой да плаща тези ипотечни кредити. И банките се самозабравиха с раздаването им. Няма тежки критерий, няма внимателно прецеждане... После защо има имоти, при ЧСИ, ами затова!!!
    Казвам го, като човек, който е изплатил ипотека преждевременно. Ако нямате някакъв план за предварително погасяване, въобще не се хващайте хора. 30г са страшно много време!
  • 4 Иван

    68 14 Отговор
    Защото има прости хора , които смятат , че 300 000 лева за един апартамент от 100 тина квадрата , са някаква нормална цена .
    Аз пък ви казвам , че е балон който започва да издиша още от другия месец
  • 5 Коко

    22 3 Отговор
    Имали дали.Пуста суета.
  • 6 Нико

    29 5 Отговор
    Прости български овце....
  • 7 Павел пенев

    45 6 Отговор
    Защото у нас всичко е с краката нагоре. Сделки няма,има построени жилища за 12 милионна население а ние останахме 6 милиона. Строителната мафия скоро ще изгърми, глупостите които се пишат във Факти ще останат в историята.

    Коментиран от #14

  • 8 Свгио

    30 1 Отговор
    Най-дълбока е финансовата бездна. Човек може да пада в нея цял живот.
  • 9 123

    50 2 Отговор
    Масово се купува с цел ивестиция.Всеки си мисли,че друг ще му плаща с наема ипотеката.Икономиката ни е пълна смешка, и ще видим докога ще продължава този цирк.
  • 10 1234

    40 6 Отговор
    Много грешно мислят , че като приемаме еврото и по този начин си запазват парите . Така мислиха в Испания, Гърция ,Кипър , Италия и др .После имотите им се обезцениха 2 -3 пъти -справка интернет !
    Сякаш някой ви пречи да си обърнете левовете в евро вместо в тухли .Еврото мога да изхарча по целия свят , ако в България не ми го харесат ...ама тухлите и на гръб да ги нося , никой не ги иска .
    Инвеститори .........
  • 11 Плевенчанин от чужбина

    44 2 Отговор
    Мислех да си купя нещо като двустаен апартамент в Плевен. Ходих с агент(к)и да разглеждам КОЧИНИ за по 55 хил евро.
    Е ми - отказах се. За тия пари ще си купя в Испания направен апартамент недалеч от морето.
  • 12 гост

    17 17 Отговор

    До коментар #1 от "Чоко":

    Еми колкото и да ги е яд някои , хората наистина забогатяват ! В съседния раздел са ти написали черно на бяло , че само последните 3 месеца са се появили нови 208 ОФИЦИАЛНИ милионери по депозити в банка ! И то в левове ! Тоест тези хора наистина не знаят вече какво да правят с парите си , щото в банката не само няма да им дават лихва , а ще им удържат такси и то големи !! А за да вземеш ипотека се доказва съответен доход , така че и тези с ипотеките не са на минимална заплата , а поне на средна , че и отгоре ! Това , че тука прошляците сте най-гласовити , не значи , че другите са такива !!!В момента в банките има над 100 милиарда депозити на частни лица , това е колкото още една България да се построи ! Затова се вдигат цените и още ще се вдигат !
  • 13 Българин

    28 5 Отговор
    Приятел от Германия ме спря да купувам жилиже в Българящия и си купих жилище в Нюрнберг щях да изгоря ако бях купил в БГ
  • 14 Приказваш

    18 8 Отговор

    До коментар #7 от "Павел пенев":

    тъпотии. Всичко е изкупено в големите градове, само апартамента ти на село няма кой да го купи.

    Коментиран от #21

  • 15 Изкупени са тънкажните апартаменти

    15 3 Отговор
    (север, етаж, партер, едно, две, три, едностайни, смешни двустайни и още по-смешни тристайни). Други са купени и си стоят по бдс, защото са с цел да затворят парите си гурбедчии, които не могат да докажат откъде е кеша, защото ще трябва да плащат данък. Така на траншове си ги инвестират в гипсокартон и седят
  • 16 Иван

    24 4 Отговор
    Поскъпват защото брокерите лъжат и то много добре
  • 17 мечо

    2 4 Отговор
    саму ривети чи и скъпу у настъ
  • 18 Последните дни

    20 0 Отговор
    Сега есента като започнат локдауните ще видите че всеки апартамент е затвор !
  • 19 Лакоми сте

    18 2 Отговор
    В Гърция по-добре да си купиш за тези пари.
  • 20 гост

    2 7 Отговор
    Хората забогатяват.Ръст демографски и това е причината.
  • 21 гост

    17 2 Отговор

    До коментар #14 от "Приказваш":

    Абсолютно вярно , в град под 50 000 човека продажбата е мисия невъзможна , освен ако е на безценица !! Даже в някои по-интересни села е по-лесно да продадеш , отколкото в малък град ! Обаче и в големите градове има поне 30% излишни жилища , които разчитат , че ще се продадат преди следващия срив !!
  • 22 $$$$

    12 12 Отговор
    Не виждате ли че търсенето на апартаменти изпреварва предлагането на зелено всичко се е вдигнало бетон желязо изолация няма как да паднат апартаментите тепърва ще се вдигат още и още в цял свят се вдигнаха ще се вдигнат и тука докато влезе еврото
  • 23 Брокер

    5 8 Отговор
    Няма безплатен обяд,деца мой

    Коментиран от #25

  • 24 Защото

    4 2 Отговор
    аз съм Чичо Ел Боки Сантиня - Братинята. Ако не ме бяхте свалили сега цените щяха да са 100лв.кв.м.

    Поздрави
    Б.Б.
  • 25 Анти брокер

    13 2 Отговор

    До коментар #23 от "Брокер":

    Има, има само, че ти не знаеш. Само по оскъдното инфо по тел.което ми давате съм намерил имота и собственика ако е в града Пловдив.Взимам по 500лв.без значение колко струва имота и срещам хората сами да си преговарят цената.Колко брокера съм разплакал.
  • 26 Един

    10 1 Отговор
    България е пълна с празни жилища къщи и апартаменти но за съжаление орташки непродаваеми Никой не желае с парите си да си купи ядове За това хората търсят нови самостоятелни
  • 27 само дето строителите

    9 0 Отговор
    поне в моя град поръчват абсолютно всичко: Тухли, цимент, изолации, лепила, гипсокартон, кабели, тръби, желязо, дори дограмата, вратите и обкова от Румъния на двойно по-ниски цени от тук. Предполагам, че в твоят град не са по-тъпи. Така, че тез не ни минават. В грешната църква се молите
  • 28 Гост

    12 1 Отговор
    Как разбрахте, че цените растат, като продажните цени не се обявяват никъде? Дори пред нотариус се пише някаква цена, която да не е по-ниска от данъчната оценка, но не е колкото действително броените пари. Статистиките ви са по обявени цени, а те нямат нищо общо с действителността. Да не говорим, че в последно време се появиха на пазара много луксозни жилища, които вдигат средната цена на имотите. Това не значи, ще съборетината на Пеню е станала по-скъпа, или че някой ще му брои повече пари за нея. Не на последно място е и номерът, когато посредниците нарочно убеждават продавача да пише по-висока цена, за да не пада статистиката, че ще се срине пазара.
  • 29 ТРОШАЧА

    3 8 Отговор
    Ясно е че откакто спряха лихвите по депозити спестяванията се вадят от банките и се обръщат в имоти за да се защитят от инфлацията! Спестяванията са около 64 милиарда! Направете си сметка само половината от тази сума да се обърне в жилища и къщи... Така че скоро няма да има падане на цени! Или поне докато не влезем в Шенген! И там има много въпросителни също... Това е положението!!! Бъдете здрави.

    Коментиран от #30, #31

  • 30 да, ама всички ли са толкова

    14 1 Отговор

    До коментар #29 от "ТРОШАЧА":

    кухи, че да инвестират в едно и също???
    Когато започне инфлацията да расте и се окажеш с 10 апартамента, но нямаш наематели??? Тогава лихвите тръгват нагоре, и почваш да продаваш неизползваемите си апартаменти, за да буташ в банката, но останалите, правят същото със всичките апартаменти купени за половината на 65-те ти милиарда. и какво става с цените......
    Да, някои му държат края и ще чакат нов пик, но тези, които са се подлъгали, покрай големите "спестители" ще почнат да правят какво? Разпродажба. Аз поне познавам няколко акъллии, които успяха да вземат "бизнес" кредит, с цел да стават рентиери. Единият дори взе 10 апартамента, които дава под наем и с разликата живее. Разликата е 2000 лева на месец, ако са всичките заети. Взе заема на 2.65 процента Искам ти, финансисте, да му сметнеш кирията ако лихвата взета за още 18 години(които му остават) се качи само с един процент. не забравяй, това е сложна лихва. А да кредитът беше 400000 евра за 20 години. Ти му кажи как търкат ръцете и се облизват ЧСИ-тата сега.
  • 31 когато падат лихвите

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "ТРОШАЧА":

    има дефлация, не инфлация, специалисте.
  • 32 Ю.Кортес

    5 2 Отговор
    Защото в банките има 70 милиарда депозити и под дюшеците,още толкова.Какво да ги правят,кеша гори,печатат се пари без покритие.
  • 33 мдааа

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Анти":

    Има едно много ВАЖНО чувство в хомосапиенса,от което се възползват всички в бизнеса ! АЛЧНОСТ........

    Коментиран от #34

  • 34 Димов

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "мдааа":

    На него се крепи капитализма.