Отидете към основна версия

3 473 26

Община строи над 70 жилища за бедни

  • пловдив-
  • строителство-
  • жилища-
  • социални

Социалният проект на община Пловдив е на стойност 7 млн. лв.

Снимка: М. Богданова ©

На пловдивската ул. „Владая“ ще бъде построена сграда със 74 жилища за социално слаби. Инвестицията е на стойност 7 млн. лв. и се реализира по програмата „Региони в растеж“. „ Това е един от тези проекти за 37 млн. лева, които бяха спасени от нашата администрация, тъй като бяхме пред угрозата да ги загубим и да бъдем глобени. Пожелавам бърза и качествена работа на строителя”, каза кметът Здравко Димитров, цитиран от Trafficnews. Малко над 5 млн. лв. е цената на строителството, а останалата сума до 7 млн. лв. ще е за реализация на социалния проект. Жилищата ще се дават по различна наредба, а не тази за фонд „Резервен.” Така например, ако семейство загуби жилището си в пожар, то по-бързо ще може да бъде настанено в него, докато си стъпи на краката, уточни заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков.

За жилищата могат да кандидатстват хора без покрив на главата, както и такива, които живеят в много лоши битови условия, непълнолетни родители, многодетни семейства или хора с деца с влошено здраве и увреждания, както и за лица, чийто среден доход на член от семейството за предходните 12 календарни месеца от всички източници е по-нисък от законоустановения месечен размер на гарантирания минимален доход за страната, определен с акт на Министерския съвет.

Условието е тези хора да не притежават никакво имущество – движимо и недвижимо, да не отказват работа и да са ангажирани с образованието на децата си. Те ще могат да ползват жилищата до 3 години от настаняването си. Идеята е за този период пловдивчаните в неравностойно положение да стъпят на краката си и да се включат пълноценно в обществото – да намерят работа, квартира и да могат да се издържат.

Разгънатата застроена площ на сградата е 6795 кв.м. В нея ще има 40 гарсониери, 22 двустайни и 8 тристайни жилища, както и 4 четиристайни апартамента. Предвидени са 18 паркоместа.

Целта на проекта е изграждането на съвременни социални жилища за настаняване на уязвими групи от населението и други групи в неравностойно положение чрез строителство на нова сграда. В обхвата на поръчката е проектиране и строителство (инженеринг), включително упражняване на авторски надзор при изграждане им.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини

  • Огромен скок на цените на жилища у нас

    С над 60% се е увеличила цената на квадратен метър жилищна площ в София за последните 5 години. Със същия процент е и поскъпването при апартаментите н ...
    31.08.2021
    26 504
    54