Last news in Fakti

31 Август, 2021 15:34 3 458 26

Община строи над 70 жилища за бедни

  • пловдив-
  • строителство-
  • жилища-
  • социални

Социалният проект на община Пловдив е на стойност 7 млн. лв.

Община строи над 70 жилища за бедни - 1
Снимка: М. Богданова ©

На пловдивската ул. „Владая“ ще бъде построена сграда със 74 жилища за социално слаби. Инвестицията е на стойност 7 млн. лв. и се реализира по програмата „Региони в растеж“. „ Това е един от тези проекти за 37 млн. лева, които бяха спасени от нашата администрация, тъй като бяхме пред угрозата да ги загубим и да бъдем глобени. Пожелавам бърза и качествена работа на строителя”, каза кметът Здравко Димитров, цитиран от Trafficnews. Малко над 5 млн. лв. е цената на строителството, а останалата сума до 7 млн. лв. ще е за реализация на социалния проект. Жилищата ще се дават по различна наредба, а не тази за фонд „Резервен.” Така например, ако семейство загуби жилището си в пожар, то по-бързо ще може да бъде настанено в него, докато си стъпи на краката, уточни заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков.

За жилищата могат да кандидатстват хора без покрив на главата, както и такива, които живеят в много лоши битови условия, непълнолетни родители, многодетни семейства или хора с деца с влошено здраве и увреждания, както и за лица, чийто среден доход на член от семейството за предходните 12 календарни месеца от всички източници е по-нисък от законоустановения месечен размер на гарантирания минимален доход за страната, определен с акт на Министерския съвет.

Условието е тези хора да не притежават никакво имущество – движимо и недвижимо, да не отказват работа и да са ангажирани с образованието на децата си. Те ще могат да ползват жилищата до 3 години от настаняването си. Идеята е за този период пловдивчаните в неравностойно положение да стъпят на краката си и да се включат пълноценно в обществото – да намерят работа, квартира и да могат да се издържат.

Разгънатата застроена площ на сградата е 6795 кв.м. В нея ще има 40 гарсониери, 22 двустайни и 8 тристайни жилища, както и 4 четиристайни апартамента. Предвидени са 18 паркоместа.

Целта на проекта е изграждането на съвременни социални жилища за настаняване на уязвими групи от населението и други групи в неравностойно положение чрез строителство на нова сграда. В обхвата на поръчката е проектиране и строителство (инженеринг), включително упражняване на авторски надзор при изграждане им.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варненец

    42 0 Отговор
    Аха, разсад за патладжани. След година и дограмите ще са продадени.

    Коментиран от #3

  • 2 XXL

    36 0 Отговор
    Терасите оразмерени ли са за кон? Да не ревнат после защитниците на животните, че общината не е осигурила условия за хуманно отглеждане на конете на гласоподавателите на ГЕРБ и ДПС.

    Коментиран от #4

  • 3 Варненец

    36 0 Отговор

    До коментар #1 от "Варненец":

    В същото време, работещите и грамотните, които плащаме данъци, трябва да си купуваме жилища на баснословни цени.
  • 4 Варненец

    27 0 Отговор

    До коментар #2 от "XXL":

    А, само за кон, 84-та, първия опит за интеграция, сандвич тип в панелките, ред сини домати, ред българи. Кокошки и прасета имаше по терасите, а още първата седмица изгориха паркета в средата на хола. По-добре е маймуни да интегрираме, по-интелигентни са от тези.
  • 5 ????

    27 0 Отговор
    Поне не го пишете да дразните българския етнос! Дано го строите в столипиново, че българите ще пропищат от изцепките им! Кога ще се построи блок и за бедни етнически българи защото и при тях има бедни, или ние няма да се жалиме на БХК за дискриминация.?
  • 6 БКПто

    29 0 Отговор
    А за бълагарите кога ще строят общински апартаменти за младите семейства с ниски доходи ?

    Коментиран от #9

  • 7 Софиянеца

    18 0 Отговор
    В Швеция 80% от жилищата са държавна собственост отдадени под наем или продавани с кредити от по 40 години с приемливи вноски. След 1990 г на седерастите им се видя комунистическо да строя общински жилища за младите семейства. Българите плащат свободни наем по 500 лв в София защото гербераските кметове отдадоха жил фонда за рушвети по 10 000 лв. на българи и насаняваха черни без да са чакали реда си в общински!
  • 8 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    15 0 Отговор
    Настаняваните "Уcлoвиeтo e тeзи хoрa дa нe притeжaвaт никaквo имущecтвo – движимo и нeдвижимo, дa нe oткaзвaт рaбoтa и дa ca aнгaжирaни c oбрaзoвaниeтo нa дeцaтa cи."

    Т.е. ако имат автомобили, не отговарят а усовието. Защо се стоят паркоместа тогава.

    Смятам, че се строят паркоместа , защото в тези жилища ще настанят работещи в общината, които са богати имат автомобили и могат да плащат вободен наем. Но общината ще им дава жилища много по евтино.

    Коментиран от #12

  • 9 Варненец

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "БКПто":

    Сега са заети, да ни "спасяват" с измислени ваксини, кой знае защо спасяват нас, не сините.
  • 10 Баджева

    13 0 Отговор
    Кмета на кв. Надежда-София Митьо Дограмата стана милионер от тези общински жилища, сцепи се да събира рушвети последните 14 години! Една ревизия на общината да видят как той и заместничката му Анна Александрова настояща депутатка от ГЕРБ са вкаравали хора в списъците за общински без да чакат!
  • 11 Варненец

    19 1 Отговор
    Решение има, децата трябва да учат до края на средното задължително. Помощите само в дрехи и храни, не в пари и никакви мерцедеси и бееНвета. Ще видите, как изведнъж ще се сетят да работят. А и още нещо, ако не знаеш български, писмено и говоримо, няма помощи.

    Коментиран от #13

  • 12 Русенец

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Искаш ли да ти покажа в Русе, общинско жилище (къща), в което са настанени бедни "избиратели", а отпред има два джипа - БМВ и Мерцедес.
  • 13 Русенец

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Варненец":

    Настаняване само след ваксинация.

    Коментиран от #14

  • 14 Варненец

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Русенец":

    Ако е за "електората" идеално, мен няма да ме задължат.

    Коментиран от #15, #18

  • 15 Русенец

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Варненец":

    За тях де! За кого мислиш, че ги строят тия жилища?

    Коментиран от #16

  • 16 Варненец

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Русенец":

    Ако питаш мен, за тях трябват и 5 игли, ако може наведнъж.

    Коментиран от #17

  • 17 Черна котка

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Варненец":

    Те са като хлебарките: само ще мутират

    Коментиран от #19

  • 18 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Варненец":

    Няма, ама те задължават с 5 000 000 лв! И с другите 2 000 000 изотдруго място! Така де!
  • 19 Анонимен

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Черна котка":

    Ами не, колега! Хлебарките са си същите от милиони години! Те не мутират! Тия също!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Кремена

    0 0 Отговор
    Толкова се смях а положението е плачевно. За съжаление нещата стоят точно така.
  • 22 miro

    6 0 Отговор
    развъждаме си гласоподаватели ама с парите на българите.не ви е срам боклуци.

    Коментиран от #23

  • 23 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "miro":

    Затова трябва да гласуват само хора с образование.
  • 24 Danny

    1 1 Отговор
    Сметнато грубо, цената на кв.м. излиза малко над 530 евро. Всичко отгоре е спекула.
  • 25 Коптори

    2 0 Отговор
    За, бедни, от вестници и картони, това е, ако някой не е доволен от това което има със собствен труд, той е за преглед....!
  • 26 МАТЕО

    2 1 Отговор
    Няма да коментирам колко цигани или българи ще живеят в тея ОБЩИНСКИ блокчета , просто обърнете внимание на цифрите 74 апартаменти с 18 ПАРКО МЕСТА !?!
    УНИКАЛНА ОБЩИНА !!!
    Ето затова сме на това положение !
    Само комисиони ,кражби и далавери !