Отидете към основна версия

4 602 13

Европейска столица иска изкупуване на жилища под пазарните цени

  • германия-
  • берлин-
  • жилища-
  • наем-
  • изкупуване-
  • референдум

Референдумът в Берлин по този въпрос е насрочен за 26 септември 2021 година

Снимка: Shutterstock

На 26 септември т.г. в Берлин ще се проведе референдум, в който градската управа на германската столица предлага да бъдат иззети близо 240 000 жилищни единици от големи собственици на подобни имоти във ФРГ. Става дума за компании, които имат над 3000 жилища в портфолиото си и които са обвинени в завишаване на наемните нива.

Наемите в Берлин рязко се повишиха през последните години, като само за последното десетилетие те са се удвоили. Това неимоверно затруднява местното население, което не може да си намери жилища под наем на достъпни цени. През 2019 г. властите "замразиха" наемните нива. През април т.г. обаче решението беше отменено от Федералния съд на Германия, като в мотивите за решението е посочено, че мярката е противоконституционна. Това именно кара берлинчани да предприемат нова мярка за решаване на проблема с високите наеми.

Над 350 000 души са участвали в подписката за провеждането на референдум по въпроса, а именно да принудят големите компании да продадат част от имотите си на градските власти на значително по-ниски от пазарните цени. Основната цел на организаторите не референдума е компанията Deutsche Wohnen, която притежава близо 113 000 имота в цял Берлин. Освен нея, обаче има и други подобни компании.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.

Свързани новини