Last news in Fakti

23 Юни, 2023 13:21 2 045 10

За последните 7 години квадратният метър в голяма европейска столица е поскъпнал със 100%

  • берлин-
  • германия-
  • жилища-
  • цени-
  • поскъпване

Жилищният пазар в Берлин се възстановява

За последните 7 години квадратният метър в голяма европейска столица е поскъпнал със 100% - 1
Снимка: Shutterstock

Жилищният пазар в Берлин е толкова активен, че рязкото увеличение на разходите за заеми изглежда само за кратко са потиснали темпът на нарастване на цените. Разходите за закупуване на новопостроен апартамент в германската столица се повишиха с 0,8% през последното тримесечие, като частично обърнаха резкия спад, регистриран през предходния тримесечен период, според данни, събрани от рекламната компания за недвижими имоти Immobilien Scout. Квадратният метър сега се продава средно за 6100 EUR, около 100% повече, отколкото само преди 7 години.

Продължилият десетилетие бум на цените на жилищата в Германия приключи внезапно миналата година, след като Европейската централна банка започна серия от повишения на лихвените проценти. Тези ходове удвоиха, а понякога дори утроиха лихвите по ипотечните кредити за купувачите на жилища, изгонвайки мнозина от пазара и причинявайки спад на цените в цялата страна.

Цените на апартаменти от вторичния пазар в Берлин падат за второ поредно тримесечие, сочат данни на Immobilien Scout. Това понижение от 0,3% обаче беше изключително малък и последва спад от 5,3% през предходното тримесечие. Последното показва, че това развитие вероятно скоро ще се промени.

Германската столица отдавна е изправена пред сериозно несъответствие между търсенето и предлагането на своя наемен пазар. Правителствените данни показват, че около 26 000 души в Берлин са спали в приюти, каучсърфинг или по друг начин без постоянен адрес в началото на миналата година. Някои изследователи смятат, че градът ще трябва да построи над 100 000 апартамента, за да се отговори на търсенето.

Липсата на жилища доведе до по-високи наеми, което от своя страна повиши цените, плащани за сгради. С инфлацията, достигнала рекордно високи нива напоследък, наемодателите са изкушени да се противопоставят на строгите правила за контрол на цените в Берлин и да таксуват на наемателите още повече.

Други източници от индустрията също посочват, че германският пазар на жилищни имоти вече се е върнал към предишна ера на устойчиво увеличение на цените. Индикаторът за цените на жилищата Europace, който проследява жилищните имоти в Германия, се повиши на месечна база през февруари, прекъсвайки поредицата от седем последователни спада, започнала през юли миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Помпата

    4 1 Отговор
    Коя е тя
  • 3 Коментар

    9 4 Отговор
    Милено, ти си отвратителен платен манипулатор. В Германия в момента цените падат, уволняват се строители, повишават се ипотечните вноски, сектора е в рецесия.

    Коментиран от #4

  • 4 Аз Кочо

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Коментар":

    Не само това но в нейна статия тя пише как цените на имотите са се сринали най бързо от 2001 насам. Тя е една преводачка но поне да превежда статии които не си противоречат
  • 5 Брокер

    2 2 Отговор
    Ехх,сладки мой ......., заблудени малки

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Евро Охлюва

    2 1 Отговор
    Колкото в България можеш да си купиш жилище толкова и в Германия с местната заплата ,разликата е 1 към 3 в полза на немската столица , защо не съм чул в Германия да има земетресение или щети от такова ? Защото е качествено всичко а не като Италия на 2,3 века строителство .
  • 10 Кво стана с законите на икономиката?

    0 0 Отговор
    Нали такова цента зависила от търсенето и предлагането? Вие какво предлагате? Нали цената се саморегулирала?
    Нормално е да се търси по - високи цени на жилищата при повишаване на себестойността им. Нормално е и не всички да имат собствени жилища или да желаят да притежават такива. Половината от живота ми в чужбина съм живял на квартира и съм заплатил за наеми една камара пари. Просто не можех да си позволя собствено жилище. Имам колеги които биха могли да си купят собствено жилище но цял живот си живеят на квартира. Предпочитат да си харчат парите за други неща. Въпрос на приоритети в живота.