Отидете към основна версия

5 481 7

Живеещи в общински жилища ще могат да ги купуват

  • русе-
  • община-
  • жилища-
  • продажба

Община Русе продава част от тях при определени условия

Снимка: М. Богданова ©

Част от живеещите в момента в общински жилища лица ще могат да си купят. Всяка година община Русе определя броя общински имоти, които могат да се продадат на наемателите. Жилищата не могат да надвишават 3% от общия общински жилищен фонд.

Изискванията към наемателите, които желаят да придобият подобен имот, са да нямат задължения към общината и да са обитавали жилището през последните 5 години. В случай, че постъпят повече заявления за закупуване на жилища от определените за продажба, са създадени критерии за класиране на кандидатите. В основата им е срокът на пребиваване на заявителя в жилището, видът на конструкцията и възрастта.

Цената на продаваните жилища ще се определя въз основа на пазарна оценка, но не може да бъде по-ниска от данъчната. „Целта е средствата от продажбата да се вложат в неотложни ремонти на вече остарелите жилища, в които живеят социалнослаби хора“, обяснява кметът на Русе Пенчо Милков.

С промяната не се предвижда общият брой на общинските жилища да намалее драстично. За да се отговори на нуждите на русенци, е определен минимум от 1400 жилища, под който фондът не може да падне.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.

Свързани новини