Отидете към основна версия

8 534 5

Революционно решение за пазара на жилища

  • берлин-
  • германия-
  • жилища-
  • наем-
  • изкупуване-
  • референдум

Берлин одобри експроприацията на тези имоти

На 26 септември Германия избира нов парламент. Жителите на Берлин, обаче участваха в референдум за това дали големите компании за недвижими имоти да продадат повечето от жилищата си. Близо 57% от далите своя вот по въпроса са „за“ това големите компании, акумулирали в себе си значително количество жилища в германската столица, да ги продадат. На обратното мнение са 39%.

„Това е просто екстраполация. Ще получим окончателните резултати чак утре! Но дори и тази цифра показва, че на берлинчани им е дошло до гуша от спекулации и невероятно високи наеми", казват от движението за експроприиране на жилища от берлински жилищни корпорации.

Независимо от положителните за обществото резултати, до реално изкупуване няма да се стигне, а само до обсъждане на предложението, залегнало в референдума, от следващото правителство.

Гласуването е резултат от кампания за „Отчуждаване на Deutsche Wohnen and Co.“. То стана факт след като германският конституционен съд отмени ограничението за наем, въведено в столицата от управляващата лява коалиция. Цените на жилищата и наемите са основен проблем за жителите на Берлин.

Участниците в кампанията смятат, че законодателството би било конституционно съвместимо с конституцията на Германия съгласно никога неизползвания член 15, който гласи: „Земята, природните ресурси и средствата за производство могат, с цел национализация, да бъдат прехвърлени в публична собственост или друго форми на публично предприятие по закон, който определя естеството и размера на компенсацията."

Гигантът за недвижими имоти Deutsche Wohnen притежава около 113 000 жилищни единици в столицата на Германия. Това беше основната цел на кампанията за референдум. Но няколко други компании, като Vonovia, която се опитва да изкупи Deutsche Wohnen, и Pears Group, също ще бъдат засегнати от евентуално законодателството за експроприация.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.

Свързани новини