Отидете към основна версия

12 933 13

Рекорден спад в ипотечното кредитиране

  • чехия-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • лихва

Лихвите по този вид заеми ще нарасна с над 1% в Чехия

Снимка: Shutterstock

През първия месец от новата година чешките банки са предоставили ипотечни кредити на обща стойност 1.33 млрд. EUR, което е с 25% по-малко спрямо декември 2021 г., сочат данните на Чешката банкова асоциация (CBA) Hypomonitor. През изминалия месец са отпуснати едва 10 000 заема, което е с 28% по-малко спрямо декември 2021-ва. Това е най-малкият брой от август 2020 г.

„Основната причина за подобна картина е продължаващият ръст на лихвите по жилищните кредити. Този процес ще продължи и през 2022 г. В същото време Централната банка на Чехия още повече повишава изискванията към кредитополучателите. В същото време на чехите им е трудно да купят жилище без съфинансиране. На тях са им необходими 16 години, за да успят да го направят без банкова помощ“, казва мениджъра по ипотечно кредитиране в Moneta Money Bank Матей Новак.

На годишна база през януари броят на издадените жилищни заеми се е понижил с 11%, а обемът в парично изражение – с 1%. Отрицателната динамика е най-вече в резултат на рефинансирането на заемите. Отпускането на нови заеми продължава да е силно.

През изминалия месец лихвеният процент по ипотечните заеми се е повишил с 0.4%, до 3.4%. Реалните лихви са в диапазона от 4% до 5%. Анализатори прогнозират, че лихвите през текущата година ще нараснат до 5.0%-5.5%.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.

Свързани новини