13 Март, 2022 09:21 19 071 19

Лихвите по ипотечните заеми скочиха до 4.62%

  • чехия-
  • лихви-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • банка

За чехите става все по-неизгодно да вземат жилищен кредит

Лихвите по ипотечните заеми скочиха до 4.62% - 1
Снимка: Shutterstock

По данни на Fincentrum Hypoindex през март 2022 г. средният лихвен процент по ипотечен кредит, с финансиране до 80% от цената на имота, достига 4,62%. Спрямо януари увеличението е почти половин процент.

През месец май 2021 г. чешките банки предлагаха ипотечни кредити със средна ставка от 2.4%. От юни обаче средният лихвен процент започна да расте поради повишаването на основния лихвен процент от Чешката народна банка (ЧНБ). Така през октомври миналата година той достигна 3.14%, а през декември - 3.81%.

Към момента банките предлагат на клиентите кредит със средна ставка от 4.83% годишно. Едногодишните фиксирани ипотечни заеми се предлагат при средна ставка от 4.75%, петгодишните - при 4.56% и десетгодишните - при 4.35%.

„Въз основа на изявленията на представителите на ЧНБ и настоящата ситуация в света е ясно, че намаляването на лихвите ще започне едва в началото на 2024 г. Предвид тези очаквания, сега препоръчваме на клиентите да изберат по-краткосрочни заеми с фиксирана лихва. В идеалния случай три години. След това време може да се предположи, че лихвеният процент към момента на удължаване на ипотеката може да бъде по-нисък от договореното в момента“, препоръча Иржи Сикора от Fincentrum & Swiss Life Select.

„Като се има предвид многократната намеса на ЧНБ, която повиши основния си лихвен процент до рекордните 4.5% в борбата срещу рекордната инфлация, може да се каже, че установеният темп на нарастване на лихвите по ипотечните кредити няма да се забави“, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гоуст

    38 2 Отговор
    И лихвите до тавана и цените в строителството до тавана. И какво правим сега?
  • 3 Айде

    48 1 Отговор
    А какъв е пазара в Бангладеш ? Дори минималната заплата ви е много, колеги журналисти. Само отчитате дейност. Единствено с копи-пействане на статии от чуждестранни сайтове няма да стане. Направете само някакво проучване за българския пазар. Някой се е засилил да си купува имот в Чехия ли ?
  • 4 Ддд

    41 3 Отговор
    Идват интересни времена. Който е тегли кредит да ми мисли. Много ще затънат в блатото на длъжника, но банката на сълзи не вярва!
  • 5 345678998765

    24 7 Отговор
    русите вдигат лихвите по влоговете, нашите европейски умници лихвите по кредитите
    демек народа да плаща
  • 6 Аз Кочо

    37 2 Отговор
    Скоро и у нас по 2
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Анонимен

    27 3 Отговор
    Имотния 🎈 като се спука очаквайте финансова криза и опашки пред банките

    Коментиран от #14

  • 11 Реалист

    26 2 Отговор
    Много скоро и тук ще се вдигнат лихвите.Ако си плащал месечно 1000лв,ще стане над 2000лв.ЧСИ-тата ще потъркват ръчички,а хорицата ще останат без апартаменти.
  • 12 Ръст на лихвите

    23 1 Отговор
    Лихвите се вдигат навсякъде във всички страни, някой по бавно други навременно. Ще се вдигнат и в Бг, ще реват много ипотекари, спекуланти, брокери. Спада на цените на имотиту започва няколко месеца след ръста на лихвите, все пак е доста бавен пазар.
  • 13 Ганьо

    22 0 Отговор
    Скоро и при нас! Отново банките и брокерите ще намажат а Ганьо инвестиционен ще плаща до живот.
  • 14 ИБН ЕБН АЛ КАМИЛ

    4 9 Отговор

    До коментар #10 от "Анонимен":

    Този балон се пука вече 15 години... ХАХАХА.... От първата криза 2008....като гледам в Пловдив как се пука..... Направо настръхвам.... ХАХАХА...... ВЕРНО, СПУКА СЕ, НО ОТ НЕГО ИЗЛЯЗОХА ОЩЕ 5 БАЛОНА,...... ТА И ТЕ КАТО СЕ СПУКАТ СЕГА....... ЩЕ ИЗЛЯЗАТ В ТРАКИЯ, ЗАХАРНА ФАБРИКА И ДО ПЪРВО РАЙОННО ПО 16 ЕТАЖА... ХАХАХА..... А ДО ОАЗИС 6 И ПИМК ЩЕ ИМА БЛОК, НА КОЙТО ВХОДОВЕТЕ ЩЕ СА МУ ДО.......... БУКВАТА М....... И ОЩЕ НА ЧЕРТЕЖ ВЕЧЕ ВЪВ ВХОД Л ИМА КУПЕНИ.... ПРЕДСТАВЯМ СИ В ПО ПРЕДНИ ВХОДОВЕ.... ХАХАХА..... И КАТО СЛОЖИМ МАЛКИТЕ БАЛОНЧЕТА ПО 5-6 ЕТАЖА, КОЙТО СЕ КУПУВАТ САМО ОТ ЛЕКАРИ, IT, БИЗНЕСМЕНИ ИЗКУПИЛИ ЗЕМИТЕ ОКОЛО ИЗХОДНИТЕ АРТЕРИИ, ХОРА КОИТО ДАВАТ ЦЯЛАТА ГЛАВНА И БОРСИ ПОД НАЕМ, С РАЗНИ СКЛАДОВЕ ЗА ДОГРАМИ, ВРАТИ.... ПЛЮС ПЪРВИТЕ ХОРА ИЗБЯГАЛИ В ЧУЖБИНА И ВЕЧЕ СА НАД 50 И ИСКАТ ДА СЕ ПРИБИРАТ, ПЛЮС ДРУГИ КОИТО ИНВЕСТИРАТ ПАРИТЕ ОТ МИЕНЕ НА ЧИНИЙ И КОЛИ НА ЗАПАД, ПЛЮС КАРТОФОПРОИЗВОДИТЕЛИ ОТ СМ, Х, К, PA...., ПЛЮС ДРУГИ УТАЙКИ НА ОБЩЕСТВОТО..... И ТИ СТАВА ЯСНО КОЛКО БАЛОНИ СА СЕ СПУКАЛИ В ПЛОВДИВ.... И НАКРАЯ, КРАДЕНИТЕ ПАРИ НА ГЕРБ, ВКАРАНИ В БИЗНЕСА С ПЪТИЩА, САНИРАНЕ, СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО... ТЕ НЯМАТ КРАЙ

    Коментиран от #15, #19

  • 15 Брокеръ

    19 0 Отговор

    До коментар #14 от "ИБН ЕБН АЛ КАМИЛ":

    Прави разлика между финансова криза, криза със доставки на суровини и балона спекула! Навлизаме в сериозна финансова криза и скоро тези които си накупиха жилища и офиси за отдаване под наем с цел "инвестиция" и са теглили ипотечни кредити ще гризнат лихвата. Даваш 100000Е за двустаен апартамент в София, 15000Е за ремонт и накрая вземаш 350Е наем. Ха Ха Ха
  • 16 Банката

    8 0 Отговор
    Еллаа рибеее
  • 17 Варна

    7 3 Отговор
    Трябва да скочът двойно,за да си седите по селата

    Коментиран от #18

  • 18 696969

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Варна":

    Еее що така с лошото, тогава кой ще ви работи... Кой ще стои плътно зад вас!
  • 19 бл.134 в Зап. парк

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "ИБН ЕБН АЛ КАМИЛ":

    Само за бай Ганьо поскъпването е 2.5 литра олио !