Отидете към основна версия

11 267 19

Първи сигурен сигнал, че лихвите по ипотеките у нас скоро ще нараснат

  • сащ-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • лихва

В САЩ те достигнаха най-високото си ниво за последните 3 години

Снимка: Shutterstock

На въпроса кога лихвите по ипотечните заеми у нас ще тръгнат нагоре, анализатори посочваха два фактора - ръст в цената на този банков продукт в САЩ и повишаване на основния лихвен процент от Европейската централна банка. Първото вече е факт - САЩ достигнаха най-високите си лихвени нива по жилищните кредити от месец май 2019 г., като по този начин увеличиха недостъпността на пазара. Към момента 3.92% е средната лихва по 30-годишните ипотечни заеми, сочи информация на Frеddіе Мас. За сравнение, преди седмица този показател е бил 3.69%. За последните 3 седмици лихвите отчитат плавно нарастване.

Нарастващите лихви водят до спад в исканията на ипотечни заеми. За изминалата седмица понижението е 5.4% спрямо седмица по-рано, сочат данните на Моrtgаgе Ваnkеrѕ Аѕѕосіаtіоn.

Очаква се Федералният резерв на САЩ да повиши няколко пъти лихвите през текущата година. Основната цел е да се контролира инфлацията.
Как промяната се отразява на купувачите? Вариантите са два - или са склонни да платят повече, или се насочват към по-бюджетни имоти. Последните обаче са трудни за намиране, като се има предвид, че за последната година ръстът в цените е близо 20%. Това е и основната причина някои клиенти да заемат изчаквателна позиция.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.

Свързани новини