18 Февруари, 2022 16:10 11 252 19

Първи сигурен сигнал, че лихвите по ипотеките у нас скоро ще нараснат

  • сащ-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • лихва

В САЩ те достигнаха най-високото си ниво за последните 3 години

Първи сигурен сигнал, че лихвите по ипотеките у нас скоро ще нараснат - 1
Снимка: Shutterstock

На въпроса кога лихвите по ипотечните заеми у нас ще тръгнат нагоре, анализатори посочваха два фактора - ръст в цената на този банков продукт в САЩ и повишаване на основния лихвен процент от Европейската централна банка. Първото вече е факт - САЩ достигнаха най-високите си лихвени нива по жилищните кредити от месец май 2019 г., като по този начин увеличиха недостъпността на пазара. Към момента 3.92% е средната лихва по 30-годишните ипотечни заеми, сочи информация на Frеddіе Мас. За сравнение, преди седмица този показател е бил 3.69%. За последните 3 седмици лихвите отчитат плавно нарастване.

Нарастващите лихви водят до спад в исканията на ипотечни заеми. За изминалата седмица понижението е 5.4% спрямо седмица по-рано, сочат данните на Моrtgаgе Ваnkеrѕ Аѕѕосіаtіоn.

Очаква се Федералният резерв на САЩ да повиши няколко пъти лихвите през текущата година. Основната цел е да се контролира инфлацията.
Как промяната се отразява на купувачите? Вариантите са два - или са склонни да платят повече, или се насочват към по-бюджетни имоти. Последните обаче са трудни за намиране, като се има предвид, че за последната година ръстът в цените е близо 20%. Това е и основната причина някои клиенти да заемат изчаквателна позиция.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българина

    11 19 Отговор
    лихви ала бала, кажете колко ще напечатате, или вече е тайна, май никой не знае вече и е пълен хаос

    Коментиран от #2

  • 2 Миро

    40 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българина":

    60. Процента от доларите сега в обръщение са напечатани последната година и половина. Без коментар.

    Коментиран от #5

  • 3 Капан

    57 4 Отговор
    Тези дето са изтеглили огромни кредити за апартаменти на фиксирана или плаваща лихва са ?!? Защото излиза, че ако си теглил 300к заем и си върнал 100 и ти вдигнат лихвата, след 2 години като не можеш да плащаш банката ти взима апартамента, пък и недоизплатеният дълг ти остава на шията ?!

    Греша ли някъде или банките направиха кр-капан

    Коментиран от #4, #19

  • 4 Texas

    17 5 Отговор

    До коментар #3 от "Капан":

    ами не е точно така,,банката не взема,а продава,и след като си вземе нейните вземания,ако има остатък се връща на длъжника,,казва се "Икюити"поне така се прави в САЩ.

    Коментиран от #9

  • 5 Рошко

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "Миро":

    То донякъде има обяснение и за санкциите срещу Русия, скоро щели да почнат да ги печатат вече и на ролки

    Коментиран от #10

  • 6 Епа нормално

    29 0 Отговор
    Напечатаните хартийки раздадени на Сульо и Пульо треба да се връщат!
  • 7 Смърфиета

    12 0 Отговор
    Чичо Томовата колиба.
  • 8 Русенец

    19 1 Отговор
    През 2008 САЩ се опитаха изкуствено да поддържат високи цени на ипотечните ценни книжа, за да прикрият задаващата се криза. Не издържаха дълго и балона се спука. Дали този път не са намерили начин, да го понадуват по-дълго време, за наша сметка, естествено?
  • 9 Русенец

    37 1 Отговор

    До коментар #4 от "Texas":

    Ако банката ти продаде апартамента, за който можеш на свободния пазар да получиш 150 000, например, с които да си изплатиш дълга от 100 бона и да ти останат още 50, а тя го шътне през ЧСИ за 80 бона и ти имаш да й додаваш още 20, това още ли се води продажба или си е чист грабеж?

    Коментиран от #13

  • 10 Русенец

    18 2 Отговор

    До коментар #5 от "Рошко":

    От толкова санкции срещу Русия, на германеца му се стъжни да плаща скъпа газ.
  • 11 Анонимен

    15 0 Отговор
    Карл Айкън: Време е купонът да бъде прекратен

    Ако произведеш много часовници, те ще изгубят стойността си. Това става и когато раздаваш пари, Фед продължава да го прави и това е страхотно за известно време, защото всички са щастливи. А и в определен момент това е нужно.
    Но сега е време купонът да бъде прекратен.
    Рано или късно, а то вече се случва и се забелязва ускоряване на инфлацията, а това трябва да бъде поставено под контрол.
    Проблемът е в това, че ако искате да направя прогноза, бих казал нещо, което не е кой знае колко конструктивно, но през следващите 3 – 4 години или може би и по-скоро ще видим как всичко това се срива по един или друг начин и резултатът няма да е добър.

    Коментиран от #14

  • 12 тиквенсониада

    8 5 Отговор
    И какво му пука на Бойко ? Той си има чекмеджета и то препълнени !
  • 13 Texas

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Русенец":

    сега,случай по случай е различно,сигурно го има в договора с банката,ако настъпи такова събитие,,аз съм виждал обяви на банки да продават в имот.бг,,,но ако разбираш малко от финанси,би следвало да си знаеш дережето,и сам да продадеш на пазара(проблема тук е че нот.акт стои в банката фактически собственик,и купувача малко се дръпва от такава сделка),преди да изпаднеш в ситуация.
  • 14 Texas

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Анонимен":

    Фед са доста по консервативни,от ЕЦБ такова печатане не съм виждал, заливат банките с пари,,наскоро една банка почна да звъни на клиентите да си теглят парите ако са над 200К това значи,че пари не им трябват от малки вложители.
  • 15 Банката

    9 0 Отговор
    Еллааа рибеее
  • 16 Мен

    8 2 Отговор
    Чуват се мнения че цент. Банки няма да вдигнат лихвите над инфлацията. Така е защото ще сринат имотния пазар и борсите. Уловката тук е друга. По закон цент. Банка е независима институция която гарантира стабилността на цените, това обаче е само на хартия. Днес централната банка се контролира от правителството, което е заинтересовани да чисти дълг с инфлация. Но във всяка държава идват избори рано или късно а инфлацията освен приятел на правителството е и негов враг в лицето на избиратели. Искам да кажа че правителството ще вземе мерки за да държи инфлацията под контрол, но така неизбежно ще накаже богатия за да подкрепи бедния. В противен случай няма да е на власт. Така че имотния пазар и борсата ще бъдат потърпевши, въпросът е до каква степен.

    Коментиран от #17

  • 17 Димов

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "Мен":

    Аз пък смятам, че банките държат правителствата.
  • 18 Първи сигнал

    19 0 Отговор
    Банките в България вече казаха, че трябва да вдигнат лихвите по ипотечните кредити, защото са им намаляли постъпленията. Но за сега нямало да ги вдигат. Сега вдигнаха цените на всички други банкови услуги, след няколко месеца или година като вдигнат и лихвите, освен по-високи лихви на ипотечните кредити ще имат и по-високи цени на останалите услуги. Пак обикновения потребител е най-прецакан.
  • 19 Доста Често

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Капан":

    Думата (или израза) имат турски корени – kurt capan в превод означава – ВЪЛЧИ КАПАН, когато противникът така е приклещен, че няма къде да мърда.