Отидете към основна версия

21 935 44

Нов мост повиши двойно цените на жилищата (ВИДЕО)

  • чанаккале-
  • мост-
  • имоти-
  • турция

Чанаккале вече притежава най-дългият висящ мост в света

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Цените на жилищата и парцелите в турския град Чанаккале се повишиха в пъти в рамките на една година. "Жилищата, които се продаваха през пролетта на 2021 г. срещу 1 млн. турски лири (бел. ред. 62 000 EUR) днес вече струват 2 млн. турски лири (бел. ред. 123 000 EUR). При парцелите поскъпването е от 1000 турски лири на 3000-4000 турски лири", каза брокерът Левент Уйсал.

Прогнозите са, че цените ще продължат да растат, тъй като откриването на моста ще привлече много инвеститори, а също така и голям поток туристи, които преминават от Европа към най-известните морски курорти на Турция - Бордум, Измир и други.

Мостът Чанаккале от 1915 г., който е най-дългият пътен висящ мост в света, беше открит от турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Уникалното съоръжение е построено над пролива Дарданелите в северозападна Турция. Мостът е най-новият от поредицата големи инфраструктурни проекти, на които Ердоган е дал приоритет през двете си десетилетия на власт.

Мостът ще свързва Азия и Европа, като от единия на другия контитент ще се стига за шест минути. Досега превозните средства, пътуващи между Анадола и полуостров Галиполи, трябваше да пресичат Дарданелите с едночасово пътуване с ферибот, което, включително времето за изчакване, възлизаше на близо 5 часа. Сега пътуването ще отнеме около 6 минути.

Мостът над Дарданелите е и една от най-скъпите инфраструктурни инвестиции на южната ни съседка - 2.5 млрд. EUR. Дължината на съоръжението е 4.6 км.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 37 гласа.

Свързани новини