Отидете към основна версия

5 279 5

Ръст на наемите заради руски и украински бежанци

  • турция-
  • курорти-
  • наеми

Имоти се отдават само на краткосрочен принцип

Снимка: М. Богданова ©

Почиващите вече търсят настаняване в курортите на Турция, за да прекарат лятната си ваканция. Лихвите обаче се повишиха рязко. Средният наем на апартамент в туристическия център на Бодрум на брега на Егейско море е близо 2000 USD на месец към днешна дата. В Алачати и Чешме наемът за обикновен ваканционен имот е около 410 USD на месец, а за вила 10 250 USD на месец. В Каш наемането на вила ще струва 270 USD на ден.

Наемите се покачват и в южната провинция Анталия. Но причината за този растеж не са почиващите, а напливът от руснаци и украинци, които се местят тук след началото на войната в Украйна. „Търсенето вече е огромно. Наемодателите не са склонни да отдават имота си под наем дългосрочно, а само на сезонна или месечна база. Наемът варира в зависимост от местоположението и близостта до плажа“, казва Сюха Кумбасар, консултант по недвижими имоти в Бодрум.

Местните агенти по недвижими имоти говорят за единични случаи на собственици на вили, които искат колосални суми, за да останат в имота им. Така, според експерта по инвестиции в недвижими имоти Вели Армаган Акюз, в Бодрум собственикът може да поиска 100 000 USD до 270 000 USD за луксозна вила в разгара на сезона.

„В Алания наемите са се увеличили със 100% през последните два месеца. Наемодателите предпочитат чужденците пред местните клиенти, защото знаят, че чужденците ще приемат всички условия, като наем и депозити, които те поставят”, каза Юмит Бесер, консултант по недвижими имоти.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 9 гласа.

Свързани новини