Отидете към основна версия

33 077 41

Все повече наемодатели се опитват да си продадат жилищата

  • великобритания-
  • продажба-
  • наем-
  • жилища-
  • изгода

За британците е по-изгодно да са продавачи, а не наемодатели

Снимка: Shutterstock

Във Великобритания нараства броят на наемодателите, които се стремят да продадат имота си, вместо да продължат да го отдават под наем, сочат данни на Националната асоциация на купувачите на имоти (NAPB). Основната причина е продължаващото поскъпване на жилищата.

В началото на месец май правителството обеща да предприеме стъпки за премахване на известията за изгонване без вина, което означава, че собственикът на имот няма да трябва да предоставя причина за прекратяване на договора на наемател. През последните 3 години подобни известия са били връчени на 270 000 души.

„Намаляването качеството на живот, съчетано с нарастващите цени на жилищата, прогонва повече наемодатели от пазара. Нашата асоциация забелязва рязко увеличение на броя на наемодателите, желаещи да продадат имот, защото много често те могат да получат по-добра цена, като продават празен имот, отколкото като го отдават под наем“, казва говорителят на NAPB Джонатан Роланд.

Ново проучване установи, че средният годишен ръст на наемите в Обединеното кралство е достигнал 13-годишен връх, с ръст от 8,3% в края на 2021 г.

Тъй като кризата с разходите за живот продължава да тежи върху домакинствата, средните наеми сега възлизат на 37% от брутния доход на работник, спрямо 34% през по-голямата част от 2021 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 40 гласа.

Свързани новини