10 Юни, 2022 17:53 13 113 5

Бумът на имотния пазар преминава

  • великобритания-
  • жилища-
  • цени-
  • пазар-
  • бум

Тепърва инфлацията и повишаването на лихвените проценти ще се отрази на британския жилищен пазар

Бумът на имотния пазар преминава - 1

Цените на жилищата във Великобритания се покачиха до нов рекорд за четвърти пореден месец, сочат данните на Rightmove. Налице са обаче признаци, че пазарът започва да се успокоява.

През май 2022 г. офертните цени на жилища в страната се повишиха с 2,1% спрямо април, най-високият месечен процент от 2014 г. Това означава увеличение на средната цена на жилищата с 69 275 USD - 10 пъти повече, отколкото през предходните 2 години.

„Очакваме ефектите от нарастващите разходи за живот и нарастващите лихвени проценти да се появят на пазара по-късно тази година. Комбинацията от повече предлагане на жилища и хора, които претеглят това, което могат да си позволят, ще помогне за смекчаване на пазара“, казва Тим Банистър, главен изпълнителен директор на Rightmove.

Сред другите ключови фактори, които се отразяват на пазара на жилища на Острова са средните месечни ипотечни плащания надвишиха наемните плащания за първи път от август. Типичното месечно плащане за купувач на първи дом е нараснало с 13% от декември. Това е само с 11% повече спрямо 10 години по-рано.

На пазара имаше „отчаян“ недостиг на градски къщи с две и три спални, което тласкаше цените нагоре. За първи път индивидуалните купувачи вече изискват 34% депозит, в сравнение с 25% преди десет години.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тото 1 и Тото 2

    17 3 Отговор
    Дали на човека с чекмеджетата с евро и злато му пука за това ? Или пък на неговите метреси с къщите в барселона ?
  • 2 ШпОк

    7 2 Отговор
    Днес там, Утре тук
  • 3 КИРО ЖЪРТЪ

    18 1 Отговор
    ТОЗИ. ЖИЛИЩЕН БАЛОН ПАК
    ЩЕ. СЕ СПУКА.НЕ. МОЖЕ КЪЩА СТРУВАЛА МАКСИМУМ
    18000 ЛЕВА ЗА. ШЕСТ. МЕСЕЦА
    БРОКЕРЪТ. ДА. ПРОМЕНИ ЦЕНАТА НА. 22000 ЕВРО. ТОВА
    СИ. Е ЧИСТА. СПЕКУЛА. МНОГО НАРОД. ЩЕ. ИЗГОРИ. ЗАРАДИ
    ТИЯ ФАЛШИВИ. ЦЕНИ.БРОКЕРИТЕ СА ЛАКОМИ,
    ДО. САМОЗАБРАВА .
  • 4 Ами

    1 0 Отговор
    Когато имаше два блока соц, и запад тогава ги глезеха ама сега времената се промениха това осезанетелно го усетиха германците когато се обединиха трудното за тях тепърва предстои а за нас ние вече сме притръпнали и се сещам за върбата след силен вятър.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.