Отидете към основна версия

59 531 8

Голяма строителна фирма изпадна в несъстоятелност

  • китай-
  • строители-
  • компания-
  • фалит

Sunac China Holdings Ltd. е четвъртата най-голяма компания в Китай

Снимка: Shutterstock

Четвъртият по големина строител на жилища в Китай Sunac China Holdings Ltd. изпадна в несъстоятелност. Той се превърна в една от най-големите компании за недвижими имоти в Китай, която се отказа от задълженията си на фона на рекордна вълна от пропуснати плащания.

В заявление за несъстоятелност изпратено до фондовата борса в Хонг Конг компанията заявява, че не е платила купони по облигации на стойност 29,5 милиона долара преди края на гратисния период и не е планирал да извършва плащания по други ценни книжа.

В доклада се посочва, че скорошната пандемия от коронавирус в Китай е засегнала продажбите на жилища, влошавайки ликвидността на компанията. Според документацията, Sunac е назначил юридически и финансови съветници, които да помогнат при оценката на капиталовата структура и ликвидността на фирмата.

Секторът на недвижимите имоти в Китай се бори с дългова криза от миналата година след национална репресия срещу прекомерния ливъридж и поредица от неизпълнения. Над дузина големи строителни компании пропуснаха плащания по офшорни сметки, включително гигантската China Evergrande Group. Високодоходните доларови облигации от китайски емитенти, повечето от които идват от компании за недвижими имоти, продължават да търпят загуби.

Sunac е на първо място, сред компаниите, които не са платили държавни облигации тази година. Развитието подхранва опасенията от нова вълна от неизпълнение на задължения сред компаниите за недвижими имоти, които допреди няколко месеца се смятаха за надеждни кредитополучатели.

„Обезпокоени сме, че това събитие може да бъде прелюдия към нова вълна от неизпълнение сред слабите частни разработчици, които са на ръба на оцеляване“, каза Леонард Лоу, старши кредитен анализатор в Lucror Analytics.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 16 гласа.

Свързани новини