Last news in Fakti

7 Юни, 2022 10:11 24 829 1

Задълбочава се кризата на пазара на жилища

  • китай-
  • жилища-
  • лихви-
  • ипотечен заем

Народната банка на Китай предприе мерки, за да предотврати силен спад

Задълбочава се кризата на пазара на жилища - 1
Снимка: Shutterstock

Народната банка на Китай намали основния си лихвен процент по петгодишните заеми (LPR) с 15 базисни пункта до 4,45%, за да предотврати сериозен спад и да спаси жилищния пазар. Това е втората корекция за текущата година и най-силната в историята. Повечето анализатори очакваха намаление от 5 базисни точки.

LPR на Китай е процентът, с който търговските банки отпускат заеми на своите най-добри клиенти. Той служи като еталон за други заеми, а петгодишният срок на погасяване обикновено се използва като еталон за ипотечни заеми.

Решението на Централната банка да намали петгодишната лихва е последната от поредицата стъпки, предприети от Китай за справяне с кризата с сектора на недвижимите имоти. Блокирането на фона на епидемията от коронавирус заплашва да тласне икономиката към първото ѝ тримесечно свиване от началото на 2020 г.

Продажбите на нови жилища в Китай паднаха с 47% на годишна база през април, като цените в 70 града отчетоха спад за осми пореден месец, сочат данните на Националното статистическо бюро.

Икономиката на Китай може да се свие през второто тримесечие, тъй като ограниченията въведени заради коронавируса вреди на бизнес активността. Потребителските разходи и промишленото производство спаднаха рязко през месец май, а безработицата се покачи до най-високото си ниво от първите месеци на епидемия от коронавирус в началото на 2020 г.

Секторът на недвижимите имоти, който представлява 30% от БВП на Китай, е в задълбочаваща се криза. Evergrande – един от най-големите предприемачи на недвижими имоти в страната, е в процес на мащабно преструктуриране, след като в края на миналата година не погаси огромния си дълг. Анализаторите отдавна се опасяват, че сривът на Evergrande може да има вълнообразни ефекти в цялата индустрия.

„Действията на Централната банка сигнализират, че ръководството е решило да спаси сектора на недвижимите имоти, колкото се може по-бързо. Това също така предполага, че Китай полага големи усилия, за да постигне целта си за растеж от 5.5% до 2022 г.“, каза Джаопен Син, старши китайски стратег в ANZ Research.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИВАН

    22 0 Отговор
    Много важно - спадане, качване, покачване, повишение, намаление .... абе аман от икономисти, я оставете ората да дишат и живеят спокойно - квото-такова ... погрижете се за околната среда, качеството на живот, а не само да се юркаме - пари, работа, работа пари ... и фалшиво благосъстояние