Отидете към основна версия

21 422 36

Очаква се поевтиняване на имотите

  • чехия-
  • жилища-
  • цени-
  • поевтиняване-
  • прогноза

Първо ще поевтинят старите жилища в по-малките чешки градове

Снимка: Shutterstock

Рязкото покачване на цените, характерно за недвижимите имоти в Чехия през последните години, може скоро да приключи. „Част от пазара, особено цените на старите апартаменти извън големите центрове, може да се коригират. Колко обаче не може да се посочи предварително“, казва анализаторът на банка Creditas Петр Дуфек.

Ръководителят на портала за недвижими имоти Bezrealitky Ян Шкрабанек не се страхува да говори за намаления на цените, но веднага пояснява, че това определено няма да се отнася за всички видове недвижими имоти и всички градове. „Първи ще паднат цените на имотите, които са явно надценени – къщи в лошо състояние и обекти, разположени на неблагоприятно място и изискващи цялостна реконструкция. Това ще засегне и някои къщи, вили, а може би дори и луксозния сегмент “, казва Скрабанек.

„Трябва обаче да вземем предвид дали собствениците на такива обекти по принцип трябва да продават при сегашната ситуация. Ако „да“, тогава можем да се върнем на цените отпреди 2 години. Ако „не“, тогава ще има по-малко предлагане и съответно цените ще падат по-малко“, уточни той.

В момента цените на недвижимите имоти в страната са изключително високи. В края на миналата година, според Чешката национална банка, ръстът на годишна база е с около 40%. Данните са на база съответния среден доход на домакинство и доход от наем.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.

Свързани новини