Last news in Fakti

7 Септември, 2022 14:21 7 433 11

Спря поскъпването на жилищата ново строителство

  • чехия-
  • ново строителство-
  • цени

Причината е спад в търсенето в Чехия

Спря поскъпването на жилищата ново строителство - 1
Снимка: Shutterstock

Данните на големите строителни компании показват, че поскъпването на новите жилища в Чехия е спряло. Това може да се види при тримесечно сравнение, например в Прага. Брокерите посочват, че в някои региони недвижимите имоти започват да поевтиняват. Спадът в търсенето се дължи главно на по-високите лихви по ипотечните кредити.

Апартаментът, който в началото на годината е можело да бъде продаден за няколко седмици, сега се продава над 3 месеца, като едва няколко души седмично идват на оглед. При повечето видове жилища срокът за продажба е удължен. „Докато през 2021 г. беше около няколко седмици, дори дни, тази година отнема повече време и не е необичайно един апартамент да бъде продаден в рамките на няколко месеца или половин година“, обяснява брокерът Андрей Поспишил.

Брокерите отдават това основно на повишаването на лихвите по ипотечните кредити. Продават се все по-малко апартаменти. „Тъй като предлагането на имоти се увеличава и периодът на продажба се увеличава, е вероятно на някои места да има лек спад в цените на апартаментите“, каза Поспишил.

Някои продавачи вече наблюдават подобна тенденция, например в Бърно. „Започнахме с цена от 7,8 милиона за конкретен апартамент, сега е точно 7 милиона. През март тази година такъв апартамент на подобно място беше продаден за над 8 милиона“, дава конкретен пример брокерът Йозеф Баяр.

Освен това подобен апартамент преди се продаваше максимум за 2 седмици, сега се продава 2 месеца. Според Баяр преди е имало до 7 огледа на седмица, сега максимум два. Затова той очаква цените на имотите да паднат с 15%.

Подобна е ситуацията и в малките чешки градчета. „Лудостта, която имахме миналата година, когато всеки имот се продаваше в рамките на седмица, приключи. Това се дължи на повишаване на лихвения процент “, обяснява брокерът Пьотр Иванко.

„Интересът рязко спадна, съвсем реалистично е цените на недвижимите имоти също да започнат да падат, защото времето за реклама ще се увеличи, а хората, които могат да си позволят ипотеки и собствено жилище, ще намалеят още повече“, добавя Вероника Кръчмар Хегрова, директор „Продажби“ в специализиран портал за недвижими имоти.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кикирикииии

    25 3 Отговор
    То и в БГ спря.

    Коментиран от #8

  • 2 234

    25 2 Отговор
    Това е началото. Лихвите тепърва започват да се вдигат и докато в Европа хората вече са го осъзнали, в България още летят в облаците и приземяването ще е болезнено!
  • 3 Ха ха ха

    29 1 Отговор
    Сега за кратко задръжка, след това поека лека поевтиняване и когато се уплашат следва бобслея. По-голям от този през 2008.
  • 4 Ванко

    25 2 Отговор
    Някой новоизлюпени брокерчита дето през 2008 са били с млякото по устата и само са чували за спада в цените и сега трябват,че това няма как дасе повтори са прави-сега нещата ще са много повече от спад.Според мен ни очаква най-големия срив в цялата история на имотния бизнес.
  • 5 Коментар

    25 1 Отговор
    Навсякъде цените падат, само в наше село ще растат. Щот е много убаво тука и всички сме инвеститори.

    Коментиран от #10

  • 6 Брокер

    4 11 Отговор
    Те цените ще паднът,....................2038г.

    Коментиран от #9

  • 7 Брокер

    2 10 Отговор
    няма са върнъ на селу ве , НЯМА
  • 8 бл.134 в Zап. парк

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "кикирикииии":

    Глупаци, колко пъти да ви казвам : Купувайте само в южните квартали на София и Пловдив!
  • 9 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Брокер":

    Някой се измори да надува.
  • 10 хихи

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Коментар":

    Най-много да има 2-3-ма самообесени "Инвеститори"
  • 11 Пешо

    0 0 Отговор
    Да успокоя някои оптимисти от България.Зимата в Чехия започва на 20.11.Сложете шест месеца и сметнете другите разходи.Храна,ток,отопление,вода,
    комуникации,транспорт,училище и ...други.В България ще е умножено по две . ..