Отидете към основна версия

30 Август, 2022 11:20, обновена 30 Август, 2022 11:20 7 945 23

По-висок данък за купувачите на втори имот

  • испания-
  • данък-
  • купувачи-
  • имот

Несправедлива допълнителна фискална тежест и разходи за купувачите на имоти в Испания

Новата „референтна стойност“, използвана от началото на годината за изчисляване на данъците върху покупката на имоти за препродажба, е увеличила облагаемата стойност с 17% спрямо пазарните цени, сочи проучване на Испанската федерация на асоциациите за недвижими имоти (Federación de Asociaciones Inmobiliarias - FAI).

Проучването, което обхваща 400 агенции за недвижими имоти в цяла Испания показва, че новата „референтна стойност“ е средно със 17% по-висока от пазарните цени, със значителни регионални различия. Това означава по-високи данъци за купувачи и хора, които даряват или наследяват имущество, тъй като „референтната стойност“ вече е данъчната основа за всички данъци върху имуществото, като ITP и AJD.

Този проблем не засяга купувачите на нови жилища, тъй като те плащат ДДС въз основа на покупната цена, а не на „референтна стойност“. „76% от анкетираните агенции са участвали в продажби, при които кадастралната референтна стойност е по-висока от действителната стойност на продажбата, записана в документите“, обяснява докладът на FAI. Изглежда, че поне един на всеки петима купувачи сега е изправен пред завишени данъчни сметки благодарение на референтната стойност.

Проучването установява, че купувачите на Канарските острови и Галисия са обложени с над 20% данъци благодарение на новата „референтна стойност“ и близо 20% в Каталуния и региона на Валенсия. Най-малко купувачите надплащат в Естремадура и Балеарските острови - средно около 11%.

„Този ​​нов метод означава несправедлива допълнителна фискална тежест и разходи за купувачите, което ще ги лиши от стимули и може да затормози част от пазара, особено купувачите на първи дом по време на труден икономически период, когато инфлацията е близо до най-високите си стойности за всички времена“, предупреждават авторите на доклада.

Те също така отбелязват, че експертите наричат ​​новия метод конфискационен и антиконституционен, така че дните му могат да бъдат преброени, тъй като в крайна сметка може да бъде отменен от Конституционния съд. Междувременно купувачите трябва да плащат завишени данъци.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.

Свързани новини