Last news in Fakti

30 Август, 2022 11:11, обновена 30 Август, 2022 11:20 7 929 23

По-висок данък за купувачите на втори имот

  • испания-
  • данък-
  • купувачи-
  • имот

Несправедлива допълнителна фискална тежест и разходи за купувачите на имоти в Испания

По-висок данък за купувачите на втори имот - 1

Новата „референтна стойност“, използвана от началото на годината за изчисляване на данъците върху покупката на имоти за препродажба, е увеличила облагаемата стойност с 17% спрямо пазарните цени, сочи проучване на Испанската федерация на асоциациите за недвижими имоти (Federación de Asociaciones Inmobiliarias - FAI).

Проучването, което обхваща 400 агенции за недвижими имоти в цяла Испания показва, че новата „референтна стойност“ е средно със 17% по-висока от пазарните цени, със значителни регионални различия. Това означава по-високи данъци за купувачи и хора, които даряват или наследяват имущество, тъй като „референтната стойност“ вече е данъчната основа за всички данъци върху имуществото, като ITP и AJD.

Този проблем не засяга купувачите на нови жилища, тъй като те плащат ДДС въз основа на покупната цена, а не на „референтна стойност“. „76% от анкетираните агенции са участвали в продажби, при които кадастралната референтна стойност е по-висока от действителната стойност на продажбата, записана в документите“, обяснява докладът на FAI. Изглежда, че поне един на всеки петима купувачи сега е изправен пред завишени данъчни сметки благодарение на референтната стойност.

Проучването установява, че купувачите на Канарските острови и Галисия са обложени с над 20% данъци благодарение на новата „референтна стойност“ и близо 20% в Каталуния и региона на Валенсия. Най-малко купувачите надплащат в Естремадура и Балеарските острови - средно около 11%.

„Този ​​нов метод означава несправедлива допълнителна фискална тежест и разходи за купувачите, което ще ги лиши от стимули и може да затормози част от пазара, особено купувачите на първи дом по време на труден икономически период, когато инфлацията е близо до най-високите си стойности за всички времена“, предупреждават авторите на доклада.

Те също така отбелязват, че експертите наричат ​​новия метод конфискационен и антиконституционен, така че дните му могат да бъдат преброени, тъй като в крайна сметка може да бъде отменен от Конституционния съд. Междувременно купувачите трябва да плащат завишени данъци.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Пена

    10 10 Отговор
    Това ми напомня "социализъма" - тоя либерализъм надмина социализма по своите простотии.
    Все пак те нямат нашия соц. опит и могат да правят грешките на израстването.
    Тук е друго. Вярно, сделките намяляха защото никой не иска да продава. Всеки чака да види кога ще се поуспокои инфлацията и кога ще има по-нормално управление в България. Ако Кирчо и Кокорчо отново се върнат във властта, нови имоти на пазара скоро няма да се появят. Което пък означава, че цените рязко ще нарастнат. Направо ще скочат в небето.
    Виждам, че тук има четатели на статии за имотите в чужбина. Аналогия не търсете - в нормалните държави безпокойството и несигурността са несъществени. Хората не се притесняват толкова за бъдещето си - инфлацията ще се укроти и всичко ще се нормализира, но тук е друго.....

    Коментиран от #3

  • 2 Коментар

    21 2 Отговор
    В статията се започва с по висока такса да втори дом, после първи, наследствени и незнам си какво. Нищо не се разбира. Загуба на време е прочита на тази статия.
  • 3 До Кака Пена

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Кака Пена":

    Как е намаляло предлагането като обявите в имот са се увеличили с 20% за няколко месеца. Броя жилища издадени разрешителни за строеж се удвоява Q2 спрямо Q1. Защо лъжите или друго не можете да правите ?

    Коментиран от #4

  • 4 Кака Пена

    7 8 Отговор

    До коментар #3 от "До Кака Пена":

    Определено истината не ти харесва. Но обективните тенденции са това, което са и не зависят от субекта. На мен също не ми харесва поскъпването на имотите и липсата на предлагане, но.....
    А статистиката, която даваш просто не е вярна. Излизат оферти на космически цени и естествено те са непродаваеми - двустаен панелен /разбирай гарсониера/ в Люлин, Меден рудник или Владиславово на цени над 100000Е са странни цени, поне към настоящия момент. Но разумните оферти се купуват за часове, от първия "посетител".

    Коментиран от #5, #13, #22

  • 5 До Кака Пена

    12 6 Отговор

    До коментар #4 от "Кака Пена":

    Пълни глупости, пазара вече се преобръна. Виждат се спадовете в западните държави, който е хитър вече продаде. И сега може да се продаде, но както написа, на по ниска цена. В момента страха от пропуснатия връх на цените пораздрусва пазара.

    Коментиран от #7

  • 6 Дъщерята на кака пена

    12 2 Отговор
    Инвеститорите анализират възможността за рязко увеличаване на лихвите от Европейската централна банка, като някои вярват, че тя може да предприеме следващо увеличение със 75 базисни пункта (0,75 процентни пункта). Освен това рецесията в Европа ще е дълбока и продължителна. Имотният пазар го чакат трудни времена

    Коментиран от #15

  • 7 ХИИИИЧ НЕ СИ В ЧАС

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "До Кака Пена":

    И. НЕ РАЗБИРАШ ЧЕ ОТДДАВНА В ИСПАНИЯ ВСЯКО ВТОРО ЖИЛИШЕ ДОРИ И ПРЕДОБИТО ОТ НАСЛЕДСТВО СЕ ОБЛАГА С ДЪРЖАВЕН ДАНЪК ДОСТИГАЩ ДО 80 ПРОЦЕНТА НЕЗАВИСИМО КАКТО Е И НАПИСАНО В СТАТИЯТА ДАЛИ СИ ГО КУПИЛ НЗА СТО ХИЛ. ИЛИ СИ ГО ОНСЛЕДИЛ. С ДВЕ ДУМИ ПЛАЩАШ ГО ДВА ПЪТИ. МНОГО ИСПАНЦИ НЕУСПЯВАЩИ ДА ПЛАТЯТ ТОЗИ ДАНЪК СИ ПРЕОТСТЪПВТ НАСЛЕДСТВОТО НА ДЪРЖАВАТА..... КАКТО Е НАПИСАНО В СТАТИЯТА КОНФИСКУВАТ ИМ ГО ЗАВОАЛИРАНО...... АКО НЕ ВЯРВАШ ИДИ И ПРОБВАЙ....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Анализатор

    12 3 Отговор
    Супер точно така трябва да бъде и при нас

    Коментиран от #16

  • 10 Кака Пена

    5 3 Отговор
    НИКОЙ НЕ МОЙ МА ВЪРНА ОТ ВАРНА НА СЕЛО
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    9 2 Отговор
    У нас това няма как да стане, понеже нашите хора ще трябва да плащат за по 20 допълнителни имота, перящи едни пари.
  • 13 Гост

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Кака Пена":

    Поскъпналите ви имоти не се продават по три години. Това не е пазар а изложба.

    Коментиран от #17, #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ХаХаХа

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "Анализатор":

    Не бе, направо да ги национализират и след това Нинова да може да ги раздава на правоимащите другари! Това поне вече сме го виждали при соца. Много е гот, особено ако си "другар".

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Лесно решение

    1 11 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Може и така да е, но на 4-тата година се продават на двойна цена от първоначално обявената. Не бързайте да купувате днес, след година ще купите пак, но на цена поне с 50% по-висока.

    Коментиран от #19, #21

  • 19 Гост

    13 1 Отговор

    До коментар #18 от "Лесно решение":

    Продават се грънци. Познавам брокери, постоянно се оплакват, че нищо не се купува. От 10 сделки на месец са паднали на 2.
  • 20 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #16 от "ХаХаХа":

    Соц има в Швеция, имаше и във Франция. При нас не беше соц, а си беше тоталитарна диктатура.

    Коментиран от #23

  • 21 лъжи лъжи...

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Лесно решение":

    не ти хващат дигиш лъжите броки разправяйси лакърдиите на съселяните
  • 22 Права си

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Кака Пена":

    Наистина няма предлагане на апартаменти, поне в големите градове. Затова и цените пощуряха.
  • 23 Аз съм бе

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    И как майкя ти и баща ти дойдоха в града от село-партията ги докара бе,селски,да станат пролетариат