Отидете към основна версия

6 606 16

Икономиката се оживява, но имотната криза се задълбочава

  • китай-
  • недвижими имоти-
  • икономика

С 1.3% поевтиняха новите жилища в Китай

Снимка: Shutterstock

Икономиката на Китай показа изненадваща устойчивост през август, с по-бърз от очакваното растеж в производството и продажбите на дребно, подкрепящи възстановяването след пандемията от коронавирус. Задълбочаващият се спад на пазара на имоти обаче натежава и забавя перспективите за развитие.

Втората по големина икономика в света набира скорост, след като на косъм избегна свиване през юни и леко повиши перспективите за възстановяване през останалата част от годината.

Индустриалното производство е нараснало с 4,2% през август спрямо година по-рано, което е най-бързият темп от март, според Националното статистическо бюро (NBS). Това надхвърли увеличението от 3,8%, очаквано от анализатори в проучване на агенция Reuters, и увеличението от 3,8% през юли.

Инвестициите в дълготрайни активи са нараснали с 5,8% през първите осем месеца на 2022 г. спрямо същия период на предходната година, над прогнозираното увеличение от 5,5% и спрямо ръста от януари-юли от 5,7%.

Икономическото подобрение на Китай през август е било „трудно постигнато“ благодарение на подкрепящите политики. Възстановяването е крехко, особено на фона на сложните световни условия.

За разлика от оптимистичните данни за цялостната икономика на Китай, секторът на имотите се сви допълнително през август. Инвестициите в имоти през миналия месец са намалели с 13,8% - най-бързият темп от декември 2021 г., според изчисления на Reuters, базирани на официални данни.

Цените на новите жилища паднаха с 1,3% на годишна база през август. Някога ключов двигател на икономическия растеж, пазарът на имоти в Китай влиза от криза в криза от средата на 2020 г., след като регулаторите се намесиха, за да намалят излишния ливъридж на предприемачите.

Неволите на пазара на имоти натежаха върху втората по големина икономика в света, като политиците сега се борят да предотвратят продължителен спад.

На фона на слабото потребителско и бизнес доверие, компаниите са предпазливи относно разширяването и наемането на повече работници. Процентът на безработица, базиран на национално проучване, се понижи леко до 5,3% през август от 5,4% през юли. Младежката безработица остава висока - 18,7%, след като достигна рекордните 19,9% през юли.

В края на месец май политиците обявиха над 50 мерки за укрепване на икономиката и подчертаха, че това тримесечие е критичен момент за политически действия. В началото на текущата седмица премиерът Ли Къцян, обяви разширени данъчни облекчения за малките фирми и допълнителна квота от 200 млрд. юана за отпускане на заеми за производството и индустриите за социални услуги.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини