Отидете към основна версия

2 344 0

Иван Гризанов:"Белене" не трябва да е заместваща мощност на АЕЦ "Козлодуй"

  • козлодуй-
  • блокове-
  • година-
  • безопасност-
  • модернизацията-
  • които-
  • атоменергоремонт-
  • модернизация-
  • трябва-
  • около-
  • според-
  • нивото-
  • белене-
  • години-
  • централата-
  • проверка-
  • колко-
  • работи-
  • какво-
  • аец козлодуй-
  • през 2002-
  • тези блокове-
  • тъй като-
  • през 2006-
  • според ме

Иван Гризанов е председателят на съвета на директорите на АЕЦ Козлодуй от 2 години. Преди това е заемал различни оперативни длъжности в централата. От 1982 до 1985 г. е работил на блокове I и II, а от 1985 г. - на V и VI. От 1992 до 1998 г. е главен инженер на V и VI блок.

Господин гризанов, какво е нивото на безопасност на АЕЦ Козлодуй?
- По оценка на експертите от Международната агенция за атомна енергия, респективно от нашата Агенция за ядрено регулиране, нивото на безопасност на АЕЦ Козлодуй е над средното за всички атомни централи с такъв тип реактори.
Колко време може да работят тези два блока?
- Трети блок може да работи до 2014 г., а за четвърти няма ограничения от техническа гледна точка - той може да се експлоатира до края на проектните си ресурси и след това.
Защо според вас от ек настояват да изведем блокове ІІІ и ІV през 2006 г.?
- Това са политически решения. Технически причини няма.
Продължавате ли да влагате средства в модернизацията им, или намалихте инвестициите в тази област?
- Модернизацията на III и IV блок продължава. Тази година сме предвидили две мерки, които са реализирани за този тип реактори в страни от бившата Източна Европа. Това е филтрираща система на бокса на парогенераторите и система за рекомбинация на водорода. И двете системи ограничават до минимум вероятността от разпространение на радиоактивност при по-голяма авария. Само през тази година инвестициите за повишаването на безопасността на блокове III и IV ще бъдат около 20 млн. лв.
Каква е степента на готовност в АЕЦ Козлодуй за партньорската проверка на Европейската комисия?
- Имаме пълна готовност, тъй като преди една година приехме техническото задание. Знаем какво се иска от нас, ако параметрите на проверката са тези, които ние сме посочили и които министърът е утвърдил като цели. Тази партньорска проверка не би трябвало да се различава съществено от направената от МААЕ през миналата година - на проектната безопасност и от преминалата наскоро проверка на експлоатационната безопасност от WANO.
Кога очаквате да се проведе проверката?
- Още нямаме официална информация по този въпрос, но според мен не би могло да се проведе по-рано от началото на следващата година.
Освен Атоменергоремонт с кои други дружества работи централата?
- Централата има още едно еднолично акционерно дружество, което също е на територията на АЕЦ Козлодуй. Това е Атоменергостройпрогрес, специализирано да извършва по-скоро строителни дейности.
Ууникално ли е в някоя от областите си на работа Атоменергоремонт в сравнение с другите специализирани в същата дейност дружества? заменимо ли е?
- Според мен е заменимо, но дружеството има предимството, че неговите специалисти са с опит точно на този тип съоръжения, които се различават примерно от турбините и генераторите в топлоелектрическите централи като габарити и като конструкция.
Колко поръчки изпълни Атоменергоремонт за АЕЦ Козлодуй през последната година?
- Не мога да кажа точно, но не са малко, тъй като на всички блокове с изключение на спрените I и II Атоменергоремонт прави основните ремонти на генераторите и на турбините, на трансформатори, на помпи и на други съоръжения с огромни размери.
Кога ще започне изплащането на заема за модернизациите на V и VІ блок?
- Общо за модернизацията на V и VI блок са отпуснати около 450 млн. USD. Гратисният период на този заем изтича през 2006 г. В момента плащаме само лихвите. След 2006 г. трябва да започнем да правим вноски в размер около 70 млн. лв. на година.
Смятате ли, че решението да се строи аец белене е във връзка с намерението на правителството да закрие АЕЦ Козлодуй?
- Не мисля, че АЕЦ Белене трябва да бъде алтернатива на АЕЦ Козлодуй. Новата централа трябва да стои на съвсем друго място - като необходимост от това да останем енергиен център на Балканите, а не като заместваща мощност на АЕЦ Козлодуй.
От Министерството на енергетиката твърдят, че Белене ще се строи за нуждите на вътрешното електропотребление. При работеща и безопасна АЕЦ Козлодуй има ли нужда българският пазар от нова ядрена мощност?
- Това е политически въпрос, на който едва ли аз съм най-компетентен да отговоря, но според мен няма такава нужда.
Подлежат ли спрените блокове І и ІІ на модернизация?
- Предвид състоянието на корпуса I блок може да работи до 2005 г., а II - до 2012 г. За I блок вече е изпуснат шансът да се продължат експлоатационните му ресурси, защото процесът на лицензиране е много дълъг. Но за II блок тази възможност съществува и би трябвало да се използва. Трябва да се изпълни програма за модернизация, каквато беше направена на III и IV блок и каквато се предвижда за тях в близките години.
Колко би струвала подобна модернизация?
- Приблизителната оценка за I и II блок е около 100 млн.USD.
При извеждането от експлоатация на тези блокове експертите твърдяха, че модернизацията им е нерентабилна. Смятате ли, че са в състояние да си върнат инвестицията?
- За мен определено подобни твърдения не отговарят на истината, тъй като ще повишим нивото им на безопасност съгласно приетия стандарт и ще можем да удължим срока им на работа. Въпросът е във финансирането на модернизацията.
В Европа работят ли блокове от типа на І и ІІ?
- Да. В Бохунице например договориха да изведат аналогични на тези блокове през 2006 г., т. е. ще ги експлоатират още 4 години. А ние бяхме заставени да ги спрем през 2002 г. Но те представиха своите изменения и модернизации за разлика от нас - ние закъсняхме. Решаващо беше през 1999 г., вместо да подписваме съгласие за извеждане през 2002 г., да бяхме представили актуални данни какво е направено и какви допълнителни мерки ще се вземат, за да се повиши нивото на безопасност на тези блокове. Защото, след като беше подписано спирането им през 2002 г., тяхната модернизация беше преустановена.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини