Отидете към основна версия

14 610 28

Нараства броят на тези, които не могат да си платят ипотеките

  • великобритания-
  • жилища-
  • кредитополучатели-
  • неплатежоспособност-
  • банка

Във Великобритания близо 770 000 домакинства рискуват да изпаднат в неплатежоспособност

Снимка: Shutterstock

Близо 770 000 британски домакинства може да просрочат плащанията по ипотечните си кредити през идните 2 години, съобщи Financial Times, позовавайки се на данни от Службата за финансово поведение (FCA) на Обединеното кралство.

Според регулатора, до средата на 2022 г. около 200 000 домакинства са в просрочие по жилищните си заеми, а други 570 000 са изложени на риск от неизпълнение през следващите 24 месеца, тъй като разходите по ипотечните кредити ще възлизат на над 30% от доходите им. Такова "неизпълнение на задълженията по жилищните заеми би засегнало близо 9% от подобни заеми на Острова", отбелязва вестникът.

FCA също така допуска, че някои домакинства ще изпитат по-нататъшен спад на реалните доходи в бъдеще, по-специално поради загуба на работни места поради кризата с разходите за живот във Великобритания.

Според отчета на Националната статистическа служба инфлацията в страната през ноември е 10,7% на годишна база. Основният фактор за поскъпването е увеличението на цените на електроенергията. По-рано министърът на финансите на Великобритания Джереми Хънт заяви, че икономиката на страната е навлязла в рецесия.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.

Свързани новини