Last news in Fakti

21 Февруари, 2023 09:21 7 847 18

Най-рязкото поевтиняване на жилища от началото на пандемията

  • великобритания-
  • цени-
  • жилища

Цените във Великобритания не са падали толкова от финансовата криза през 2008 година

Най-рязкото поевтиняване на жилища от началото на пандемията - 1

Цените на жилищата в Обединеното кралство падат по-рязко от очакваното, след като скокът в разходите за заеми намали търсенето, съобщи National Building Society (Nationwide). Цените на жилищата са отчели спад с 1,4% през януари, най-бързият спад от юни 2020 г. С изключение на пандемията цените не са падали толкова рязко от световната финансова криза преди повече от десетилетие. Икономистите очакваха спад от 0,4%.

Поевтиняването може да се тълкува като началото на по-продължителен икономически спад, отразяващ пътят на Обединеното кралство към рецесия и нарастващата инфлация, което доведе до най-сериозното намаляване на разходите за живот в историята. Централната банка на Англия повиши основния си лихвен процент до 3% от почти нула преди година.

„Лихвените проценти по новите ипотеки остават високи и пазарът до голяма степен е загубил инерция. Достъпността на дома за потенциални купувачи и преместващи се лица стана много по-трудна във време, когато финансите на домакинствата вече са под натиск от високата инфлация“, каза Робърт Гарднър, главен икономист в Nationwide.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 7357

    23 3 Отговор
    Нормално даже ми се виждат занижени реалните стойности. Икономиката им е в рецесия и се представя по зле от Руската във времето на война. Тази година прескъпите им коптори трябва да паднат с поне 20%.
  • 2 Брокер

    22 2 Отговор
    Нееееееееееееее.... !!! Не мога да спра да ривъ ....

    Коментиран от #18

  • 3 МирО

    21 1 Отговор
    Нормално, такъв си е икономическия цикъл: след това лудо напопане (над 50%) на ценните на жилищните имоти (поради фобии и страхове) през 2021/2022, идва и обратната страна на синусоидата - спадане на цените.
    Сривът при различните сегменти ще е различен - историята го е показала (при едни ще спаднат с 10%...30%, при други може и с повече, и в случея не се включва отстъпката, която продавача прави на купувача от обевената цена - с цел да сключат сделката - тя вече стига 20% в някои случаи).
    Който купил на високите - купил, ще пие една студена вода, особено са ми интересни тия де купуват панелки, но светът е шарен хора разни.
    Интересно ще е да видим как ще реагират банките - ако се задръстят с необслужени импотеки - да не се налага, както преди години - вложителите се редяха с дни за да си теглят от влоговете, че нямаше пари и т.н....
  • 4 Аз Кочо

    27 2 Отговор
    Не е само там този срив, има го и в САЩ, Канада, Австралия, нова зенландия, Китай, Дания, Швеция Германия. Но тук в бг, такова нещо няма и няма и да има. Тук сме друга планета, друг свят, остров на стабилността. Тук в бг не ходим до тоалетна и не ядем защото сме богове като лидерите в Северна Корея. Ние сме най големите тарикати купуваме евтино и продаваме скъпо. Тук цените ще растат на година с 20 30 процента. И всички ще се редом на опашка в банката за кредит за да купим вашият имот. СМЕШНИЦИ!
  • 5 Симо

    16 1 Отговор
    Всичко забучих в имоти.Ще се гръмна
  • 6 3454

    27 1 Отговор
    Поглеждам на север-война. Поглеждам на Юго изток -земетресения. Поглеждам на запад- три пътя по високи лихви по ипотеките. Поглеждам статистиката на НСИ- 3 милиона по малко българи за 30г. Ееее значи цените на имотите ще се покачват
  • 7 Прудавачка

    17 1 Отговор
    Ми нама как имотето да падат кат аз само дигам цената на обавата , вече две години секи месец слагам нова повисока цена , значи партаментито скачат
  • 8 Мен

    18 2 Отговор
    В САЩ и Канада дават вече 3 пр лихви по депозитите. А по държавните цени книжа лихвата е 5 п. Когато тук лихвата стане 2 пр. И повече по депозитите а това ще стане до края на тази година ще ми е интересно да видя мутрите на рентиерите с доходност до 2 пр.

    Коментиран от #11

  • 9 Пазара умря

    18 2 Отговор
    Гладни брокери и инвеститори вият, но цени няма да свалят, щото тръгне ли , край няма да има
  • 10 Гражданин

    6 4 Отговор
    Няма нищо вечно.Това се очакваше -да се спука балона.Имам много познати в Англия които теглиха кредити и си закупиха жилища на изплащане.А стойноста на имотите се вдигаше всяка една година..Ако си закупил примерно в Лондон 4 или 5 зона жилище за 120 000 паунда през 2010 год ,то стойноста му през 2020 год е 160-170 000 паунда.Продаваш го ,погасяваш си заема и ти остават 50-60000 паунда.Но вечно щастие няма
  • 11 Стамат

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "Мен":

    А тука какви са лихвите ве

    Коментиран от #12

  • 12 Мен

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Стамат":

    Над 1 пр. Трябва да кихнеш за повече информация бе......

    Коментиран от #13, #17

  • 13 комшията на Стамат

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мен":

    Стамат не може да ти кихне, защото я е окъсал - брокер е

    Коментиран от #14

  • 14 Мен

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "комшията на Стамат":

    Дай боже повече окъсяли брокери.....
  • 15 напълно!

    5 1 Отговор
    В Англия може да има и спад на цени и ръст на населението, но ние ще изумим Вселената с обратното - двоен спад на мадите хорта и тройно увеличение на кутийките!
    И може ммного лесно да го постигнем.
    Примерно 1 евро става 3 000 лв. Така вашата безценна кутийка започва да струва милиони, дори десетки милиони.

    Ще я окъсаме само ако общините започнат да раздават кутийки безплатно срещу задължение да се плащат данъци и такси.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мен":

    И какво правиш с 1%,колко пари трябва да имаш за да изкараш нещо
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.