Отидете към основна версия

12 110 17

Крепост на 2000 години не устоя на разрушителното земетресение (ВИДЕО)

  • турция-
  • земетресение-
  • газиантеп-
  • крепост-
  • разрушена

Тя се намира в Газиантеп

Крепостта Газиантеп е част от списъка на ЮНЕСКО. Тя се намира в центъра на едноименния град. Снощното мощно земетресение обаче я разруши в значителна степен. Става дума за източната, южната и югоизточната част са сринати със земята.

Крепостта Газиантеп е построена за първи път от Хетската империя като малка наблюдателна кула на върха на хълм в центъра на турския град Газиантеп.

По-късно е разширена от Римската империя като голяма крепост през II-ри-III-ти век сл. н. е. Крепостта е разширена и възстановена при император Юстиниан I между 527 и 565 г. сл. н. е. Кръглият замък е с диаметър от 12 000 метра. Стените са изградени от камък. Разполага с 12 кули.

Крепостта Газиантеп е многократно реконструирана и приема окончателния си вид през 2000 г. Преди земетресението на 6 февруари 2023 г. крепостта е била използвана като Панорамен музей на отбраната и героизма на Газиантеп. Периодично е прожектиран документален филм за защитата на града от френските войски след падането на Османската империя.

Крепостта е сериозно повредена и разрушена при днешното земетресение Съобщава се, че бастионите са се срутили и отломките са разпръснати по пътя. Открити са железни парапети по околните тротоари. Рухнала е и подпорната стена на крепостта.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 19 гласа.

Свързани новини