Last news in Fakti

16 Февруари, 2023 13:37 3 556 5

Съседите започват до дни изграждането на първите от стотиците хиляди нови жилищни сгради

  • турция-
  • жилища-
  • строителство-
  • земетерсение-
  • възстановяване-
  • жилищен фонд

След мощното земетресение, идва ред на мащабното строителство

Съседите започват до дни изграждането на първите от стотиците хиляди нови жилищни сгради - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Мощното земетресение в Турция и Сирия ще доведе до огромна вълна от ново строителство. В южната ни съседка ще трябва да бъдат построени най-малко 300 000 жилищни сгради. Обследването на сградният фонд в засегнатият от земния трус регион показва, че сериозни нарушения на конструкцията и напълно разрушени са общо 400 000 сгради.

Строителството ще отнеме поне 5 години. Не малко време обаче е необходимо за разчистването на терените, коментират анализатори. Също така трябва да се спазят и всички противоземетръсни норми, които както стана ясно не са били реализирани при сградите, които се срутиха като „къщи от карти“, както се изразиха някои специалисти.

Планът за реконструкция на по-малко засегнатите сгради вече е започнал да се реализира от Дирекцията за жилищно строителство и градско развитие на Турция. Първият етап включва започването на строителството на 30 000 сгради, а до юни тази година този брой трябва да достигне 100 000.

Данните сочат, че 98% от сградите са изградени преди 1999 г. годината е преломна за строителния сектор на Турция, тъй като тогава южната ни съседка също беше разтърсена от мощно земетресение с много жертви и много на брой разрушени сгради.

Именно земетресението от 1999 г. накара турските власти да променят кардинално редица закони, свързани със строителството. Вещи лица коментират, че причината за срутването на повечето сгради този път е размекването на почвата под основите на сградите. То се дължи на липсата на правилно изградени подземни съоръжения и инженерни пропуски при проектирането и строителството.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОЛИТ КОРЕКТ

    9 5 Отговор
    ЯВОР БОЖАНКОВ Е ПО-СТОЙНОСТЕН ПОЛИТИК ОТ ЦЯЛАТА ПАРТИЯ ИЗРАЖДАНЕ ЗАЕДНО С КОПЕЙКАТА ВЗЕТИ ЗАЕДНО
  • 2 ериздухан

    10 6 Отговор
    До следващото земетресение! Не количества а качества без кражби ви трябват Кюрдистани!
  • 3 Крадливи политици

    11 4 Отговор
    Нещо на Ериздухан му се развали Османската империя която искаше да гради продажника!
  • 4 Алоуу

    13 0 Отговор
    как се строят 100 000 качествени сгради ?.....
  • 5 строителен инженер

    4 0 Отговор
    Пак там ли ще строят на същото място ? И от същите материали ? Ще е грешка ако е така. И 400 000 сгради ще трябва да ги строят по типов проект, тип "панелка". Както при социализма имаше строителни комбинати за панели. А може и нещо като американските едноетажни панелки - от гипскартон с изолация.Само че те не са устойчиви на силен вятър, торнадото ги вдига във въздуха и не остава и спомен от тях.