Отидете към основна версия

7 861 18

Най-рязкото поевтиняване на жилища от началото на пандемията

  • великобритания-
  • цени-
  • жилища

Цените във Великобритания не са падали толкова от финансовата криза през 2008 година

Цените на жилищата в Обединеното кралство падат по-рязко от очакваното, след като скокът в разходите за заеми намали търсенето, съобщи National Building Society (Nationwide). Цените на жилищата са отчели спад с 1,4% през януари, най-бързият спад от юни 2020 г. С изключение на пандемията цените не са падали толкова рязко от световната финансова криза преди повече от десетилетие. Икономистите очакваха спад от 0,4%.

Поевтиняването може да се тълкува като началото на по-продължителен икономически спад, отразяващ пътят на Обединеното кралство към рецесия и нарастващата инфлация, което доведе до най-сериозното намаляване на разходите за живот в историята. Централната банка на Англия повиши основния си лихвен процент до 3% от почти нула преди година.

„Лихвените проценти по новите ипотеки остават високи и пазарът до голяма степен е загубил инерция. Достъпността на дома за потенциални купувачи и преместващи се лица стана много по-трудна във време, когато финансите на домакинствата вече са под натиск от високата инфлация“, каза Робърт Гарднър, главен икономист в Nationwide.

Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 11 гласа.

Свързани новини